A takarmányárak növekedése miatt jelentős drágulásra kell számítanunk a húspultoknál.
A Baromfi Termék Tanács elnöke Csorbai Attila a Magyar Mezőgazdaságnak fejtette ki a közeljövőben várható árváltozások okait.
Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25% költségnövekedést eredményezett az élőállat és az állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, mely valószínűleg a fogyasztói árakban is változást fog okozni. A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak a költségnövekedést be kell építenie termékei árába.
A takarmányárak globális emelkedése mellett a pandémia és a madárinfluenza is az emelkedés hátterében áll, és átrendeződött a munkaerőpiac is. Csorbai szerint az emelkedés nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, viszont fel kell rá készülni.
Nehéz, küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk - tette hozzá.
Nem hangzik túl jól...