2020. 07. 12., Vasárnap, 13:28

Szerdától megint karanténba kell vonulnunk, ha fertőzött országból jövünk

Vasárnap tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Szerda 0 órától szigorodnak a belépés feltételei, ha fertőzött országból érkezünk haza, karanténba kell vonulnunk, amit csak negatív teszttel lehet két hétnél korábban elhagyni. A kormány által elfogadott rendelet szerint három kategóriába fogják sorolni az államokat a fertőzöttség mértéke szerint: vörös, sárga és zöld kategóriába. Az országok listáját nap, mint nap felülvizsgálja majd az Operatív Törzs, de jelenleg így néz ki:

sárga: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA

vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Óceánia, Ausztrália, a sárga kategóriába be nem sorolt ázsiai, illetve az afrikai és a dél-amerikai országok

 zöld: a fenti listában nem szereplők.

A zöld jelzést kapott országokból érkezve a magyar állampolgárok ellenőrzés nélkül léphetnek Magyarországra, viszont sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Ha fertőzés gyanúját állapítják meg, a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban helyezik el, vagy, ha ez nem jelent járványügyi kockázatot, otthoni karanténra kötelezik. Ha nem állapítják meg fertőzés gyanúját, 14 napra akkor is házi karanténba kerül - ha valakinek nincs magyar lakhelye, vagy tartózkodási helye, akkor a hatóság által kijelölt karanténba viszik. Akkor nem kell karanténba vonulni, ha az országba belépés előtt 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel két negatív PCR teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött. A sárga jelzésű országból érkező magyarok elhagyhatják a házi karantént egy negatív PCR teszttel, a pirosból érkezőknek két tesztre van szükségük.

Gulyás azt mondta, mindenki saját felelőssége egy külföldi út, azonban miután vannak előre befizetett nyaralások, a vizsgálatok költségét augusztus 1-ig vállalja a kormány, utána a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell ezt kifizetni, amennyiben nem akarják kivárni a 14 napos karantént. A tesztelést ugyanúgy a háziorvos kérheti, mint eddig.

Az új szabályok szerda 0 órától lépnek érvénybe.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: