2021. 04. 07., Szerda, 11:04

Megosztottak a magyarok - Egyesek támogatják a vakcina-kiváltságot, de sokan ellenzik

Nagy vitákat kavar itthon a védettségi igazolás kérdése, mellyel kapcsolatban minap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és nemrég Merkely Béla is megnyilvánult. Egy új felmérés szerint az emberek jelenleg még inkább elutasítóak a "vakcina-kiváltságosokkal" szemben, de ez változhat az átoltottság emelkedésével.

A védettséggel rendelkező lakosság indítja újra a gazdaságot – írja keddi közleményében az MKIK. Javaslatuk szerint a kívánt számok elérése esetén a már védettséggel rendelkező lakosság térhessen vissza a mindennapi élethez. A közvélemény kutatás bemutatja, hogy mit gondolnak erről a magyarok, de az utazásokra is kitér.

A megkérdezettek több, mint harmada (34,2%) a koronavírus-járvány időszakában úgy döntött, hogy nem utazik. Ennek a döntésnek az elsődleges oka a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, vagyis a válaszadók szerettek volna utazni, de ez nem volt lehetséges. 29,4% a járványtól való félelem és nem az utazási korlátozások miatt nem utazott, további 18% pénzügyi megfontolásból, 3,6% pedig időhiány miatt döntött az otthonmaradás mellett.

Áprilist követően többen terveznek utazást azoknál, mint akik nem, a most bizonytalanok feltehetően az utazók táborát gyarapítják majd.

Azzal, hogy csak védettségi igazolással lehessen belföldi szállodákba menni a válaszadók 41,2%-a értett egyet. A válaszadók 41%-a nem ért egyet a kérdéssel, 17,9%-uk bizonytalan. 

Az éttermek esetében a megosztottság szinte azonos, enyhén az elutasítók felé tolódik a kérdéskör.

A további kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy az esti kijárási korlátozások alól való mentesülést már elutasítja a többség (51,4%), az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők étterem és szálláshely használatával kapcsolatban azonban nagyon megoszlanak a vélemények. A külföldről érkező utazóktól a legtöbben megkövetelnék a védettségi igazolást.

Neked mi a véleményed a témákkal kapcsolatban?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: