Nemrég űrhajósok kóstolhatták elsőként az olyan nyomtatott steakmintákat, melyek nem tehénből származtak, hanem laboratóriumból. Megalkottak egy rizsből, borsóból és tengeri hínárból készült fehérjeport, amely egy hússzerű pasztává tud átalakulni, így beilleszthetővé válik a 3D-s nyomtatókba. Steakre vagy akár csirkemellre hasonlít, és azt mondják olyan az íze mint az igazi húsnak.
Amellett, hogy előállításához nem kell levágni állatokat, környezetbarát is, hiszen egy hagyományos, vega hamburger előállításához akár 5900 liter víz szükséges, míg a laborban termesztett alternatívák ezt 236 literre csökkenthetik. Sajnos az ára egyelőre magasabb az előállítási költségek miatt, de idővel csökkenni fog.
Már a McDonald's és a Burger King is felvette több étterme kínálatára a műhús burgert, de egyre több áruházban is lehet kapni, mi az Aldi és a Lidl termékét teszteltük nemrég.