2024. 01. 26., Péntek, 10:49

Jön az újabb Volánbusz sztrájk

Nem hoztak eredményt a Volán-szakszervezetek és a MÁV-Volán csoport vezetői közötti bértárgyalások, így újabb kétnapos munkabeszüntetés lesz a Volánbusznál.

Most vasárnap, illetve jövőhét hétfőn, tehát Január 28-án, és 29-én újabb munkabeszüntetés lesz a Volánbusznál.

Ez a decemberi munkabeszüntetéshez hasonlóan azt jelenti, hogy vasárnap 2600, hétfőn 19 180 járat marad ki.

Dobi István a szakszervezet vezetője kijelentette:

A sztrájkkészültséget abban a pillanatban lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól. Ha ilyen nem történik, akkor a decemberi után január 28-29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz.

Mint mondta, egyértelmű döntés született a szakszervezetben arról, hogy elutasítják a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodnak az egy évre kötött egyezséghez. Arról itt írtunk korábban, hogy milyen béremelési ajánlattal állt elő a munkáltató:

3 év alatt legalább 25 százalékkal nőhet a MÁV-VOLÁN dolgozók bére

3 év alatt legalább 25 százalékkal nőhet a MÁV-VOLÁN dolgozók bére

Lázár János Építési és Közlekedési Miniszter megtette béremelési ajánlatát.

Ezért, cserébe a korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű 112 500 forintos követelésüket, minimum 90 ezerre módosította, ami átlagosan 20 százalékos emelést jelent a bruttó 430-450 ezer forintért dolgozó volános munkavállalóknak.

Ezt a munkáltató ezt soknak tartja, és nem fogadta el.

Vasárnap 2600, hétfőn 19 180 járat marad ki, ha a sztrájkot aláírásával támogató 5 978 sofőr, a buszvezetők 58 százaléka az elégséges szolgáltatáson túl nem veszi fel a munkát – mondta a szakszervezeti vezető.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a somogyi volánbuszsofőrök voltak az adventi sztrájk legbátrabb, legkitartóbb résztvevői, az egész országban nálunk vettek részt a legtöbben a sztrájkban, tehát mindenki úgy készüljön, hogy a volánosok munkabeszüntetésével környéken számolni kell.

Volánbusz-sztrájk: Somogyiak az ország legkeményebb buszsofőrjei

Volánbusz-sztrájk: Somogyiak az ország legkeményebb buszsofőrjei

„Akkora a sztrájk támogatottsága a megyében, hogy itt nincs mit tennie a Volánnak” – A Mérce meglátogatta az ország legkeményebb sofőrjeit.

A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: