2020. 07. 02., Csütörtök, 14:00

Bárki lehet életmentő - Komoly célokkal érkezett az új centrumvezető Kaposvárra

Április 27-től Obradović Ena vette át a kaposvári Plazma Pont vezetését, akinek nem titkolt célja, hogy még jobban megismertesse a kaposvári és környékbeli emberekkel a plazmaadás fontosságát és előnyeit, valamint, hogy a helyi centrumot az őt megillető helyére emelje. Az új centrumvezetővel beszélgettünk.

Honnan kerültél most hirtelen Kaposvárra?

- Ezt megelőzően diplomataként külszolgálatot teljesítettem az eszéki főkonzulátuson, így mondhatni, hatalmas váltás volt ez számomra, hiszen mind a szegmens, mind pedig a habitus más az egészségügyben. Mandátumom lejárta után szerettem volna más területen is kipróbálni magam, ekkor jött szembe a Plazmaszolgálat felhívása, mely minden szempontból izgalmasnak tűnt, ráadásul úgy gondoltam, hogy az egészségügyi szektor az egyik legfontosabb ág, hiszen bármi történjék, itt stabilan kell, hogy működjön minden, életek múlnak rajta.

- Szerencsére minden egyes pontban megegyeztek az elvárások, így 5-6 kör után végül felvételt nyertem mint centrumvezető, és megbizonyosodhattunk arról, hogy tényleg egymást kerestük, hiszen csak akkor működhet jól egy vállalat, ha úgymond win-win helyzet van a felek között. Nálunk ez megvolt.

Kaposvár mennyire új neked? Voltál itt korábban?

- Én pécsi lány vagyok eredetileg, örülök, hogy közel tudtam maradni Pécshez, Somogy pedig mindig is közel állt a szívemhez. Kötődőm hozzá, hiszen sok barátom van itt is, hamarosan pedig remélem elmondhatom magamról, hogy pécsi és kaposvári lány is vagyok.

Mennyire sikerült eddig az új dolgok felfedezése?

- Próbálom azért még jobban megismerni a várost, felfedezni magamnak, hiszen bár sokat voltam itt korábban, rengeteget változott az utóbbi években, és azért más látogatóba jönni és más az, amikor ide is költözik az ember, de összességében nagyon kellemes kis város számomra Kaposvár. Azt tudom, hogy hová kell menni ha nevezetességekre vagyok kíváncsi, most ki kell tanulnom, hogy merre menjek, ha a nagybevásárlást kell elintéznem, vagy csak egy jó kávét szeretnék inni.

Milyen volt a beilleszkedés?​

- Április 27-én vettem át a stafétabotot egy több hetes betanulási időszakot követően, melyet Győrben, Székesfehérváron és Szegeden töltöttem. Ezek nagyon komoly felkészítések voltak de nem is vártam mást hiszen tudtam, ha kikerülök terepre, ott már nincs, aki fogja majd a kezemet, így igyekeztem minél több dolgot ellesni a centrumvezető kollégáktól. Mikor Kaposvárra érkeztem mindenki kedvesen fogadott, a kollégák jelentős többsége a nyitás óta együtt dolgozik a helyi centrumban, ami így egy nagyon ügyes, összeszokott csapatot eredményezett, akik értik a dolgukat, könnyű dolgom volt a beilleszkedés terén. 

De fontos is a jó csapat ebben a szektorban nem?

- Igen, természetesen hiszen itt mindenki “front officeban” van. Emberekkel dolgozunk nap mint nap, minden kollégánk maximálisan odafigyelve végzi a munkáját, és igyekszik minél kellemesebbé tenni a plazmaadást, hiszen számunkra plazmaadóink egészsége és komfortérzete a legfontosabb.

Szerinted mit gondolnak a kaposváriak a plazmaadásról?​

- Én azt gondolom, hogy nem tudatosult még kellőképpen bennük az, hogy a plazmaadással ők életet mentenek, hiszen olyan gyógyszereket állítunk elő a vérplazmából, amelyeket mesterségesen, szintetikus úton nem lehetne, ezért különösen fontos, hogy sok plazmaadónk legyen, ráadásul a Magyarországon adott plazmákból olyan gyógyszerek és gyógyszerkészítmények előállítására kerül sor, amelyek kizárólag itthon kerülnek felhasználásra. Nagyon sok olyan plazmából előállított gyógyszer van, amelyek nélkül bizonyos betegségekben szenvedő emberek nem tudnának teljes életet élni.

- Csak, hogy egy példát említsek, egy vérzékeny beteg heti 2-3 alkalommal ad be magának vérplazmából készült gyógyszert, ennek az egy heti gyógyszeradagnak az előállításához 25 plazmaadóra van szükség. Nem tudom, hogy mennyire tudatosult még az emberekben, hogy itt tényleg életeket mentenek, de minden erőmmel azon leszek, hogy ez az információ eljusson hozzájuk. Ráadásul plazmaadóink egyben rendszeres véradók is, így a magyarországi vérkészletekhez is hozzájárulnak.

És miként szeretnétek ezt elérni?

- Próbálunk olyan ismertetőket és promóciós anyagokat készíteni Kaposvárra és a vonzáskörzetébe, amelyekkel az embereket tájékoztatni tudjuk arról, mi is folyik e falakon belül. Én sem voltam tisztában azzal, hogy mi az a plazmaferezis mindaddig, amíg a közelébe nem kerültem, így nem várhatjuk el egy átlagembertől, hogy mindezt megértse. Törekszünk rá, hogy ezt minél jobban tudatosítsuk és egyszerűsítsük az emberekben és szerintem jó úton haladunk.

Ha most az első szembejövő kaposvárit kellene meggyőznöd, hogy ha teheti, adjon nálatok plazmát mit mondanál?

- Talán azt, hogy az ő életéből egy plazmaadás 40 percet vesz igénybe (az alkalmasítást követően természetesen), viszont másnak ez a közel háromnegyed óra megmentheti az életét. Megkönnyítheti ezáltal a magyar emberek gyógyszerhez való hozzájutását ráadásul úgy, hogy mi a plazmaadás során igyekszünk a nálunk eltöltött időt minél kellemesebbé tenni, lehetőségeinkhez mérten pedig megfelelően honorálni is. Ez egy win-win helyzet, akárcsak az én idetalálásom!

Mi a terved centrumvezetőként Kaposváron?

- Nem titkolt célom, hogy a kaposvári Plazma Pont centrum minél ismertebbé váljon, minél fontosabb szerepe legyen a kaposvári és somogyi vérkeringésben. Úgy gondolom, a városnak is fontos ügye kell, hogy legyen, hogy itt helyben is lehet plazmát adni. Jó példa erre a koronavírus-járvány esete is, hiszen jelenleg is gyűjtjük a koronavírusból felgyógyult emberek plazmáját, amely nagy segítség a betegeknek.

Sok sikert kívánunk hozzá!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: