2022. 03. 30., Szerda, 10:43

Na még ez is – A kevés alvás több hasi zsírhoz vezet

via

Ha mással nem lehet rávenni, hogy többet aludjunk, talán majd ez bejön.

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban megjelent kutatás alatt 12 egészséges, nem elhízott önkéntes vett részt. A vizsgálat során az alvásuk mellett az egészségüket is megfigyelték, ekkor pedig azt találták, hogy akiknek az alvása rosszabb minőségű volt, azoknál 9 százalékkal nőtt a teljes hasi zsírterület, illetve 11 százalékkal a hasi zsigeri zsír. Ez a fajta zsigeri zsír mélyen a hasban halmozódik fel a belső szervek körül, és korábban összefüggésbe hozták a szív- és anyagcsere-betegségek kockázatának növekedésével is.

Míg a zsír általában a bőr alatt rakódik le a szervezetben, a nem elegendő alvás esetében úgy tűnik, hogy mélyebben található zsigeri zsír a szervek körül rakódik le, a kutatók szerint ez potenciálisan nagyobb károkat okozhat.

Az önkénteseket két csoportra osztották a kísérlet során, ahol az egyik csoport éjszakánként kilenc órát aludt, a másik csoportnak pedig mindössze négy órát kellett aludnia, ezt két hétig végezték. Három hónappal később a teszteket megismételték, a résztvevők csoportot cseréltek.

A zsigeri zsír felhalmozódásában mutatkozó különbségek mellett a kutatók azt is észrevették, hogy a kevesebbet alvó résztvevők átlagosan több mint 300 plusz kalóriát fogyasztottak naponta, mintegy 13 százalékkal több fehérjét és 17 százalékkal több zsírt.

Az energiafelhasználás nagyrészt változatlan maradt. A vizsgálat során a csapat figyelemmel kísérte az energiabevitelt és -felhasználást, a testsúlyt, a testösszetételt, a zsíreloszlást (beleértve a hason belüli zsigeri zsírt is). A zsigeri zsír felhalmozódását CT-vizsgálatokkal észlelték, hiszen a mérhető súlygyarapodás nem volt túl nagy – körülbelül egy kilogramm.

Tudjuk, hogy az elegendő alvás fontos az agyi funkciók, például a memória, a test megfelelő hidratáltságának megőrzéséhez, valamint a demencia elleni védelemhez, továbbá számos más mentális és fizikai egészségügyi ok miatt is. Ez a tanulmány megmutatta, hogy számos más egészségügyi kockázatra is kiterjedő hatása lehet.

Csak ismételni tudjuk magunkat: tessék aludni!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: