2021. 05. 14., péntek, 10:07

Tankoljatok be, mert durván meg fog drágulni az étolaj!

A legfrissebb statisztikák szerint áprilisban 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző évhez képest. Az élelmiszerek árai most átlagosan csak 2,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül azonban az étolajé kiugróan: 22,8 százalékkal, és a drágulás itt nem áll meg.

Míg tavaly februárban még 481 forint volt a napraforgó étolaj fogyasztói átlagára, utána hónapról hónapra emelkedett, és idén februárra már elérte a 635 forintot, és nem tudni meddig emelkedik.

Durván drágulhat a hús, akár 20-25 százalékos emelés jöhet

Durván drágulhat a hús, akár 20-25 százalékos emelés jöhet

A takarmányárak növekedése miatt jelentős drágulásra kell számítanunk a húspultoknál.

A kínai kereslet srófolta fel az árakat

Nagyon megnőtt az olajos magvak iránti kereslet, elsősorban Kína és Irán nagy tételű vásárlásai miatt, ami érezhetően felfelé nyomja a termelői árakat.

Az afrikai sertéspestis miatt a kínai sertésállomány mintegy felét ki kellett irtani, és most elképesztő tempóban növelik az állományukat, igyekeznek felhozni a korábbi szintre

Ez hatalmas nyomást jelent a piacra, hiszen Kína egymaga több sertést nevelt korábban, mint a világ többi országa, nagyságrendileg 500 millió állatot. 

Rekordtermés mellett is áremelkedés várható

A termelők rekord jó árat kaphatnak idén, az új repcére tonnánként 175 ezer forintos, az új napraforgóra 165 ezer forintos lekötések vannak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: