2019. 06. 17., Hétfő, 10:31

Ennyivel lett forróbb Kaposvár születésed óta

Máig vannak olyanok, akik csak legyintenek a klímaváltozás veszélyeire, sokan nem is tartják létező problémának bolygónk felmelegedését, ám a New York Times most egy igen szemléletes felületet készített, ahol mindenki a saját bőrén érezheti, mennyit változott bolygónk, mióta mi is rajta élünk.

Az informatív felületre mindössze két adatot kell megadnunk, a születési évünket és a lakhelyünket. Ekkor megjelenik egy diagram, amely megmutatja, hogy mióta az adatokat rögzítik, miként változott azon napok száma, amikor a hőmérséklet megugrotta a 32 celsius fokot. Hogy egyszerűen szemléltessük beütöttük Kaposvárt és születési dátumunkat, melyre eredményként az jött ki, hogy 1991-ben 6 alkalommal emelkedett a hőmérséklet 32 fok fölé.

Amint kicsit lejjebb görgetünk, elérkezünk a 2017-es adatokhoz, amely már a dupláját, 12 napot mutat, amikor 32 foknál melegebb volt. Lényeges különbség nem? És, hogy még inkább fokozza az interaktív görbe elrettentésünket, továbbhaladva megkapjuk azt, hogy 80 évesen hány napot kell átvészelnünk, amikor 32 foknál magasabb lesz majd a hőmérséklet: átlagosan 26 napot egy évben. Azért az már húzos lesz annyi idősen…

Ti tesztek valamit a környezetért?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: