Kaposváriak külföldön - Nagy András / Ipswich

2017. 01. 04., Szerda, 14:16

Kaposváriak külföldön - Nagy András / Ipswich

Cikksorozatunkban kaposvári származású, külföldön élő arcokat mutatunk be, így betekintést nyerhettek az életükbe, motivációikba. Ha te is döntés előtt állsz, hogy indulj/ne indulj és ha igen, merre, talán segít neked ez a sorozat.

Andris 30 éves, a Gépészben végzett, majd Eisenstadt-ban szerzett gépészi papírt. Tanulmányait a BME Ipari termék és formatervező szakán folytatta, ahol 5 évet nyomott le. 2012-ben költözött ki Angliába, ahol cider készítőként dolgozik jelenleg.

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön fogsz élni?

Nem igazán volt más választásom, de a kalandvágy is hajtott. Elegem lett Budapestből és szerencsére jött egy lehetőség egy ismerős révén.

Mivel foglalkoztál/foglalkozol Londonban?

Amikor kikerültem, egy csirkegyárban dolgoztam egy hónapig, ezt követte a pizzafutárkodás, majd ugyanezen helyen almenedzser lettem. Ezután egy cider céghez kerültem, ahol elküldtek egy tanfolyamra a világ legismertebb cider iskolájába, így lett belőlem cider készítő. A jövőben viszont grafikusként szeretnék dolgozni. 

Miben jobb az angol cider, annál amit itthon kapunk?

Itthon a cider ízesített sör alacsony alkohol százalékkal. Kint almából készül, hasonló mint a borgyártás itthon, csak nem szőlőból hanem almából. Vannak alkoholmentes vagy 100%-os alma ciderek is, a legmagasabb 7,2%, az a legöregebb. 

Hol élsz most helyileg?

Suffolk Countyban, Ipswich-ben. Ez szerencsére Anglia legszárazabb része, 15 percre a tengerparttól.

Milyen nyelvtudással indultál el?

Középszintű német nyelvtudással indultam el Angliába. :D Tehát 0-ról kezdtem, filmekből, TV-ből, illetve angol munkatársak segítségével tanultam meg beszélni a nyelvet. 

Mi a véleményed az ottani magyarokról?

Ne nagyon barátkozz velük! Ha elindulsz, gondolkodj úgy, hogy csak magadra számíthatsz! A kint élő magyarok rá tudnak telepedni az emberre vagy kihasználják a másikat, nem működik az oda-vissza segítkezés.

Én speciel nem szólalok meg, ha magyar szót hallok csak azért mert az anyanyelvemen beszélnek. Van külön helyi magyar csoport a városban, de én személy szerint nem szoktam eljárni a bulijaikra. 

Mennyibe kerül egy doboz sör/kenyér/hajvágás?

Doboz sör: Attól függ hol veszed, az európai boltban 50 p-nél kezdődik a legolcsóbb lengyel sör. (180 Ft)

Kenyér (fél kg-os): 0.56 p (200 Ft)

Hajvágás: 10 £-nál ( 3.500 Ft) kezdődik

Mi volt a legfurcsább tapasztalatod? 

A kézfogás egyáltalán nem divat, de ami a legfurcsább pozitív értelemben, hogy tisztaság van. Ha el is indul a buli és szemét van, reggelre arra ébred az ember, hogy mindenhol tisztaság uralkodik.

Ami még tetszik, hogy ha bemész egy boltba mosolyognak rád, előzékenyek, megkérdezik hogy vagy...

 

Mi a vezető hír most az ottani újságokban?

Ez egy nagyon jó kérdés mert nem követem a sajtót és TV-t sem nézek. A legutóbbi amit elkaptam, hogy a Brexittel foglalkoztak, illetve azzal, hogy ez milyen hatással lesz az országra. 

Mi hiányzik itthonról leginkább?

Túrórudi és pálinka! Az ősrégi nagyon jó barátokkal való összeröffenések amik hiányoznak és a család, de skype-on tartom velük a kapcsolatot.

Egy itthoni tartózkozkodás után mik azok a dolgok, amiket mindenképp viszel magaddal visszafele?

Nem nagyon szoktam kivinni itthonról semmit, egy dolog van talán, a túrórudi. A lengyel konyha hasonlít talán a legjobban a magyarhoz, így ezekben a boltokban lehet találni hazai termékekre hajazó dolgokat, így ott szoktam vásárolni.

Bejöttek a számításaid?

Igen, teljes mértékben!

Hogy tervezed a jövőd? 

Beadom az önéletrajzomat grafikusnak.

Mit üzensz Kaposvárra?

Ha bármelyikőtök azon gondolkodik, hogy kiköltözzön, csak bíztatni tudom, ám azzal jó tisztába lenni, hogy semmi sem történik egyik napról a másikra. 

Andris Instagram

Kaposváriak külföldön / London

Kaposváriak külföldön / Shanghai

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: