2020. 03. 13., péntek, 12:13

Ilyen piros lapot kap az ajtajára, aki házi karanténba kényszerül

A rendkívüli járványügyi intézkedések lehetővé teszik, hogy a potenciálisan fertőzöttnek gondolt személyeknek a hatóságok házi karantént rendelhetnek el, mellyel együtt egy hatósági papírt kell kihelyezni a bejárati ajtóra. 

Ahogy a hivatalos honlapon írják:

A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Ilyen hatósági karanténra kötelezik azokat a magyar lakosokat, akik Olaszországból érkeznek haza, akkor is, ha tünetmentesek. Akinél a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül, azt mentővel kórházba viszik, azok pedig akik tünetmentesek, kötelesek 14 napig hatósági házi karanténban maradni - ahogy annak a hat siófokinak is akikről írtunk.

Hat siófoki lakos került házi karanténba koronavírus gyanúja miatt

Hat siófoki lakos került házi karanténba koronavírus gyanúja miatt

Az információt Dr. Lengyel Róbert polgármester jelentette be.

 

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pl. az Olaszországból hazatérő magyar állampolgárnak a határátkelőhelyeken a rendőrség átad egy hatósági kötelezést, ami alapján neki hatósági házi karanténban kell maradnia 14 napra és a bejárati ajtóra köteles kiragasztani a számára átadott „piros lapot” ( hatósági figyelmeztető feliratot). A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

A hatósági házi karantén ideje alatt a lakásban/házban kell maradni, vendéget nem lehet fogadni.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: