2021. 12. 30., Csütörtök, 12:19

Tányér töréstől a hamu ivásig – 12 különleges szilveszteri hagyomány szerte a világon

via

Míg nálunk lencse és disznóhús, addig máshol szőlő és egyéb érdekességek vannak terítéken. Mi nem söprünk vagy takarítunk elsején, de vajon máshol mik a szokások? Összegyűjtöttünk pár szilveszteri hagyományt a világ minden tájáról, ha valamelyik pedig megtetszene, miért ne csinálhatnád te is?

Japán

A japán kultúrában bevett szokás, hogy az új évet egy tál soba tésztával köszöntik. Na, nem azzal a zacskóssal, amit mi veszünk. A hagyomány eredetét nem pontosan tudjuk, de úgy tartják, a tészta hosszának a hosszú, egészséges élethez van köze. Sokan azt is mondják, hogy mivel a soba tészta hajdinából készül, ami nagyon ellenálló, elfogyasztásával az emberek is ellenállóbbak lesznek az új évben.

Örményország

Az örmények kenyeret sütnek szilveszterkor, még hozzá egy különleges összetevővel: szerencsével. Persze szerencsét nem lehet venni sehol kilóra, de metaforikusan jókívánságokat gyúrnak a tésztába.

Észtország

Nem elég, hogy karácsony után gurulunk, annyit eszünk, de észtek megspékelik ezt és tovább esznek. Pontosabban ők úgy tartják, hogy szilveszterkor hét, kilenc vagy tizenkét étkezés szerencsét és jó dolgokat fog majd hozni a következő esztendőben. Hagyományukhoz az is hozzátartozik, hogy egy kevés kis ételt is hagynak tányérjaikon azoknak a látogató családtagjaiknak, akik csak szellemi formában vannak velük. Micsoda gesztus.

Spanyolország

Spanyolországban a helyiek pontosan 12 szem szőlőt esznek meg éjfélkor. Feltehetőleg a hagyományt szőlőtermesztők népszerűsítették még az 1800-as években, hogy többet értékesítsenek a gyümölcsből. A 12 szőlőszemet az éjfél előtti 12 harangszóval egyidőben fogyasztják és az összes szőlőszemnek el kell fogynia mielőtt éjfélt üt a harangszó.

Görögország

A görögök egyik ismert szokása, hogy hagymát lógatnak az ajtóra. A görög kultúrában a hagyma az újjászületés szimbóluma, ezért ajtóikra akasztva abban bízva, hogy ez fejlődést hoz majd az új évben. Másik szokásuk, amiről egy kedves görög ismerősünk beszélt, hogy gránátalmát zúznak össze szintén az ajtóban. Elsején a ház tulajdonosa becsenget saját ajtaján, amit valakinek ki kell nyitni, majd a szerencse érdekében jobb lábbal belép az ajtón. Ezután a küszöb mögött állva összezúznak egy gránátalmát, majd ahány magot ejt magából a gyümölcs, az azonos lesz az új év szerencséjének mennyiségével. Azt is megtudtuk, hogy minél színesebbek és erősebbek a magok, annál jobb és vidámabb lesz számunkra az év.

Törökország

Törökországban szerencsésnek tartják, ha újév napján, amint az óra éjfélt üt, sót szórjanak a küszöbre. Más szilveszteri hagyományokhoz hasonlóan ez is a békét és a jólétet hozza el az új évben.

Olaszország

Az ország lakosai piros fehérneműt viselnek, a vörös színt ők a termékenységhez kötik, ezért reménykednek, hogyha ruhájuk alatt hordják, akkor az a következő évben hozzájárul majd a teherbeeséshez.

Skócia

A skót hiedelmek szerint az első ember, aki újév napján éjfél után átlépi a háza küszöbét, egy sötét hajú férfi legyen, ha szerencsét szeretne a következő évben. Hagyományosan ezek a férfiak szenet, sót, omlós tésztát és whiskyt visznek ajándékba, amelyek mind tovább járulnak a szerencséhez. De miért a sötét hajú férfiak? Nos, amikor Skóciát megszállták a vikingek, az utolsó dolog, amit látni akartak a küszöbön, egy világos hajú férfi volt, aki óriási baltát hordott. Tehát ma az ellenkezője – egy sötét hajú férfi – a gazdagságot és a sikert szimbolizálja.

Írország

Írországban az a szokás, hogy az egyedülálló lányok szilveszterkor egy fagyönggyel a párnájuk alatt alszanak. Állítólag a növénnyel való alvás segít a nőknek megtalálni leendő férjüket – legalábbis álmaikban.

Csehország

A csehek előszeretettel jósolják meg jövőbeli sorsukat szilveszterkor egy alma segítségével. Szilveszter éjszakáján a gyümölcsöt kettévágják, és állítólag az alma magjának alakja meghatározza a körülötte lévők sorsát. Ha az alma magja csillaghoz hasonlítanak, akkor hamarosan mindenki boldogan és egészségben találkozik újra – de ha úgy néz ki, mint egy kereszt, akkor valaki a szilveszteri bulin számítson arra, hogy megbetegszik.

Oroszország

Manifesztálás alkohollal, avagy az oroszok kívánságaikat felírják egy papírra, ezt megégetik, majd ennek hamvait később egy pohár pezsgőben megisszák.

Dánia

Dániában nagy büszkeség, ha minél több törött tányér van az ajtód előtt. Dán hagyomány, hogy szilveszterkor porcelánt dobálsz barátaid és szomszédaid bejárati ajtajára – egyesek szerint ez az agresszió és rosszindulat elhagyásának eszköze az újév kezdete előtt –, és azt mondják, minél nagyobb kupac törött tányér van ott, annál több szerencséd lesz a következő évben.

Ti milyen magyar hagyományokat tartotok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: