2019. 08. 12., hétfő, 13:04

Ez a leves lett az Év Strandétele idén - Nem találjátok ki miből készül!

Hét balatoni hely versengett idén az Év Strandétele 2019 díjért, és még sosem volt ilyen erős verseny a szervezők szerint. A pénteki zsűrizés a zamárdi Tiki Beach kovászosuborka-levesét emelte az első helyre, de a szoros verseny miatt további dobogósokat is hirdettek. 

Összesen 16 étellel neveztek a balatoni vendéglátóhelyek, feltűnő a trend, hogy idén kevesebb északi hely nevezett, a déli part azonban nagyon megerősödött, csak Balatonlelléről hárman kerültek a döntősök közé. Íme a dobogósok:

 

Az Év Strandétele 2019:


1. Kovászosuborka-leves - Tiki Beach Bisztró, Zamárdi


2. Marhaszegyes ciabatta - Port Burger, Balatonmáriafürdő


3. Tex-Mex saláta - Málna Büfé, Balatonlelle

 

A zsűri értékelése:

Nem ez az első kovászosuborkából készült leves a Balatonnál, számos étterem étlapján megtaláljuk egész nyáron, a Zamárdi szabadstrandján található büfében mégis sikerült olyan újszerű megközelítéssel elkészíteniük, ami kiemelte a mezőnyből. 

Külön pozitívum volt, hogy a Tiki Beach-nél a vendégek szeme láttára "kovászolódik" az uborka nagy befőttesüvegekben, szóval nem bolti uborka kerül a levesbe. A hideg, fanyar, frissítő, pürés levesben a kovászosuborka darabkák mellett füstölt lazaccsíkokat, rukkolát és csírákat is találunk, amelyek más ízvilágokat is behoznak. A helyi alapanyagok használatára természetesen továbbra is szeretnénk bátorítani a büféseket, és a győztes ételben lévő lazac természetesen nem balatoni, de ez a leves nem a lazactól lesz kiemelkedő, a kiegészítők mással (akár helyi hallal) is helyettesíthetők.

 

Az eddigi győztesek névsora:

2015 - Harcsa és krumpli- Kalóz

2016 - Big Mekk- Paletta, Kishableány

2017 - Pulled Ponty - Paletta

2018 - Gofcsi - A konyhám

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: