Az Év Strandétele versenyen idén a gofri és a tócsni szerelemgyereke győzött, az Év felfedezettje díját pedig egy olyan strandbisztró kapta, amely valahol Hawaii partjainál is megállná a helyét. Idén az újító strandgasztronómiában a déli part átvette a vezető szerepet az északitól, de az is kiderült, hogy már vannak olyan helyek, amelyek a tömegeket kiszolgáló büféjükben próbálják behozni a beach foodot - írja a welovebalaton.
Az idei Év Strandétele verseny győztese:
Gofcsi – A Konyhám, Balatonfenyves
Az Év Felfedezettje különdíj győztese:
Tiki Beach Bisztró – Zamárdi (nevezett étel neve: Velős pirítós)
A gofcsi
A gofcsi tésztája egy tócsnira emlékeztető krumplis ízvilágot hoz, a gofriban kisütött végeredményre pedig ementáli és kecskesajt is kerül. Erre jön még a szárított paradicsom, a tejfölhab, a tetejére pedig kolbászmorzsa és kacsapörc is kerül. Az ára 1290 Ft.
A zsűri azért döntött mellettük, mert egy közismert, magyaros ételt sikerült úgy strandbüfé körülmények között megalkotniuk, hogy az étel könnyen elkészíthető maradt, közben mégis kreatív, valamint nem terheli nagyon a gyomrot, így strandoláshoz tökéletes.
A velős pirítós
Nevezett ételük, a disznóagyvelőből készült velős pirítós amennyire megosztó, annyira profin elkészített: a hagymás-vörösboros alap nagyon is érezhető a végeredményen, és különösen jó a pirított kenyér, melyen tálalják az ételt. Nyári melegben talán kicsit sok egy ilyen étel a gyomornak, de az nem kérdés, hogy tartalmas és laktató.
A döntés során a zsűri az alábbi kritériumokat mérlegelte:
- az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készül
- egyszerű, de kreatív, nyárias
- túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
- gyorsan és büfékben is elkészíthető
- akár elvitelre is alkalmas
- szerepel a vendéglátóhely étlapján
Az eddigi győztesek névsora:
- 2015 - Harcsakrumpli - Kalóz
- 2016 - Big Mekk - Paletta, Kishableány
- 2017 - Pulled Ponty - Paletta
- 2018 - Gofcsi - A konyhám