2018. 08. 08., Szerda, 09:24

Ha augusztusban a Trattoriában koktélozgatsz, ne számíts szívószálra!

Augusztus az év legmelegebb hónapja, ilyenkor fogy a legtöbb jeges ital, és ezzel együtt a legtöbb szívószál, a Trattoria étteremben mégis nélkülöznötök kell ezt a kiegészítőt hó végéig. Miért? A válasz: Szívószálmentes augusztus!

Az idei a második augusztus, amikor a vendéglátóhelyek és a vendégek egyaránt elkötelezhetik magukat a szívószál nélküli italfogyasztás ügye mellett.

A Szívószálmentes augusztust idén is a Felelős Gasztrohős Alapítvány szervezte, ennek köszönhetően összesen több mint 60 helyen nem lesz kapható szívószál egy hónapon át.

 

Augusztus végéig szívószálak nélkül szolgálják fel a hűsítő italokat a Trattoriában

Hogy miért ez a nagy felhajtás?

Belegondoltatok már, mennyi ideig használtok egyetlen szívószálat? A statisztikák szerint 5-20 percig. De ha kikértek egy italt, akkor is maximum 30 percig van előttetek a pohár, benne a szívószállal.

 

A rövid életű luxuscikkel több probléma is van:

  • átlagos használati ideje mindössze húsz perc,
  • lebomlási ideje körülbelül 500 év,
  • a legtöbb esetben a hulladéklerakóban végzi, nehezen újrahasznosítható,
  • a legtöbb az óceánokba, tavakba, tengerekbe kerül, ahol borzalmas károkat okoz.

 

A szervező számításai szerint

Magyarországon évente csak a vendéglátóhelyek 500 millió szívószálat használnak, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet.

 

 

Kaposváron a Trattoria la prima étterem jelezte Facebook oldalán, hogy csatlakozott a kezdeményezéshez, így augusztus 7-től-21-ig csak külön kérésre szolgálnak szívószállal. Reméljük más helyi vendéglátók is követik a példájukat!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: