Teszteltük az Aldi és Lidl műhús pogácsáit - Tényleg olyanok mint az igazi?

2019. 11. 27., Szerda, 16:00

Teszteltük az Aldi és Lidl műhús pogácsáit - Tényleg olyanok mint az igazi?

A 2019-es év egyik slágertémája a műhús burger volt gasztro fronton, hazánkat is elérte az őrület a Burger Kingnek hála, és nemrég Kaposvárra is megérkezett két áruházláncon keresztül. Kipróbáltuk hogy tényleg olyan ördögtől való-e a műhús, ahogy azt sokan képzelik.

Először az Aldi Wonder Burger nevű, szójafehérje alapú terméke jelent meg a piacon, aztán a Lidl jelentette be, hogy Next Level Meat nevű termékeivel száll be a buliba. 

A Next Level-ről annyit lehetett eddig tudni, hogy zöldborsó-, búza- és szójafehérjéből készül, és 100 százalékban vegán. Most hogy végre kézbe vehettük, megtudhattuk az összetevők teljes listáját: ivóvíz, savanyított csiperkegomba, finomított kókuszzsír, 9% zöldborsófehérje, 7.4 % búzafehérje, repceolaj, 3.8 % szójafehérje, szójaliszt, fűszerek, emulgeálószer, étkezési só, aromák, zöldborsó-keményítő, élesztőkivonat, bambuszrost, színező hatású céklasűrítmény, tartósítószerek, füstaroma. A dobozban két pogácsát találunk 227 gramm súlyban, bevezető ára 849 Ft.

Wonder Burger doboza érdekes módon szintén 227 grammot nyom, és ugyanúgy 2 db pogácsát tartalmaz, viszont 1200 magyar forintért szerezhető be. A hátoldali leírás szerint "Szójafehérje alapú vegán burger, párolt, készre sütésre. Összetevők: ivóvíz, texturált szójafehérje-koncentrátum (10%), kókuszolaj, szójafehérje (9%), aromák, kukoricakeményítő, sűrítőanyag, étkezési só, dextróz, útifűmaghéj, inulin, céklakivonat, színező élelmiszer. 

A teszt lebonyolításában egy belvárosi hamburgeres segítségét kértük, aki ugyanúgy sütötte ki pogácsáinkat mint a sajátjait, majd egy alap hamburgert pakolt össze belőle (pogácsa, saláta, lilahagyma, uborka, paradicsom, ketchup, mustár).

Ránézésre az Aldis változat kissé élénkebb színű - talán a céklakivonatnak köszönhetően -, formára és állagra nem tapasztalható különbség. Érdekes tapasztalat, hogy a húspogácsákkal ellentétben ezek a pogácsák alig vesztettek sütés közben a méretükből és súlyukból, ami kisebb zsír és víztartalomra utal. Hogy ne tűnjenek el a buciban, ugyanolyanra formáztuk őket mint a normál húspogácsák. Megsülve és az olvadt sajttal a tetejükön már alig-alig látható a különbség, a kész burgerben pedig ember legyen a talpán aki kiszúrja a turpisságot.

Az első harapások utáni tapasztalatok abszolút pozitívak voltak mind íz, mind textúra tekintetében, megkockáztatom, hogy egy vakteszt alkalmával minden második ember nem észlelné a különbséget.

A Lidl változata épp úgy néz ki mint egy közepesen átsütött marhahúspogácsa a rózsaszínes közepével, állaga a húshoz egészen hasonló. Íze kissé jellegtelen, valahol a májkrém és a füst zamata ugrott be, utóbbit a füst aroma biztosítja.

Az Aldi pogácsája karakteresebb fűszerezésű, ízében kiérezhetőek a zöldségek, és nyelés után is visszaköszön a leheletnyi paprikás aroma.

Négyes csapatunk 3 tagjánál a Lidl műhúspogácsája szerepelt jobban, míg az egyetlen női versenyző az Aldiét  hozta ki győztesnek. Ami mindegyikőnk szájából elhangzott, hogy nem is olyan rossz ez a történet, egyikünk így zanzásította a tapasztaltakat:

Azt se tudod mondani hogy fú de rohadt jó volt, de azt se hogy rossz...          

Ha az árakat arányosítjuk, már nem olyan rózsás a helyzet, az Aldi vega pogácsájából 1 kg 5200 Ft-ba, míg a Lidl-é 3700 Ft-ba kerül, amíg a normál minőségű bolti húspogácsák 1300 Ft/kg átlagáron mozognak.

Ne féljetek kipróbálni, ha mindenáron húsmentes hamburgert szeretnétek enni, de a pénztárcátok jobban jár ha vártok amíg csökkennek az árak, vagy ti magatok készítitek el otthon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: