2020. 09. 10., csütörtök, 09:24

Szeptember 15-től leszállítják és meg is büntetik a maszk nélkül utazókat a buszokon és vonatokon

A hónap közepétől kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain. Emellett 100 ezer forintos bírságot is kaphat az a sofőr, aki maszk nélküli utast enged fel a járműre, de az utasok is komoly bírsággal számolhatnak.

A vonatokon a kalauzok leszállíthatják a maszk nélkül utazókat, az autóbuszokra a sofőrök pedig fel sem engedik azokat az utasokat, akik nem takarják el az arcukat – írja a Volánbusz közleményében. A járművek vezetői és az ellenőrök akár rendőri intézkedést kérhetnek, ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, és nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást.

A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását, szabályszegés esetén bírságot ró ki.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: