A nagy kaposvári - pizza, fagyi, kávé, lángos, forró csoki és hambi teszt után újra belevágtunk egy időt és kalóriát nem kímélő kalandba, hogy kiderítsük, hol kapni a legjobb melegszendvicset Kaposváron!
Első körben 5 helyet meóztunk végig, és hát nem volt könnyű dolgunk az osztályozásnál. A melegszendvics ugyanis olyan konyhai határterületet képez, melyre nem vonatkoznak a gasztronómiai ökölszabályok, ebben a sportágban szinte mindent szabad: szerephez juthatnak a maradék zöldségek, felvágottak, elszáradt sajtdarabkák és kenyérszeletek, hiszen mire eléri végső formáját, így is kielégítő élménnyé alakulhat át.
Ez a liberális szemléletmód megmutatkozik a kaposvári felhozatalon is, megtalálunk mindent a retrótól a puccosabb reggeliken át a hedonista változatokig. Ettől függetlenül próbáltunk egy objektív értékelési rendszert felállítani, melynek három fő eleme az ÍZ, a KÜLLEM és a MENNYISÉG, vagyis az ár/érték arány. A három pontszámból tevődött össze a végső pontszám, mely a legjobb esetben 15 pontot jelentett. Lássuk hát, hol kapni Kaposváron a legjobb melegszenyót!
Rosco Kávézó
Köszönhetően széles reggeli ételválasztékuknak, a város egyik legnépszerűbb helye a műfajban, de fél 1-es érkezésünkkor is jópáran fogyasztották náluk ebéd utáni kávéjukat, teájukat (talán ennek tudható be a közel húsz perces várakozás). Kilenc fajta toast kenyérből készült melegszenyó közül választhatunk az alap szalámis-sonkás variációktól az extrémebb camembertes-áfonyalekváros kreációig.
Kellemesen pirított háromszögeket tálaltak elénk, és láthatóan nem spóroltak a belevalókkal, a sonkás és az áfonyás szendvicsünket is megfelelően kibélelték felvágottal és sajttal. Örömünkre nem spilázták túl a dolgot és nem pakoltak bele zöldségeket, így jobban kiérezni a felvágott és sajt ízét.
Bár három féle rávalót is kaptunk (ketchup, mustár, majonéz), Bandi szerint valami szósz belülre is kerülhetett volna a krémesebb élmény érdekében. Az áfonyás-camembertes összeállítás megosztotta a csapatot, Szandinak különösen bejött, a férfi szekció már kevésbé volt elragadtatva. Ízek és pofonok...
15/12
Kapos Hotel Étterem
Talán ez az utolsó intézmény Kaposváron, ahol még elhangozhat a következő mondat:
- Na fiam, ennél az asztalnál kértem meg anyád kezét 91' nyarán.
Ha valahol, itt megtaláljuk a full-full retro életérzést, a melegszendvicsek pedig hűen követik a miliőt: csak semmi ciabattáskodás, fehér kenyér közepe, vaj, felvágott, sajt, Ámen! A választás gyötrelme nem kínzott minket, sonkás és szalámis verzióból lehet választani, a külcsín pedig enged némi találgatást a feltétek felől, így egy kép is elég a szemléltetésre.
Íz után azt mondanánk gépsonka és valami normálisabb szalámi rejlik a trappista sajt alatt, semmi meglepetés, ez egy igazi retro melegszenyó.
15/10
Rotonda Café
A Rotonda szendvicsei is nagy népszerűségnek örvendenek, sok éhhalál szélén levő arc életét mentették már meg a soron. Ötfélét találunk belőlük az étlapon, a formátumot tekintve a kontakt grilles, paninis fajtából. Méretbeli különbség nincs a Rosco szendvicseihez képest, a lényeges különbség, hogy az alap összetevők mellett találunk bennük salátát, paradicsomot, paprikát, némelyikben póréhagymát is.
Ez valakinek bejön, valakinek nem, mi úgy véljük jobban kijön a hús és a sajt íze ezek nélkül. Sonkás és csirkés verziókat próbáltunk, a csirkésbe talán valamivel több cucc jutott, a natúr ízek dominálnak, egy kis saját szószt ezek a szendvicsek is elbírnának.
15/12
Egy2
A város legfiatalabb kávézója követi előző életének hagyományait (Egykávézó), és meglepően széles melegszendvics kínálattal várja vendégeit. Ötféle pékárut (bagett, ciabatta, tramezzini, piadina, croissant) kombinálhatunk 7 féle feltéttel, így összesen 35 féle melegszenyóból választhatunk. Pármai sonkás tramezzinit és szalámis piadinát teszteltünk, a viszonylag kis méret és az átlagos küllem a mezőnyből kimagasló ízélményt takart, ki lehetett érezni az eredeti pármai sonkát és az olvadt brie sajt karakteres ízét, melyet nagyszerűen kiegészített a rukkola, ahogy a szalámis verzió esetében is.
Itt láthatóan szakítottak a melegszendvicsekre jellemző átlagos hozzávalókkal, mind a pékáruk, mind a belevalók minősége magas szintű. Ez nyilván megmutatkozik az árakban is, 490 Ft-tól 790 Ft-ig nyúlik a skála.
15/13
Eleven Kultúrbisztró
Az Eleven szendvicsei is egyedülállóak a maguk nemében, a szokásostól eltérően ugyanis bagelbe csomagolják a belevalókat. Sajtos, finom sonkás, lazacos kiadások közül választhatunk, melyek közül az utóbbi kettőre esett a voks. Bár a grillrácsok nem hagytak mély nyomokat a bagelen, küllemre így is tesztünk egyik szépségdíjas indulója.
Minőségi hozzávalók terén nekik sincs szégyenkeznivalójuk, mind a lazac, mind a sonka a prémium kategória képviselője, friss paradicsom, füstölt sajt és ruccola koronázza az ízeket. Talán egy kicsivel több sajtot elbírna, hogy jobban meglegyen a melegszendvics érzés, de így is tesztünk egyik top versenyzője.
15/13
Ennyi volt az első kör, kommentben várjuk a melegszendvicses hely-tippeket, a második körben hozzájuk is ellátogatunk!