2020. 04. 30., csütörtök, 14:01

Kaposváron is várják plazmaadásra a koronavírusból felgyógyultakat

A héten jelentették be, hogy itthon is megkezdik a koronavírus-fertőzésen átesett embereknek a plazmavételét, hogy vérplazmáikat a betegek gyógyítására használják fel. Azóta tudományos konzorcium alakult az Operatív Törzs támogatásával, melynek szakmai partnere a magyarországi Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat is.

Ennek okán most mindenki azt kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegektől, hogy jelentkezzenek plazmaadásra, hiszen ezzel életeket menthetnek. A koronavírussal fertőzött betegek immunrendszere ellenanyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, mely segítségével legyőzi a betegséget. Ezt az anyagot a gyógyult, egészséges emberek plazmájából egy speciális eljárással ki tudják nyerni, majd azt a súlyos állapotban lévő betegek számára beadni.

Plazmánkat adtuk, hogy első kézből tesztelhessünk - Porrá zúztuk a plazmaadással kapcsolatos legendákat

Plazmánkat adtuk, hogy első kézből tesztelhessünk - Porrá zúztuk a plazmaadással kapcsolatos legendákat

Jó, ez így teljesen nem igaz, mert a vérünk nagy részét visszakaptuk, viszont néhány deci vérplazmával kevesebbek lettünk. Már annyiszor szembejött velünk ez a plazmaadás dolog, hogy le kellett tesztelnünk mi igaz, és mi nem a Plazma Pontokról terjedő városi legendákból. Hosszabb...

Azok a férfiak és nők, akik igazoltan átestek a koronavírus fertőzésen, minimum két hete tünetmentesek és feloldották már esetükben a karantént a www.koronavirusplazma.hu oldalon tudnak jelentkezni, hogy a budapesti centrumban adhassanak plazmát. Ez a fajta plazmaadás senkire nem jelent veszélyt, hiszen a jelenlegi járványügyi előírások szigorú betartása mellett veszik le az egészséges emberek plazmáját.

 

 

Ám országszerte, így Kaposváron is várják a koronavíruson átesett, már meggyógyult plazmaadókat, akiknek plazmájára a gyógyszergyári körülmények között előállított plazmakészítmény előállítására van szükség, mely szintén segítségre lehet a koronavírus fertőzött betegek gyógyításában.

 

 

Ráadásul nem is csak egyszer adhatnak plazmát, rájuk is ugyanazon előírások vonatkoznak, mint a korábbi plazmaadókra, annyi a különbség, hogy az ő vérplazmájukra most még nagyobb szükség van, hogy minél több betegen tudjanak segíteni.

 

Tessék tehát jelentkezni, ha kérdésetek van, nyugodtan hívjátok a központot, vagy olvassatok további részleteket ITT.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: