2020. 12. 09., Szerda, 16:26

Ki érti ezt? Adventi vásárt nem lehet tartani, a sima vásár viszont minden vasárnap tömve van

Néha még mi sem tudunk kiigazodni az intézkedések értelmén.

Olvasónktól kaptuk a teljesen jogos kérdést, mikor a hétvégi vásárban múlt héten is hatalmas tömeggel találkozott. Üzenete szerint nem szeretné bántani az árusokat és az oda járó embereket sem, hiszen szinte ez az utolsó lehetőségek egyike, viszont nem érti az összefüggést a meghozott intézkedésekben.

A legutóbbi hétvégén is belestem a vásárba Kaposváron és valami hihetetlen mennyien vannak rendre a sorok között. Elférni nem lehet, mintha nem is lenne semmiféle vírus, egymás hegyén hátán az emberek. Ez még rendben is lenne, de kérdezném tőletek, akkor az Adventi vásárt miért nem lehetett megtartani Kaposváron? Ott közel se lennének ennyien!

A kérdés teljesen jogos, viszont azt tudni kell, hogy az Adventi vásárhoz a városvezetés a végsőkig ragaszkodott, központilag hozták meg, hogy az országban nem lehet majd karácsonyi vásárokat tartani. A kaposvári vásár pedig magánterületen van, amelyet nem érint sem a gyülekezési korlátozás, sem pedig a karácsonyi vásárokra vonatkozó, hiszen ez csak “sima” vásár.

Idén bizony elmarad a kaposvári adventi vásár

Idén bizony elmarad a kaposvári adventi vásár

A Magyar Közlönyben kedden az esti órákban jelentek meg a szabályozások részletei, melyek azt is tartalmazzák, hogy idén országszerte tilos lesz megtartani a karácsonyi vásárokat. 

Erre jöhet a reflektálás természetesen, hogy nézzük meg, mennyien vannak a hipermarketekben és a boltokban ami természetesen ismételten jogos, ezek nélkül viszont nem túl sok helyen végezhetnénk el a hétköznapi bevásárlásokat. Megoldás lehetett volna a tavaszi módszer, miszerint korlátozzák a belépő vásárlók számát, amit akár a vásárban is el lehetne játszani.

Természetesen nem szeretnénk, hogy a helyi kisvállalkozóktól, akik a vásárban árulják a portékájukat még ezt is elvennék, csak nem értjük mi sem az összefüggést, hogy miért is kellett a tömegre hivatkozva elkaszálni a karácsonyi vásárokat, ha mellette, minden hétvégén több ezer ember fordul meg egy-egy vásárban, amelyeket semmiféle szabályozás nem érint - a maszkviselési kötelezettségen kívül.

Kérdéseinket az Operatív Törzs számára is elküldtük. 
Szerintetek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: