2020. 10. 21., szerda, 14:56

Reméli, minél többen követik majd példáját - Túlesett az első plazmaadásán a közgyűlés elnöke

A plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke Bíró Norbert, aki korábban már gond nélkül átesett a kötelező alkalmassági vizsgálaton a kaposvári Plazma Ponton.

Immár pedig hivatalosan is plazmaadónak számít, hiszen a héten megtörtént élete első plazmaadása is a kaposvári centrumban. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen friss tapasztalatokat szerzett az egyébként rendszeres véradóként is segítő elnök úr, ezért rögtön neki is szegeztünk néhány kérdést, miután végzett a plazmaadással.

A közgyűlés elnöke is a plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet - Bíró Norbert plazmaadónak állt

A közgyűlés elnöke is a plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet - Bíró Norbert plazmaadónak állt

Átesett a kötelező alkalmasítási eljáráson a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki tervei szerint a kaposvári Plazma Pont rendszeres plazmaadója lesz, ezzel is felhívva a figyelmet a plazmaadás fontosságára, iránymutatásul a helyi lakóknak, hogy ily egyszerű módon is mennyire sokat segíthetünk bajban...

Ez volt az első plazmaadása, hogy érezte magát a kaposvári Plazma Ponton?

- Korábban is igyekeztem segíteni beteg embertársaimon, ezért többször is adtam vért, plazmát viszont most először. Nem szoktam megijedni az egészségügyi beavatkozásoktól, mégis különösen jól esett az a kedvesség amivel fogadtak, ami az első másodperctől az utolsóig mutatta, hogy mindenki pontosan tudja, mit csinál. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy precíz, profi ellátásban volt részem.

 

Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, és  Obradović Ena, a kaposvári Plazma Pont centrumvezetője

Ha jól tudom rendszeres véradónak számít, nagyban különbözött a két eljárás?

- Túl sok különbséget nem tapasztaltam, talán csak annyit, hogy kicsit tovább tart a plazmaadás, mint a sima véradás.

Mivel töltötte az időt, míg tartott a plazmaadás?

- Kicsit kiszakadva a hivatali teendők közül, volt időm átnézni telefonomon a levelezésem, elolvasni az aktuális híreket, amikre csak a késő esti órákban van általában időm.

Plazmánkat adtuk, hogy első kézből tesztelhessünk - Porrá zúztuk a plazmaadással kapcsolatos legendákat

Plazmánkat adtuk, hogy első kézből tesztelhessünk - Porrá zúztuk a plazmaadással kapcsolatos legendákat

Jó, ez így teljesen nem igaz, mert a vérünk nagy részét visszakaptuk, viszont néhány deci vérplazmával kevesebbek lettünk. Már annyiszor szembejött velünk ez a plazmaadás dolog, hogy le kellett tesztelnünk mi igaz, és mi nem a Plazma Pontokról terjedő városi legendákból. Hosszabb...

Ajánlani fogja barátainak, ismerőseinek az eljárást?

- Természetesen. Már ajánlottam is három olyan ismerősömnek, akik átestek a Covid fertőzésen. Ők vélhetően szintén fognak plazmát adni. Emellett többen kerestek, aki látták a plazmaadáson készült fotóimat, érdeklődtek, mivel jár, milyen az eljárás. Reményeim szerint közöttük is akad majd, aki elmegy plazmát adni.

Rendszeres plazmaadó lesz Kaposváron? Milyen időközönként tervezi előzetesen a plazmaadást?

- Terveim szerint igen. Nyilván az időpontok függenek hivatali elfoglaltságomtól, de igyekszem úgy alakítani az időbeosztásomat, hogy 2-3 hetente el tudjak menni plazmát adni.

 

Reméljük igaza lesz, és egyre többen csatlakoznak majd a rendszeres plazmaadók táborához!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: