2017. 04. 28., péntek, 08:03

Kaposváriak külföldön - Tóth Luca / Granada

Cikksorozatunkban kaposvári származású, külföldön élő arcokat mutatunk be, így betekintést nyerhettek az életükbe, motivációikba. Ha te is döntés előtt állsz, hogy indulj/ne indulj és ha igen, merre, talán segít neked ez a sorozat. (a cikkben szereplő képek Luca saját képei)

Luca 22 éves végzős gyógytornász hallgató, és a Somogy Táncegyüttes táncosa. Idén márciusban tanulmányait kis időre felfüggesztette, hogy nyelvet tanuljon és élményeket gyűjtsön a csodálatos Granadában.

 

 

Mivel foglalkozol ott?

EVS (Európai Önkétes Szolgálat) önkéntes vagyok a Las niñas del Tul szervezetnél. Miközben folyamatosan fejleszthetem a képességeimet, segíthetem a granadai fiatalok mobilitását és remélem példámmal az otthoni ifjúságot is inspirálom. 

 

 

Miért döntöttél úgy hogy külföldön fogsz élni? 

Tavaly nyáron fogalmazódott meg bennem, hogy a diplomaszerzés előtt még szeretnék kicsit világot látni, tapasztalatot szerezni, ismeretségeket kötni, gyakorlatiasabb tanulásban részesülni. Valami teljesen másra, újra, fiatalosra vágytam. A kaposvári Compass Egyesületet felkeresve találtam az EVS lehetőségére. A lehető legjobb döntést hoztam, amikor jelentkeztem erre a projektre.

 

 

Milyen nyelvtudással indultál el?

Tavaly tavasszal szereztem meg a középfokú angol nyelvvizsgát.  Ez nagy bátorságot adott. De aztán mivel nem igazán gyakoroltam, igencsak izgultam a kiutazás előtt. A Compass által szervezett nyelvi klubban vettem rész pár alkalommal, hogy felfrissítsem a tudásom, illetve tudtam, ha muszáj lesz megszólalnom, valahogy majd elmagyarázom amit szeretnék. Ez működik is, bár néha nagyon viccesek lehetünk, ahogy próbáljuk egymásnak magyarázni a dolgokat. Spanyolt egyáltalán nem tanultam előtte, itt viszont tényleg szívja magába az ember. Néha kicsit türelmetlen is vagyok, és már nagyon szeretnék folyékonyan beszélni, de csak lépésről lépésre. Az EVS során nyelvi támogatásban is részesülök. Önkéntestársam és szállásadónk is beszél spanyolul, valamint a munka során is egyre többet használjuk a spanyolt. Vagy én például a spanyolt angollal keverve :)

 

Mi a véleményed az ottani magyarokról?  

Pont múlt héten találkoztam először pár emberrel a Granadai Magyarok csoportból. Nagyon kedves találkozás volt, fél órácskát sétáltam velük. Azt hiszem van egy mag, akik többször összejárnak és eseményeket szerveznek. A Facebook csoportnak köszönhetően mindenről értesül az ember, így ha lesz rá lehetőségem, a következő közös eseményre újra ellátogatok.

 

Mennyibe kerül egy doboz sör/kenyér/hajvágás? 

Sör: 0,5 l Alhambra: 0,73 euro (kb. 230 Ft)

Kenyér: Mercadona: 5 közepes bagett 1 euro (kb. 310 Ft)

Hajvágás: Még nem própáltam de elmondások szerint a központban 20 euro (kb. 6.200 Ft) (mosás-vágás-szárítás)

Étkezés egy étteremben: Napi menü van a legtöbb helyen, ami 3 fogást tartalmaz általában, ez 10 euro (kb. 3.100 Ft). Az ital mellé pedig jár tapas (nagyon változatos, apró falatkák), ami az egyik legjobb találmány a világon szerintem.

 

 

Mi volt a legfurcsább tapasztalatod? 

Az első találkozás, mivel itt nincs kézfogás, rögtön puszi-puszi. Elsőre elég furcsa, de megszokja az ember. Itt valahogy alapvetően nyugodtabb az élet. A másik a napi rutin - 10 órakor nyit a legtöbb üzlet és mi is általában akkor kezdjük a munkát. Aztán olyan fél 2-2 körül ebéd, majd szieszta. Ez nekem most még kicsit olyan, mintha félbe vágnák a napot, de megvan az előnye, ha az embernek van egy szusszanásnyi ideje a nap közepén. Aztán 5 órától újra vissza a melóba, és a vacsora legkorábban olyan 9 körül történik, de az sem furcsa, ha 10 órakor ülnek asztalhoz. A mi szervezetünk nem ehhez van szokva, ezért ha nem akarunk plusz kilókat felszedni, érdemes azért odafigyelni, hogy ne minden nap ilyen késői időben vacsorázzunk. (Már egy hónap alatt is érzi az ember a változást :D)

 

 

Mi a vezető hír most az ottani újságokban?

Nem igazán olvasunk újságot, de ma ez akadt a kezembe: ‘A spanyolok 22,3%-a 684 euroból (kb. 213.000 Ft) vagy ennél kevesebből él havonta.’

 

Mi hiányzik itthonról leginkább?

A közös családi összejövetelek, például a közös húsvétozás... Nyilván az otthoni barátok, a tánc, illatok, ízek.  

 

 

Milyen hiánycikkeket viszel magaddal itthonról, mikkel tankolsz fel, ha mész vissza?

6 hónapot leszek még itt, és nem tervezek hazamenni közben, de ha mennék, túró rudit biztos hoznék magammal :D

 

Bejöttek a számításaid?

Még mondhatni az elején járok az önkéntes szolgálatomnak, de már most érzem, hogy IGEN. Ez alatt az egy hónap alatt is rengeteget tanultam, fejlődtem és még sok-sok minden vár rám a nyár során.

 

 

Hogy tervezed a jövőd?

Októberben mindenképpen hazamegyek, szeretném befejezni a sulit. Szakdoga írás, gyakorlat... Aztán majd meglátjuk, hogy alakul a jövő. Egyelőre a mostra koncentrálok. De ha nem is örökre, egy pár évre el tudnám még képzelni itt az életem. De majd úgyis úgy alakul, ahogy alakulnia kell.

 

 

Mit üzensz Kaposvárra?

‘La vida comienza al final de tu zona de confort!’ Minden kalandvágyónak üzenem, hogy tessék menni és informálódni a Compasshoz és merni lépni. Én is nagyon sok mindent hagytam otthon, de a legjobb döntést hoztam, mert ezek mind a család, barátok, hagyomány, tánc... ezerszer jobban itt vannak velem mint valaha is gondoltam volna. Az első lépés és döntés mindig nehéz. Itt is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, de már most nagyon hálás vagyok, hogy ebben részesülhetek és most megélhetem lépésről lépésre az álmaimat.

Luca Instagram

Luca blogja

 

Kaposváriak külföldön / Óceánjáró

Kaposváriak külföldön / Svédország

Kaposváriak külföldön / London

Kaposváriak külföldön / Shanghai

Kaposváriak külföldön / Ipswich
 

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: