2021. 03. 09., Kedd, 13:52

Minden eddiginél nagyobb szükség van a segítségre - Kiemelt fontosságú a plazmaadás Kaposváron

Minden eddiginél több koronavírusos megbetegedéssel számolnak országunkban a szakértők, Somogyban is jelentős mértékben megugrott az új betegek száma. A segítségre most még nagyobb szükség van, mint eddig, erre világítottak rá a kaposvári Plazma Ponton is hétfő délután.

Mint már korábban leírtuk, a régióban egyedülállóan a kaposvári Plazma Ponton van lehetőség a koronavíruson már átesettek plazmaadására, mely antitestek segítségével olyan súlyos betegeken segíthetünk, akiket jelenleg kórházban ápolnak. A vírus jelenlegi felfutása most még fontosabbá teszi azt, hogy a már meggyógyultak figyelmét felhívják arra, segítségük életet menthet. Ebben segít a kaposvári centrumnak Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.

- A harmadik hullám újabb korlátozásokat idézett elő az országban, ám fontos kiemelni, hogy ezek az intézkedések a kaposvári plazma pontra nem vonatkoznak sőt, most még sokkal fontosabb mint valaha, hogy a meglévő és az új potenciális donorainkat meg tudjuk szólítani, hiszen az életmentés nem állhat meg - kezdte Obradović Ena, centrumvezető. Ahogy már beszéltünk is róla, plazmaadóink immár nem csak közvetetten, hanem közvetlenül is tudnak segíteni a súlyos covidos betegeknek. Ezért nem korlátozzuk a nyitvatartásunkat sem, hiszen a régióban egyedülálló módon csak a mi centrumunkban van lehetőség a betegségen már átesettek plazmaadására, mellyel segíthetünk a súlyos betegek felépülésében.

- Egy új szintre emeltük együttműködésünket - vette át a szót Bíró Norbert. Közösen írtunk egy levelet Somogy mind a 246 polgármesterének, melyben abba kérjük őket, hogy próbálják megszervezni településeiken a covid betegségen már átesett, valamint a plazmaadásra hajlandó emberek szállítását a kaposvári Plazma Pontra. Jelenleg látszik megyénkben is a betegség komoly felfutása, de sokan szerencsére meg is gyógyultak, így potenciálisan nőtt a plazmaadók száma, akik nem csak Kaposváron, hanem egész Somogyban megtalálhatók.

- Őket szeretnénk most elérni és kiemelném, hogy ebben a központban komoly életmentő munka folyik, hiszen itt van lehetőség az olyan emberek plazmaadására, akik már átestek a betegségen, ezzel pedig közvetlenül segítve a kritikus állapotban lévő betegek túlélési esélyein. 

Ezen az apró kellemetlenségen és procedúrán át kell esni, most arra kérem az embereket ne legyenek önzők, most szó szerint életmentésről van szó.​

Mivel országunkban már folyik a tömeges oltás, ezért felmerült bennünk a kérdés, hogy mi van azokkal, akik már megkapták az oltást. Ezeket a kérdéseket feltettük Dr. Szabó Juditnak, a kaposvári Plazma Pont főorvosának aki válaszában azt írta:

A koronavírus oltást követően egy bizonyos időre a szervezetnek szüksége van a megfelelő védettség kialakításához, az oltás célja elsősorban az, hogy az immunrendszerünk megfelelő mennyiségű ellenanyagot tudjon előállítani a koronavírussal szemben, illetve létrejöjjenek azok a memória típusú fehérvérsejtek, amik a későbbiekben képesek lesznek leküzdeni a koronavírus fertőzést, akár tünetmentesen, vagy enyhébb tünetekkel. A védőoltást követően  ezt az időt célszerű kivárni, ezt követően a plazmaadásnak nincs akadálya.  

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: