Teszteltük az Aldi és Lidl műhús pogácsáit - Tényleg olyanok mint az igazi?

2019. 11. 27., szerda, 16:00

Teszteltük az Aldi és Lidl műhús pogácsáit - Tényleg olyanok mint az igazi?

A 2019-es év egyik slágertémája a műhús burger volt gasztro fronton, hazánkat is elérte az őrület a Burger Kingnek hála, és nemrég Kaposvárra is megérkezett két áruházláncon keresztül. Kipróbáltuk hogy tényleg olyan ördögtől való-e a műhús, ahogy azt sokan képzelik.

Először az Aldi Wonder Burger nevű, szójafehérje alapú terméke jelent meg a piacon, aztán a Lidl jelentette be, hogy Next Level Meat nevű termékeivel száll be a buliba. 

A Next Level-ről annyit lehetett eddig tudni, hogy zöldborsó-, búza- és szójafehérjéből készül, és 100 százalékban vegán. Most hogy végre kézbe vehettük, megtudhattuk az összetevők teljes listáját: ivóvíz, savanyított csiperkegomba, finomított kókuszzsír, 9% zöldborsófehérje, 7.4 % búzafehérje, repceolaj, 3.8 % szójafehérje, szójaliszt, fűszerek, emulgeálószer, étkezési só, aromák, zöldborsó-keményítő, élesztőkivonat, bambuszrost, színező hatású céklasűrítmény, tartósítószerek, füstaroma. A dobozban két pogácsát találunk 227 gramm súlyban, bevezető ára 849 Ft.

 

Wonder Burger doboza érdekes módon szintén 227 grammot nyom, és ugyanúgy 2 db pogácsát tartalmaz, viszont 1200 magyar forintért szerezhető be. A hátoldali leírás szerint "Szójafehérje alapú vegán burger, párolt, készre sütésre. Összetevők: ivóvíz, texturált szójafehérje-koncentrátum (10%), kókuszolaj, szójafehérje (9%), aromák, kukoricakeményítő, sűrítőanyag, étkezési só, dextróz, útifűmaghéj, inulin, céklakivonat, színező élelmiszer. 

A teszt lebonyolításában egy belvárosi hamburgeres segítségét kértük, aki ugyanúgy sütötte ki pogácsáinkat mint a sajátjait, majd egy alap hamburgert pakolt össze belőle (pogácsa, saláta, lilahagyma, uborka, paradicsom, ketchup, mustár).

 

Az Aldis változat élénkebb színű

Ránézésre az Aldis változat kissé élénkebb színű - talán a céklakivonatnak köszönhetően -, formára és állagra nem tapasztalható különbség. Érdekes tapasztalat, hogy a húspogácsákkal ellentétben ezek a pogácsák alig vesztettek sütés közben a méretükből és súlyukból, ami kisebb zsír és víztartalomra utal. Hogy ne tűnjenek el a buciban, ugyanolyanra formáztuk őket mint a normál húspogácsák. Megsülve és az olvadt sajttal a tetejükön már alig-alig látható a különbség, a kész burgerben pedig ember legyen a talpán aki kiszúrja a turpisságot.

 

Balról jobbra: normál húspogácsa, The Magic Burger, Next Level Burger

Az első harapások utáni tapasztalatok abszolút pozitívak voltak mind íz, mind textúra tekintetében, megkockáztatom, hogy egy vakteszt alkalmával minden második ember nem észlelné a különbséget.

Éhes ember mindent megeszik?

A Lidl változata épp úgy néz ki mint egy közepesen átsütött marhahúspogácsa a rózsaszínes közepével, állaga a húshoz egészen hasonló. Íze kissé jellegtelen, valahol a májkrém és a füst zamata ugrott be, utóbbit a füst aroma biztosítja.

 

Lidl - Next Level Burger

Az Aldi pogácsája karakteresebb fűszerezésű, ízében kiérezhetőek a zöldségek, és nyelés után is visszaköszön a leheletnyi paprikás aroma.

 

Aldi - The Magic Burger

Négyes csapatunk 3 tagjánál a Lidl műhúspogácsája szerepelt jobban, míg az egyetlen női versenyző az Aldiét  hozta ki győztesnek. Ami mindegyikőnk szájából elhangzott, hogy nem is olyan rossz ez a történet, egyikünk így zanzásította a tapasztaltakat:

Azt se tudod mondani hogy fú de rohadt jó volt, de azt se hogy rossz...          

Szemmel látható, hogy a hús sokkal jobban összesült

Ha az árakat arányosítjuk, már nem olyan rózsás a helyzet, az Aldi vega pogácsájából 1 kg 5200 Ft-ba, míg a Lidl-é 3700 Ft-ba kerül, amíg a normál minőségű bolti húspogácsák 1300 Ft/kg átlagáron mozognak.

 

Ne féljetek kipróbálni, ha mindenáron húsmentes hamburgert szeretnétek enni, de a pénztárcátok jobban jár ha vártok amíg csökkennek az árak, vagy ti magatok készítitek el otthon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: