2024. 01. 17., Szerda, 11:48

3 év alatt legalább 25 százalékkal nőhet a MÁV-VOLÁN dolgozók bére

Lázár János Építési és Közlekedési Miniszter megtette béremelési ajánlatát.

Három év alatt legalább 25%-os, ezen belül 2024-ben minimum havi 70 ezer forintos egységes béremelés – ez a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) ajánlata a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói számára -  írja a Népszava.

Mindez a  MÁV-VOLÁN-csoport keddi közleményéből derül ki. Délelőtt személyesen Lázár János részvételével zajlottak a bértárgyalások. 

A miniszter hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett a vállalatcsoport munkavállaló számára. Ennek első eleme lenne a legalább havi 70 ezer forintos béremelés. 

A tulajdonosi-munkáltatói ajánlat szerint a bérek összességében legalább 25%-kal emelkednek a hároméves fejlesztési ciklus egésze alatt, amelynek mértékétől felfelé el lehet térni az éves bértárgyalások során, lefelé azonban nem.

A szakszervezetek többsége időt kért, hogy az általuk képviselt munkavállalókkal közösen alakítsák ki álláspontjukat, szerezzenek mandátumot. A felek megállapodtak abban, hogy az egyeztetések januárban folytatódnak. 

Kérdés persze, hogy ez elég lesz-e arra, hogy elmaradjon a MÁV-Volánnál körvonalazódó újabb sztrájk.

A tavaly december elején megtartott Volán sztrájk alkalmával Somogy vármegyében volt a legmagasabb a sztrájkoló sofőrök száma, erről beszámoltunk korábban.

A január végére belengetett újabb sztrájkot közel hatezer volános sofőr támogatja.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete pedig bejelentette, hogy legalább 18 százalékos bért követelnek. Ha ezt a szintet nem éri el a munkáltató ajánlata, cselekvési programot határoznak meg a nyomásgyakorlásra, és felkészülnek a sztrájkra is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: