A közgyűlés elnöke is a plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet - Bíró Norbert plazmaadónak állt

2020. 09. 24., csütörtök, 13:00

A közgyűlés elnöke is a plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet - Bíró Norbert plazmaadónak állt

Átesett a kötelező alkalmasítási eljáráson a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki tervei szerint a kaposvári Plazma Pont rendszeres plazmaadója lesz, ezzel is felhívva a figyelmet a plazmaadás fontosságára, iránymutatásul a helyi lakóknak, hogy ily egyszerű módon is mennyire sokat segíthetünk bajban lévő embertársainkon.

Rendkívül mozgalmas időszakon van túl a kaposvári Plazma Pont, hiszen nemrégiben új centrumvezetőt köszönthettek, majd koronavíruson már átesett fiatalokat fogadtak különleges plazmaadási eljárásuk keretei közt, most pedig Somogy Megye életének egyik meghatározó alakja is a munkájuk fontosságát kiemelve válik rendszeres plazmaadójukká.

 

 

Zökkenőmentes volt a kötelező alkalmasítási vizsgálat?

- Igen, talán a legjobban úgy tudnám összefoglalni, hogy egy rendkívül alapos és szakszerű vizsgálatsorozaton vettem részt a kaposvári Plazma Pontban - kezdte Bíró Norbert. Mindenről precízen, korrektül tájékoztattak, minden egyes papír helyes kitöltéséhez a segítségemre voltak sőt, maga a vérvizsgálat is teljesen fájdalommentesen zajlott, így egyetlen negatív dolgot sem tudnék mondani az elmúlt itt töltött fél órámról, ameddig az egész plazmaadói alkalmasítás lezajlott.

 

Honnan jött az ötlet, hogy Ön plazmaadóvá válik?

- Az élet és a véletlenek is úgy hozták, hogy mikor a Covid járvány kitört még az év elején, olvastam néhány helyen a sajtóban, hogy rendkívül ígéretes gyógyítási kísérletek és eredmények vannak a koronavírus kezelésében azáltal, ha a betegségből kigyógyult emberek által adott vérplazmát, egy vérplazma-terápia során be tudják adni azoknak a betegeknek, akik az intenzív osztályon küzdenek a betegség ellen.

Kaposváron adtak életmentő plazmát a koronavíruson átesett lányok - Először mesélték el történetüket

Kaposváron adtak életmentő plazmát a koronavíruson átesett lányok - Először mesélték el történetüket

Ausztriában dolgoztak még a télen, ott is betegedtek meg, ám komolyabb panaszok nélkül estek át a koronavírus-járványon. Miután meggyógyultak és megtudták, hogy nagy szükség van a vérplazmájukra a vírus elleni küzdelem során, azonnal segíteni akartak, most pedig Kaposváron meg is történt az első, a...

- Ezt látva ütött szöget a fejemben, hogy nekem is részt kellene vennem ebben, segíteni a munkájukat, felhívni az emberek figyelmét a plazmaadás fontosságára. Szerencsére az élet úgy hozta, hogy megkeresett engem a kaposvári centrum vezetője, akit már régebbről is ismertem, és ennek a beszélgetésnek a végére döntöttem úgy, hogy én is plazmaadó leszek! Így személyes  útmutatással járulok hozzá ahhoz, hogy a somogyiak is kövessék ezt a példát, hiszen szerintem ez egy nagyon nemes és jó cselekedet.

 

 

Rendszeres plazmaadó szeretne lenni, vagy ez csak egyszeri alkalom lesz?

- Jelenleg úgy tervezem, hogy kéthetente adok plazmát, hiszen emellett rendszeres véradó is vagyok. Nincs okom aggódni a plazmaadás miatt sőt, azt szoktam mondani a váradástól ódzkodó barátaimnak és ismerőseimnek, hogy nem kell félni semmitől, hiszen szakemberek veszik körül az embert, kényelmes ágyon fekszenek orvosokkal körülvéve, nem lehet itt semmi baj, ráadásul még másokon is segíthetünk a rövid ittléttel. Mindez pedig itt a Plazma Pontban kifejezetten igaz, megnyugtató és biztonságos környezetet fedeztem már most fel náluk, nincs ok az aggodalomra.

 

Obradović Ena a kaposvári Plazma Pont centrumvezetője, és Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke

A különleges vendéget a kaposvári centrum nemrégiben kinevezett vezetője, Obradović Ena fogadta:  

 

- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy talán okulva is az első hullámból egyelőre nagyobb visszaesést a plazmaadók számában nem tapasztaltunk, viszont nem dölhetünk hátra - kezdte a centrumvezető. Az életmentő gyógyszerek előállítása folyamatos kell, hogy legyen, ezért a vérplazma utánpótlásra is mindig szükség van, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy belekényelmesedjünk ebbe a helyzetbe. Próbáljuk minél több helyen felhívni az emberek figyelmét a plazmaadás fontosságára, és egy ilyen alkalom a mai nap is.
Bárki lehet életmentő - Komoly célokkal érkezett az új centrumvezető Kaposvárra

Bárki lehet életmentő - Komoly célokkal érkezett az új centrumvezető Kaposvárra

Április 27-től Obradović Ena vette át a kaposvári Plazma Pont vezetését, akinek nem titkolt célja, hogy még jobban megismertesse a kaposvári és környékbeli emberekkel a plazmaadás fontosságát és előnyeit, valamint, hogy a helyi centrumot az őt megillető helyére emelje. Az új centrumvezetővel...

 

- Egy elég hosszú előkészítést követően abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Bíró Norbert is az ügyünk mellé állt, ő is támogat minket a jelen helyzet minél sikeresebb leküzdésében, és a mai nap az elnök úr is átesett az alkalmasításán a kaposvári Plazma Pontban és bízunk benne, hogy a jövőben őt is a lelkes és rendszeres plazmaadóink között üdvözölhetjük. Mindenekelőtt a cél az, hogy példát mutasson az embereknek, de azért az se baj, ha mihamarabb begyűjti a 100. plazmaadásért járó elismerést.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: