2019. 08. 07., szerda, 12:28

Hét balatoni hely verseng idén az Év Strandétele díjért - Mutatjuk a fogásokat!

Idén 5. alkalommal hirdette meg döntőseit az Év Strandétele díjért folyó versenyben a Balatoni KÖR és a WeLoveBalaton.hu. Talán emlékeztek még, tavaly a Konyhám gasztropub Gofcsi nevű kreációja került ki győztesen a megmérettetésből. Az idei felhozatal is izgalmasnak tűnik, összesen heten kerültek a döntőbe, melyből három balatonlellei. Lássuk!

Rock Burger, Balatonlelle - Gypsy King (2290 Ft)

A Gypsy King nem meglepő módon a "cigánypecsenye burgerbe álmodva", ahogy ők fogalmaznak, és tényleg elérik a célt: amikor az ember beleharap egy hamburgerbe, a szokásos ízvilág helyett a cigánypecsenye fűszeres miliője jön a képbe. Ezt a sertéspogácsa, a sok fokhagyma, a tejfölös-fokhagymás-uborkás-pirospaprikás alapszósz, és a buci tetejére tűzött kovászos uborka, valamint szalonnataréj teszi maradandóvá.

 

A Konyhám, Balatonfenyves - Gombósza (1290 Ft)

A rejtélyes, Gombósza nevű desszert Zala hagyományos édessége, a kukoricadarából készült prósza és a túrógombóc egymásra találásából született. A eredeti recepthez képest fontos különbség, hogy a Konyhámat vezető Szikra Gabi nem megsüti, hanem megfőzi a kukoricalisztet. A desszert tésztájához szilvalekvárt és kefirt is ad, a gombócokat pedig pirított, sós tökmagba forgatja. A gombócok, amikből három tesz ki egy adagot, könnyű tejszínes szilva- és tejfölhab-ágyon ülnek, a tetejükre pedig savanyított szilva kerül. Langyosan érdemes fogyasztani. A desszert eleve gluténmentes, de tejmentes változatban is elkészíthető.

 

Málna Büfé, Balatonlelle - Tex Mex saláta (1950 Ft)

A Málna Büfé a mexikói ízeket idéző, és a nagy melegben is jóleső Tex Mex salátával nevezett. A friss kevert salátára grillezett csirkemellcsíkok kerülnek, a savanyított zöldségek - a lilahagyma, a a retek és a sárgarépa - izgalmas ízeket adnak az ételhez, az egészet pedig a házi dresszing koronázza meg egy szelet sült bacon társaságában.
 

Pinyó – Több mint büfé, Keszthely

- Hortobágyi palacsinta (1890 Ft)

- Lecsó (zöldségesen vagy tojáslepénnyel vagy kolbásszal) (1590 Ft)

- Erdei gyümölcsleves (1290 Ft)

A keszthelyi, mólóhoz közeli büfésor hátsó udvarában meg akarják ismertetni a magasabb gasztronómiát a hekkhez-lángoshoz szokott emberekkel. Három étellel neveztek: hortobágyi palacsintájuk csirke egész combból készül, odafigyelnek a teljes folyamatra, és tagadják, hogy ez egy megúszós étel lenne, amit ne lehetne igényesen elkészíteni. Nyári lecsójukat háromféleképp is kérhetjük: zöldségesen, tojáslepénnyel és kolbásszal. Érdekessége, hogy a zöldet (kapor, petrezselyem) a saját kiskertjükből hozzák, illetve hogy a tojáslepény kemencében sül. Végül egy levessel, egy vegyes erdei gyümölcslevessel is indultak, ami laktózmentes, nem főzve, hanem sűrítve készül, házi bodzaszörppel édesítve, bogyós gyümölcsökkel és müzlivel megspékelve.

 

 

Port Burger, Balatonmáriafürdő - Marhaszegyes ciabatta (1690 Ft)

Rutinos induló a Máriafürdő csatornapartján lévő Port Burger, ami minden évben próbál egyet csavarni valamelyik ismert ételen. Most azt használták ki, hogy sikerült egy green egget szerezniük, azt a nagy, zöld, rücskös tojásra emlékeztető sütőt, melyben 8 órán át tudják 80-100 fokon füstölni a fenyvesi Angus-marhaszegyet. Ez lesz a pastrami-szerű ételük, a marhaszegyes ciabatta alapja, amit cheddar sajttal és házi dijoni mustárszósszal egészítenek ki, ciabattába töltenek, azt pedig kettévágják. A végeredmény egy relatíve könnyed, nem megterhelő, ízletes beach food.

 

Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

- Kovászos uborka leves (1490 Ft)

- Tiki Bike and Roll (2090 Ft)

A tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt Zamárdi gigastrandjának egyik pazar helye, ami a hawaii-i életérzést hozta be a déli partra. Rögtön a 2018-as Év Felfedezettje lett a Tiki, ami idén ismét beadta nevezését. A Tiki kovászos uborkás levese kellemesen fanyar, kifejezetten sűrű, a tetejére kerülő lazac, rukkola és csírák pedig remekül kiegészítik. Másik jelöltjük pedig a bringásoknak számára tökéletes étel, a Tiki Bike and Roll. Kukorica tortillalapra rostlapon cheddar sajtot olvasztanak, melyre pulled porkot (magyarosabban: tépett malacot), házi BBQ-szószt, kovászos uborkát, tzatzikit, friss salátát és paradicsomot tesznek, majd ezt feltekerve-csomagolva a vendégnek adják.

 

Villa Strandbisztró, Balatonlelle - Stick Mix (1290 Ft)

Az idei év nagy felfedezettje maga Balatonlelle, hiszen három nevező is döntőbe jutott a városból. A Villa egy Stick Mix fedőnevű étellel nevezett, amely egy könnyed mártogatós étel, a "stickek" rétestésztában, tökmagos és szezámmagos panírban vannak megsütve. Két rúd csehi csirkemellfilét, egy rúd Máté Zoltántól érkező szürkeharcsát és egy rúd bálványosi kecskesajtot kapunk, melyhez jön egy-egy fokhagymás és mangós-chilis mártogatós. A Villa Strandbisztrósok azt is elárulták, hogy a névre több ötletük is volt, majdnem Strudlinak nevezték el.

 

Az eddigi győztesek névsora:

2015 - Harcsakrumpli - Kalóz

2016 - Big Mekk - Paletta, Kishableány

2017 - Pulled Ponty - Paletta

2018 - Gofcsi - A konyhám

 

Ti melyik fogásnak drukkoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: