2015. 10. 08., csütörtök, 20:25

A nagy kaposvári kávéteszt

Itt az ősz, vele együtt az esős, borús hangulat, amikor még nehezebben indulnak a reggelek. Ilyenkor felértékelődik a kávé szerepe is, ezért eljött az idő, hogy megcsináljuk Kaposvár nagy kávé tesztjét.

Hogy kicsit szakmaibb alapra helyezzük a tesztelést, és valóban hitelesen tudjunk zsűrizni, megkerestünk egy szakértőt, aki több éve dolgozik ebben a szakmában és nem okoz neki gondot megállapítani, hogy valójában milyen minőségű kávé kerül elénk az adott kávézóban. Ő kiokított bennünket, és elmondta nekünk azokat a szempontokat, amik alapján értékelhetjük a kávékat. Ez a három szempont a küllem, az állag és az íz

Ezek figyelembevételével ilyen egy jó kávé/cappuccino szakértőnk szerint:

Kávé tálalásánál elvárás, hogy a csésze márkajelzése felénk nézzen, a kiskanál a jobb oldalon legyen, a cukor pedig a bal oldalon helyezkedjen el. Lényeges még, hogy vizet is szervírozzanak, amit el tudunk fogyasztani kísérőként. Az eszpresszó tetején lévő krémnek legalább annyira vastagnak kell lennie, hogy ha esetleg cukrot öntünk rá, akkor azt megtartsa egy rövid ideig. Színe akkor jó, ha sötétbarna. A krém állaga akkor megfelelő, ha csak minimálisan esik össze a csésze falán és az is egységesen - ha ez nem így történik, az azt jelenti, hogy túl gyorsan főtt le.

A cappuccino kicsit összetettebb. A megfelelő tejhabot nem kell sokáig gőzőlni, mert abban az esetben fennáll a veszélye, hogy megég, ami kesernyés ízt eredményez. A cappuccino tejhabja elrontott gőzölésnél, illetve túlgőzölésnél túl nagy buborékokkal jelenik meg a vendég előtt, ami később a tejhab összeesését, térfogatcsökkenését okozza, a kávészlengben ezt úgy hívják, hogy kráteres lesz. Egy tökéletes tejhab nem égeti a szánkat és édeskés ízű, a megégett tejhab ezzel szemben keserű.

Mivel szinte az összes kaposvári egységben kapható kávé, ezért kifejezetten a Kávézókra koncentráltunk. Az első körben ötöt látogattunk meg, és mindenhol egy presszót és egy cappuccinot kóstoltunk. Lássuk, hol érdemes inni egy jó feketét vagy egy cappuccinot városunkban:

 

KAPOS KÁVÉHÁZ

Nem árulunk el nagy titkot, ha kijelentjük, az egyik legnagyobb múltra visszatekintő kávéházat a Kapos Hotelben találjuk, így választásunk erre esett elsőként. A kávézó bútorzatát és belterét egyaránt a barna és annak árnyalatai uralják, ezzel még barátságosabbá varázsolva az atmoszférát. A helyet gyors kiszolgálás és lendületes személyzet jellemezte, így minden adott volt egy kellemes kávézáshoz.

 

A cappuccino:

 

Cappuccino: 390-

A városban kevés helyen futhatunk bele mintázott cappuccinoba, szóval ez a fajta igényesség, úgy tűnik különlegesség számba megy. A tálalás, a fent említett kritériumoknak tökéletesen megfelelt. Jól volt elkészítve a tejhab, nem ment össze és tökéletes nagyságú buborékok voltak benne, hőfokra is kellemesnek találtuk. Ezek után ahogy sejtettük, az ízére sem volt panasz.

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/9

 

Az espresso:

 

Espresso: 310-

Ennek az espressonak a  tálalása kifogástalan volt. Megfelelő színű volt, bár kissé vékony krémmel érkezett, esése egységes és minimális, ami szintén jót jelent. Ízét kíválónak találtuk. Itt feljegyeztük még, hogy mindkét tételhez kaptunk egy-egy pohár vizet is.

KÜLLEM: 10/9

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

GRAND CAFÉ (PLÁZA)

A pláza szívében található kávézóba is ellátogattunk, ahol hangulatunk  kissé borongóssá vált, a lámpák mellőzése okozta sötét beltér miatt. A folytatás azonban kellemesebb volt, a bájos pincérlány hamar az asztalunknál termett, majd ugyanilyen gyorsan szolgált ki minket.

 

A cappuccino:

 

Cappuccino: 330-

Kezdeném az apróságokkal: itt kísérőt nem kaptunk, a felirat nem felém nézett és szegény kanalam is átfordult a másik oldalára a tányéron. Ezek a csekélységek nem is befolyásolták volna túlzottan az értékelést, ha a minőség kárpótol érte, de sajnos nem ez volt a helyzet. Óriás buborék kezdte meg útját kávém belseje felé a kiszolgálás után, így számítottam rá, hogy lesznek más bakik is. Kóstoláskor a hab kissé megégette a számat, és bizony éreztem a keserűm, égett ízt is. Ezek után kijelenthetem, hogy nem gyakran fordulok majd be ebbe a kávézóba, ha cappuccinora vágyom.

 

KÜLLEM: 10/6

ÁLLAG: 10/7

ÍZ: 10/6

 

Az espresso:

 

Espresso: 310-

A képen látható espresso teljesen rendben volt. Tálalásnál figyelembe vették a megfelelő erendezést. Bár kísérőt nem kaptunk, állagra és ízre egyaránt megfelelt a kritériumoknak.

KÜLLEM: 10/8

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

CENTRÁL KÁVÉZÓ

A Noszlopy soron folytattuk utunkat, így a Centrálba is betévedtünk. Egy modern, fiatalos, zöld-fekete színbe burkolt, igényesen dizájnolt kávézóról beszélünk, ahol a kiszolgálás nem hagyott maga után kivetnivalót.

 

A cappuccino:

 

Cappuccino: 380-

Az elrendezésbe nem tudtunk belekötni, de egy-két apró hibába mégis beleütköztünk, ilyen például a kávéval összepiszkolt csésze. Látható a képen is, hogy a tejhabot túlfőzték, ezért buborékos lett, és belekóstolva kesernyés is volt. Sajnos az ízre vonatkozóan sem tudok pozitív emléket felidézni, végül csak hozzáadott cukorral sikerült elfogyasztanunk. Ezt bizony még gyakorolni kell.

 

KÜLLEM: 10/8

ÁLLAG: 10/7

ÍZ: 10/6

 

Az espresso:

 

Espresso: 280-

Az espressonk a tálalás tekintetében úgy érkezett, ahogy a nagykönyvben meg van írva, csupán egy apró hiba csúszott a rendszerbe, hogy vizet nem kaptunk. A krém hajszálvékony volt, ami 1 perc után el is oszlott, ez sajnos szintén negatív pont. Az ízével viszont némileg kompenzált, így mondhatjuk, hogy egy egész jó kávéval volt dolgunk.

 

KÜLLEM: 10/8

ÁLLAG: 10/7

ÍZ: 10/9

 

Egykávézó

Az Europa park felett található Egykávézó hangulata egyből magával ragadott minket. Beltere visszaadja a hamisítatlan francia kávézók hangulatát, és nagyon barátságos is, ami a díszes, sokszínű berendezésnek és a kínálatnak köszönhető. A rendelés és a szervírozás közötti idő elenyésző volt. A mosolygós pincérlány kedvessége pedig csak tovább fokozza a kávézó báját. 

 

A cappuccino:

 

Cappuccino: 320-

Formabontó volt, hogy a felszolgált ital mellett csak a kiskanál volt jelen, ugyanis a cukor már az asztalon várt ránk.

A cappuccino tejhabjában hatalmas buborékok voltak, ami miatt kb. 1 perc után kezdett összeesni. A tejhabon szabályos kráterek keletkeztek, akár a gabonakörök… Ezek után már nem voltunk túl bizakodóak az ízzel kapcsolatban. Sajnos beigazolódott félelmünk, túl forró volt, és annyira kellemetlen ízű, hogy két csomag cukorral sem tudtuk kompenzálni a keserűséget. Bocs, de azt kell mondanunk, hogy óriási fekete ennek a cappuccinonak.

KÜLLEM: 10/9

ÁLLAG: 10/6

ÍZ: 10/5

 

Az espresso:


Espresso: 280-Az elrendezésen sok mindent nem lehetett kritizálni, és a cuki csészéért külön dícséret jár! Színe hibátlan volt, azonban a krém gyorsan esett, ami arra enged következtetni, hogy túl gyorsan főtt le. A gyors főzés velejárója elméletben, hogy az íze sem lesz az igazi, ez a gyakorlatban is így volt sajnos.

KÜLLEM: 10/10 

ÁLLAG: 10/7

ÍZ: 10/7

 

ELEVEN KÁVÉZÓ

Az Eleven egy modern, kortárs elemekkel ügyesen kombinált kávézó. Atmoszférája kiváló, az elragadó felszolgáló hölgy mosolygott, és egészséges kivárás után már az asztalunknál is termett. Halk zene tette észrevétlenné az amúgy is rövid kiszolgálási időt.

 

A cappuccino:

 

Cappuccino: 320-

Ahogy a mellékelt kép mutatja, kifogástalan volt a szervírozás. Az Elevenes cappuccino habjában az apró buborékok jelezték, hogy jól lett elkészítve, ebből adódóan a hőmérsékletére sem lehetett panasz. Itt, akárcsak a Kaposban, egy tökéletesen elkészített koffeinbombát kaptunk, így nem ért meglepetésként a kellemesen lágy íz sem.

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

Az espresso:


Espresso: 250-A jelesre osztályozott elrendezés mellett a csésze különleges dizájnja hívta fel magára figyelmünket. Itt a víznek is volt helye a tálcán. Krémes volt, tökéletes hőmérséklettel. Ilyen egy tökéletes espresso!

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

Következő alkalommal sorra kerül a többi kávézó is, hogy teljes képet kapjatok a kaposvári kávézók kínálatából!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: