2020. 07. 12., vasárnap, 13:28

Szerdától megint karanténba kell vonulnunk, ha fertőzött országból jövünk

Vasárnap tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Szerda 0 órától szigorodnak a belépés feltételei, ha fertőzött országból érkezünk haza, karanténba kell vonulnunk, amit csak negatív teszttel lehet két hétnél korábban elhagyni. A kormány által elfogadott rendelet szerint három kategóriába fogják sorolni az államokat a fertőzöttség mértéke szerint: vörös, sárga és zöld kategóriába. Az országok listáját nap, mint nap felülvizsgálja majd az Operatív Törzs, de jelenleg így néz ki:

sárga: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA

vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Óceánia, Ausztrália, a sárga kategóriába be nem sorolt ázsiai, illetve az afrikai és a dél-amerikai országok

 zöld: a fenti listában nem szereplők.

A zöld jelzést kapott országokból érkezve a magyar állampolgárok ellenőrzés nélkül léphetnek Magyarországra, viszont sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Jövő héten új korlátozások jöhetnek Magyarországon

Jövő héten új korlátozások jöhetnek Magyarországon

Lakatos Tibor az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője a közmédiának nyilatkozott az elmúlt napok történéseiről.

Ha fertőzés gyanúját állapítják meg, a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban helyezik el, vagy, ha ez nem jelent járványügyi kockázatot, otthoni karanténra kötelezik. Ha nem állapítják meg fertőzés gyanúját, 14 napra akkor is házi karanténba kerül - ha valakinek nincs magyar lakhelye, vagy tartózkodási helye, akkor a hatóság által kijelölt karanténba viszik. Akkor nem kell karanténba vonulni, ha az országba belépés előtt 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel két negatív PCR teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött. A sárga jelzésű országból érkező magyarok elhagyhatják a házi karantént egy negatív PCR teszttel, a pirosból érkezőknek két tesztre van szükségük.

Kaposváron adtak életmentő plazmát a koronavíruson átesett lányok - Először mesélték el történetüket

Kaposváron adtak életmentő plazmát a koronavíruson átesett lányok - Először mesélték el történetüket

Ausztriában dolgoztak még a télen, ott is betegedtek meg, ám komolyabb panaszok nélkül estek át a koronavírus-járványon. Miután meggyógyultak és megtudták, hogy nagy szükség van a vérplazmájukra a vírus elleni küzdelem során, azonnal segíteni akartak, most pedig Kaposváron meg is történt az első, a...

Gulyás azt mondta, mindenki saját felelőssége egy külföldi út, azonban miután vannak előre befizetett nyaralások, a vizsgálatok költségét augusztus 1-ig vállalja a kormány, utána a sárga vagy vörös országokból érkezőknek maguknak kell ezt kifizetni, amennyiben nem akarják kivárni a 14 napos karantént. A tesztelést ugyanúgy a háziorvos kérheti, mint eddig.

 

Az új szabályok szerda 0 órától lépnek érvénybe.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: