2020. 09. 21., hétfő, 09:17

Mától érvényesek az új maszkszabályok, ezekre figyelj ha nem akarsz masszív büntetést!

Pénteken jelentek meg a Magyar Közlönyben a 2020 szeptember 21-től érvényes maszkviselési szabályok, melyekkel érdemes tisztában lenni mind az üzlet tulajdonosoknak, mind pedig a vásárlóknak.

Itt vannak a szigorítás részletei - Hétfőtől minden szórakozóhely és vendéglátó üzlet este 11-kor zár

Itt vannak a szigorítás részletei - Hétfőtől minden szórakozóhely és vendéglátó üzlet este 11-kor zár

A miniszterelnök szerdán újabb korlátozásokat jelentett be a koronavírus-járvány visszaszorításának érdekében, pénteken pedig már meg is jelentek a részletek a Magyar Közlönyben.

Az egyik legfontosabb újdonság az eddigi szabályozáshoz képest, hogy a maszk mostantól nem helyettesíthető sállal, kendővel és semmi mással sem. A tömegközlekedési eszközökön és a boltokban továbbra is kötelező a maszkviselés, utóbbiakat viszont szigorúbban bünteti a törvény, ha a vásárlókkal nem tartatják be a szabályzatot. 

Ha a kereskedelmi hatóság meztelen arcú vevőt talál, első alkalommal figyelmeztet, másodjára pénzbüntetést szab ki, ami nem lehet kevesebb 100 ezer forintnál, míg a maximuma 1 millió. A harmadik lebukás már az üzlet bezárásával járhat, 3 naptól 1 évig terjedő időre, a negyedik lebukástól számítva az ideiglenes bezárás minimuma annyi nap, ahányadszor megbuktak, a felső határ ekkor is egy év.

Aki buszon, vonaton, egyéb tömegközlekedési eszközön nem visel maszkot, az minimum pénzbírságra számíthat, és el is kell hagynia a járművet. A járművek vezetőinek kötelességük felszólítani a maszk nélküli utasokat, ellenállás esetén rendőrt kell hívniuk.  

Szeptember 15-től leszállítják és meg is büntetik a maszk nélkül utazókat a buszokon és vonatokon

Szeptember 15-től leszállítják és meg is büntetik a maszk nélkül utazókat a buszokon és vonatokon

A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain. Emellett 100 ezer forintos bírságot is kaphat az a sofőr, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre, de az utasok is...

Újdonság, hogy már a várótermekben is el kell fedni az arcot.

A kórházakban is kötelező mától a maszk mindenkinek, vagyis a dolgozóknak, a betegeknek és a látogatóknak is, és az üzemeltetőnek ezekben is kötelessége betartatni a szabályt és kivezettetni azt, aki nem tartja be. 

A szociális intézmények alkalmazottainak kötelező a maszk, amikor közvetlenül vagy tartósan 1,5 méteren belül érintkeznek az ellátottakkal, utóbbiaknak viszont csak “lehetőség szerint” írja elő az arceltakarást a kormányrendelet a közösségi programok és a közösségi terek esetében.

Az egészségügyi intézményekben a betegeknek a kórtermükben nem kötelező az arcelfedés.

A következő helyeken kötelező még a maszkviselés:

  • Plázákban, kivéve az ott található irodákat, a sporttermeket, vendéglátóhelyeket és az üzemi helyiségeket. 
  • Az előadóművészeti eseményeken - például a színházi, táncos és zenés előadásokon - a nézőknek.
  • Mozikban.
  • Múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban és a közművelődési intézményekben.
  • Postán.
  • A közigazgatási szervek ügyféltereiben.
  • Minden olyan helyiségben, ahol bármilyen ügyfélfogadás folyik és az ott dolgozókkal együtt rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egyidőben.
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: