2015. 09. 16., Szerda, 17:07

A nagy kaposvári fagyiteszt

A nagy vitákat kiváltó pizzatesztünk után folytatjuk ámokfutásunkat a kaposvári streetfood-ok és édességek útvesztőiben, ezúttal a legjobb fagyi nyomába eredünk. Hogy miért Nyár végén teszteljük a fagyit? A nagyképű válaszunk ez: - Hát hogy jövő Nyárra legyen idejük felkészülni a fagyizóknak minőségibb kínálattal!

A fagyiról tartják magukat azok a közhelyek, hogy „hatalmas biznisz” és hogy a 20 forintból előállított terméket tízszeres áron sózzák ránk. Ami sok esetben igaz is, hiszen egy adag gyengébb minőségű citromfagyi anyagköltsége nem sokkal több ennél. A helyzet azonban mégsem ilyen egyszerű,  az alapanyagokat és a járulékos költségeket illetően hatalmas különbségek lehetnek.

Próbáltunk szakmai tanácsot és véleményt kérni kaposvári cukrászoktól, de kisváros lévén nem sikerült olyan kulisszatitkokat megtudnunk, mint amit egy korábbi Index-es cikkben olvastunk, így idézzük nektek a nagy fagylaltkonteó leleplezését:

„Egy száz százalékos, kilós pisztáciapaszta nagyjából 20 000 forintba kerül, és bár sokan a zöld festék és keserű mandula kombinációját azonosítják a pisztáciafagyi ízével, aki kóstolt már valódi pisztáciásat, érzi a különbséget.

Egy kiló pasztából nagyjából 10 kiló fagyi jön ki, durván kétszáz gombóc. Ami azt jelenti, hogy gombóconként 100 forint csak a pisztácia.

És akkor az egyéb hozzávalókról, tejről, cukorról, tojásról, tejszínről, egyéb kiegészítőkről nem is beszéltünk (ahol szintén nem mindegy a minőség).

A pasztás megoldás pedig még csak nem is a legdrágább vonal. Ahol igazán komolyan gondolják a dolgot, ott saját beszerzési csatornákon keresztül Olaszországból hozzák a pisztáciát, maguk dolgozzák fel, majd keverik a tejes vagy vizes alapba. Gyorsan felszaladhat az ár 150 forintig is gombóconként. Ezeket persze gyakran már nem is 200 forintét árulják, inkább 250-350 forintért.

Az igazi csokoládéfagyi sem olcsó dolog, 100-120 forintba is kerülhetnek az egy gombóchoz szükséges alapanyagok, és ha a jó minőségű étcsokoládét mással pótolják, az érződik a végeredményen is.

A másik véglet a fagylaltporos gagyizás, abból kábé 30 forintért kihozható a gombóc.

Plusz ha végképp igénytelen a hely, még jön a térfogatnövelő habosítás, ami a cukrászok szerint tényleg a klasszikus parasztvakítás, a vendég gyakorlatilag levegőt nyal, de örül, mert nagyobb adagot kapott. (Egymás közt ezeket a fagyisokat csak az albánokként emlegetik, akik a pékségek után betörtek már a fagyis piacra is.) Persze ha van rá fogyasztói igény, miért ne csinálnák, nem sokkal rosszabb egy ilyen fagyi, mint a jégkrémek, legfeljebb drágább kicsit.

Kis leegyszerűsítéssel azt lehet mondani, hogy egy nem a legócskább, de azért nem igazán minőségi fagyizóban legalább 50 forint az alapanyagköltség gombóconként. És ez még tényleg csak az alapanyag. A fagyi elkészítéséhez rengeteg minden kell még, például gépek. Turmixgép, tégelyek, főző-pasztőrizáló az alap összeállításához, aztán kifagyasztógép, ahonnan kijön a mínusz 5-6 fokos fagylalt, sokkoló, ahol mínusz 30 fok körül tovább hűtik, aztán háttérfagyasztó, ahonnan megy a vendégek elé a pultba.”

Az egyéb kereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó költségekbe most nem mennénk bele, nagyjából mindenki tudja, hogy ezek sem 2 forintos tételek havi szinten..

Lássuk inkább, hogy itt Kaposváron hol lehet jót nyalni!

Nem vállalkoztunk arra a lehetetlen feladatra, hogy az összes kaposvári fagyit végigteszteljük, így számbavettük az ismertebb cukrászdákat, fagyispulttal rendelkező helyeket, és ezeket nyaltuk/nyaljuk végig. Ezt is két turnusban tesszük, nehogy a háziorvosnál kelljen nyitni a teszt után. Öten vágtunk  neki ennek a karikának, és csakúgy, mint a pizzás tesztnél, mindenki kapott egy tesztlapot, amin a megfelelő mezőbe beírhatta a pontszámokat. A könnyebb összehasonlítás érdekében, mindenhol 3 féle gombócot nyaltunk – csoki, eper, nutella (ahol ilyen nem volt,ott valami hasonló jellegűt kértünk)

A főbb szempontok a következők voltak:

Íz, adag mérete/súlya, ár. Ezek mellett persze dokumentáltuk, hogy hány fajtából lehet választani, milyen a hűtőpult összképe, a kiszolgálás, satöbbi.

 

ICE ROCK

Random módon kezdtük a kóstolást,  a Teleki utcai Ice Rock-ban. Mint az ötödik fagyizónál kiderült, elég magasra került a léc rögtön a startnál. Valahol sejtettük is, hogy ez így lesz, mert az ismerősök körében végzett gyors közvéleménykutatás alapján, az Ice Rock illetve egy másik közeli cuki a legjobb.

Nézzük először a száraz tényeket:

Ennyi fajtából választhatunk: 16

Ár: 210 ft

Egy adag súlya: 7-8 dkg

Ezeket kóstoltuk: csoki, eper, nutella

Manapság már a pultokban annyi „nem klasszikus” ízű fagyi van, hogy a többségüknél nem is tudjuk, hogy valójában milyennek kellene lennie.

Én például nem tudnám megmondani, hogy milyen egy jó muskotályos fagyi, azt viszont tudom, hogy mit várok egy jó csokitól.

Na, az Ice Rock csokoládéja pont olyan, amilyennek szerintem lennie kell. Sok helyen azzal próbálják megtéveszteni a vásárlókat, hogy sötétebb a csoki, ezáltal minőségibb alapanyagra asszociálunk. Itt nincs ez a trükközés, a képen is látszik, hogy teljesen normális színe van. Az ízében viszont fellelhető az a leheletnyi keserűség, amit egy jó minőségű csokinál érezni lehet.

Az eprekkel  kapcsolatban azt a felfedezést tettük, hogy több helyen valamilyen mesterséges savanyúsággal akarják megdobni az ízt, ami nagyon nincs harmóniában a gyümölcs alapkarakterével. Itt pont jó az egyensúly, a valódi eperíz dominál. A nutelláknál gyakran tapasztalni, hogy „valami mogyorós ízt” érzünk, de mégsem az. Ice Rock-éknál viszont nagyon el van találva, az egész teszt egyik dobogósa.

Átlagpontszám: 8.8

Ennyi fajtából választhatunk: 32

Ár: 200 ft

Egy adag súlya: 11 dkg

Ezeket kóstoltuk: csoki, eper, nutellás mogyoró

Másodiknak a szintén sokak által ajánlott helyre tértünk be,  az Ice Rock-tól nem messze lévő  Olasz-ba. Ha nem korlátoztuk volna 3 fajtára a tesztelendő fagyikat, bajban lettünk volna, mivel ők egyedülálló módon 32 félét kínálnak. Itt nagyobb pörgés volt, mint a szomszédban, érezhető, hogy egy nagyon közkedvelt cukrászdához érkeztünk. Az ő csokijuk a sötét fajtából való, ami nagyon rendben van, erőteljes ízű, édes és kesernyés egyszerre.

Az eper szinte ugyanolyan mint az Ice-ban, pont jó. A nutellás mogyorójuk talán nem adja azt a tökéletes nutella élményt, mint az Ice-é, de így is nagyon fincsi. Itt el tudtunk volna még időzni a sütemények között, mert iszonyat jól néztek ki és a pultos lányok is extra kedvesek voltak, de mennünk kellett tovább, hogy befejezhessük a küldetést.

Átlagpontszám: 7.9

ADRIA FAGYIZÓ

Ennyi fajtából választhatunk: 13

Ár: 200 ft

Egy adag súlya: 7 dkg

Ezeket kóstoltuk: csoki, eper, csokis keksz

Az Adria pultja nem kapott annyi figyelmet dizájn szempontjából, mint az előző üzletekben, de hát itt nem is cukrászdáról beszélünk. Ha az első kettő egységből indulunk ki, akkor itt van egy ugrás a minőségi létrán lefelé. Ami az ízen kívül tapasztalható, hogy ezek a gombócok gyorsabban olvadnak, és bár nem sokat értek a cukrászathoz, talán nem áll messze feltételezésem a valóságtól, hogy ebben több a víz, mint az eddigiekben.

A csokira olyan jelzők jöttek, hogy standard, semmi extra, teljesen átlagos. Itt éreztük azt a kiugróan savanykás ízt az epernél, amit már említettem, szóval ez annyira nem jött be. A csokis kekszük viszont egész kellemes volt, hárman pirospontot is adtak neki.

Átlagpontszám: 6.1

STÜHMER KÁVÉZÓ

Ennyi fajtából választhatunk: 13

Ár: 200 ft

Egy adag súlya: Nem tudták

Ezeket kóstoltuk: csoki, eper, velencei álom

A Stühmer kávézó fagyipultja teljesen ki volt fosztva érkezésünkkor, talán 5 vagy 6 ízből tudtunk választani. A pulton egyébként a kézműves fagylalt címke virít, így nagyobb elvárásokkal estünk neki a gömböknek. Az ő csokijuk nyerte el tesztünk „ legsötétebb csoki ” címét. Ízre kicsit más mint az Ice és az Olasz csokija, de közel olyan minőségű, mindenkinek ízlett.

Az eper nem jött át annyira, szerintem az Adriás-ra hajazott, de volt akinek ez ízlett a legjobban. A pultos lány nagyon aranyos volt, hatalmas adag velencei álmot porciózott a pohárba. Én nem voltam még Velencében, ezért nem is álmodtam róla, de ez kb. olyan volt mint a Rémálom az Elm utcában. Na jó, ez költői túlzás volt, de tényleg nem ezt az ízt vártuk egy álomfagyitól.

Átlagpontszám: 6.9

CENTRUM FAGYIZÓ

Ennyi fajtából választhatunk: 16

Ár: 200 ft

Egy adag súlya: 5-10 dkg

Ezeket kóstoltuk: csoki, eper, tiramisu

Ez a fagyizó a Kossuth tér sztárja, melegebb időben állandósult sor kígyózik az üzlet előtt. Elég egyszerű a receptjük: hatalmas adag fagyi, ugyanannyiért mint a konkurenciáknál. Olyan örömmel nyalja itt mindenki a fagyiját, mintha ingyen kapta volna. Ezt mi is örömmel látjuk, de el kell mondanunk, hogy szerintünk ez elég nagy parasztvakítás. A cikk elején idézett albán stílusú fagylaltról van szó. 

Ha kicsit gonoszkodni akarunk, feltehetjük a kérdést, hogy minek van 16 féle tábla a fagyipultban, mikor mindegyik ugyanolyan ízű..

Ez megint enyhe túlzás, de tény, hogy a tiramisun kívül mindegyik adag a kukában landolt egy-egy kanál után.

Átlagpontszám: 4.3

Az első kört tehát az Ice Rock nyerte, de közvetlenül a nyomában ott az Olasz fagyizó is. Persze nem állunk meg, leteszteljük a listán lévő többi fagyizót is, hogy végül kiderüljön, hol kapni Kaposvár legjobb fagyiját.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: