2021. 04. 19., hétfő, 11:36

Durván drágulhat a hús, akár 20-25 százalékos emelés jöhet

A takarmányárak növekedése miatt jelentős drágulásra kell számítanunk a húspultoknál.

A Baromfi Termék Tanács elnöke Csorbai Attila a Magyar Mezőgazdaságnak fejtette ki a közeljövőben várható árváltozások okait. 

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25% költségnövekedést eredményezett az élőállat és az állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, mely valószínűleg a fogyasztói árakban is változást fog okozni. A termelők számára egyelőre egyetlen megoldás van: aki túl akar élni, annak a költségnövekedést be kell építenie termékei árába.

A takarmányárak globális emelkedése mellett a pandémia és a madárinfluenza is az emelkedés hátterében áll, és átrendeződött a munkaerőpiac is. Csorbai szerint az emelkedés nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, viszont fel kell rá készülni.

Féléves csúcson az infláció, a benzin és a zöldség drágult leginkább

Féléves csúcson az infláció, a benzin és a zöldség drágult leginkább

Átlagosan 3,7 %-kal emelkedtek az átlagos fogyasztói árak a tavalyi márciusi árakhoz képest ami azt jelenti, hogy az idei inflációnál magasabbat csak tavaly augusztusban mértek.

Nehéz, küzdelmes folyamat lesz, aminek a termékpálya függvényében még csak az elején-közepén tartunk - tette hozzá.

 
Nem hangzik túl jól...

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: