2019. 06. 17., Hétfő, 13:00

Így veheted ki a részed kaposváriként a globális felmelegedés elleni harcból!

Egyre többet hallhatunk a globális felmelegedés okozta problémákról, a legtöbbünk mégis valamilyen távoli dologként tekint rá, pedig már a saját bőrünkön is érezhetjük hatásait, ahogy azt az általunk bemutatott infografikán is tanulmányozhatjátok. A júniusban tapasztalható hőség, - mely most pár napra szabira ment - azonban újra felhívta a figyelmünket, hogy nem elég szidni a rohadt hőséget, cselekedni kell! Adunk pár tippet, melyekkel Te is egyszerűen kiveheted a részed a dologból.

Takarékoskodj az energiával!

Először is ne égesd feleslegesen a lámpákat, ne hagyd bekapcsolva a tv-t, rádiót, egyéb háztartási eszközöket, és használj A+ vagy A++ energiafelhasználású dolgokat. Egy jó készülékválasztással máris hozzájárultál ahhoz, hogy kisebb legyen ökológiai lábnyomunk.

Az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet Kaposváron is a Föld órája. Minden év márciusának utolsó szombat estéjén lekapcsolják a Kossuth tér világítását. Idén egy étterem is csatlakozott az akcióhoz, gyertyafényes vacsorát hirdettek erre az estére. 

Takarékoskodj a vízzel!

A vízfogyasztást számos módon csökkenthetjük: ha a kádban való fürdés helyett a rövid zuhanyzást választjuk, ha fogmosás közben elzárjuk a vizet, vagy egyszerűen csak megjavítjuk a csöpögő csapokat. Ezek az apró lépések nemcsak a számlánkon éreztetik majd a hatásukat, de hozzájárulnak a föld édesvízkészletének megóvásához is.

Március 21-én tartjuk a Víz Világnapját, mely a víz fontosságára figyelmeztet. Ez a nemes ügy is partnerre talált egy kaposvári üzlet jóvoltából, akik szörpökkel és ballonos vízzel kampányoltak.

Vásárolj helyit, lehetőleg csomagolás nélkül!

Helyileg termelt és előállított termékek vásárlásával több módon is hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez: a termék szállításához kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, kevesebb csomagolóanyagra van szükség és ráadásul még a helyi termelőket is támogatjuk!

Májust csomagolásmentes hónapnak kiáltották ki, a hónap 18. napján Kaposváron 'Vásárolj Hulladék Nélkül' villámcsődületet tartottak a Nagypiacon, ahol arra hívták fel a figyelmet, hogy csomagolás nélkül is lehet vásárolni.

Ne szívj, vagy ha igen, használj öko-barát verziót!

Magyarországon évente csak a vendéglátóhelyek 500 millió szívószálat használnak, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet

A műanyag szívószállal több probléma is van:

  • átlagos használati ideje mindössze húsz perc,
  • lebomlási ideje körülbelül 500 év,
  • a legtöbb esetben a hulladéklerakóban végzi, nehezen újrahasznosítható,
  • a legtöbb az óceánokba, tavakba, tengerekbe kerül, ahol borzalmas károkat okoz.

 A Szívószálmentes augusztus program lényege,  hogy a vendéglátóhelyek és a vendégek egyaránt elkötelezik magukat a szívószál nélküli italfogyasztás ügye mellett. Az egyik kaposvári étterem két egymás utáni évben is csatlakozott az akcióhoz, majd szívószálait teljesen öko-barát verzióra cserélte.

Vezess kevesebbet, sétálj többet!

Egy egyszerű, mégis hatékony módja a környezet megóvásának, ráadásul még egészséges is! Ha egy kicsit elgondolkodunk, azonnal meglátjuk mennyi lehetőségünk van arra, hogy letegyük az autót: akár sétálhatunk, biciklizhetünk vagy rollerezhetünk is a munkába, a gyerekért az iskolába vagy a boltba, hosszabb távokon pedig a tömegközlekedés jelent egy jóval inkább környezetbarát alternatívát.

Szeptember 22-én hagyományosan Autómentes Napot tartanak Kaposváron is, tavaly 7 és 17 óra között a Városgondnokság munkatársai lezárták az autóforgalom elől a Dr. Kaposváry György utca Vásártéri út és órás körforgalom közötti szakaszát, mely csak kerékpárral és gyalogosan volt megközelíthető. Az akció mellett szellemi- és sportvetélkedőt tartottak a kaposvári általános iskolák felső tagozatos diákjai számára Desedán.

Ha mindennap csak egy dologra figyelsz oda a felsoroltakból, már tettél a környezetedért!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: