A nagy kaposvári lángosteszt

2016. 08. 01., Hétfő, 17:22

A nagy kaposvári lángosteszt

Na kérem! Volt már nálunk pizza, fagyi, kávéteszt, és most, hogy kitört a nagybetűs NYÁR, mi mást tesztelhetnénk, mint a strandok büféinek alapkellékét, a sörkorcsolyák királyát, az éhes bendők megtöltőjét, az olajban sült ételek magyar dojenjét, a LÁNGOST. Időt és kalóriát nem sajnálva végigettük a kaposvári lángoskínálatot, hogy a végén 8 kilóval nehezebben, 10-es koleszterinszinttel, de büszkén kiálljunk elétek, és elmondhassuk hol ehetitek a legfinomabb lángost Kaposváron.

Na de milyen a Jó lángos? Nagy? Kicsi? Szélén puha, belül vékony? Ebben nem feltétlenül kell egyetértenünk, de egy rutinos lángossütő ismerősünk szerint

A jó lángos könnyű és nagyon laza. A héja mindenhol ropogós, a belseje pedig puha és levegős. Legtöbben a közepe felé vékony, roppanós, a pereménél pedig vastagabb lángost favorizálják. Fontos még, hogy ne folyjon belőle a zsiradék, akkor se legyen olajos mind a tíz ujjunk, ha szakítva-törve esszük.

9 db lángosost sikerült összeszámolnunk a városban (ha ezeken kívül tudtok még lángososról, kérjük írjatok, a teszt második részébe be fog kerülni!), melyek a következők:

Vásár - Gombócz Büfé

Vásár - Pecsenyesütő

Vásár - töltött lángosos

Vásár - Piac Büfé

Virágfürdő - Csúszda Bisztró

Virágfürdő  - Büfé

Ani Mami Kürtőse - Tallián Gyula utca

Toponár strand

Turul Étterem 

Az első kóstolás után rájöttünk, hogy nem lesz is olyan egyszerű ez a teszt, mivel egy kóstolás után egyszerűen nem kívántuk ezt a nagy, olajban sült tésztát napokig, de három hét alatt csak sikerült összehoznunk... Minden alkalommal a sajtos-tejfölös lángost vizsgáltuk be, ahol volt, a töltöttet is. A figyelembevett szempontok közül természetesen a tészta milyenségét emeltük ki, aztán az árat, méretet és a feltét mennyiségét, minőségét. A sajtos-tejfölös árak 400 ft-tól 540-ig terjedtek, míg a töltöttek 560 és 850 ft-ot kóstáltak. Voltak nagyon olajos és szinte teljesen tökéletes tésztájú lángosok, de a feltét mennyiségében is voltak különbségek, mind minőség, mind mennyiség terén. Mindenhol frissen sütötték ki a tésztákat, a várakozási idő két hely kivétellel 2-3 perc volt. Két részre osztottuk a tesztet, ebből most az első 5 értékelést olvashatjátok, íme:

Ani Mami Kürtőse - Tallián Gyula utca / 450.- Ft

Egy többek által ajánlott hellyel nyitottuk a tesztet, a kórházzal szemközt lévő Ani Mama Kürtősével. Nagyon csinos kis lángossal volt dolgunk, a színén látszik hogy jól átsült, a feltét mennyiségére és minőségére sem lehet panasz, egybehangzó véleményünk szerint trappista borította a tejfölt. A tészta már nem hozta a külcsín tökéletességét, a kelleténél keményebb mind kívül, mind a belseje felé és túl olajosnak is találtuk. Az egyébként nagyon kedves hölgy előre megsózta a tésztát, így, bár egyikünk rendben találta, másikunk szájízének már sok volt.

10/5

Toponár, strand / 500.- Ft

Sokat hallottunk már erről a büféről is, főleg a hosszú várakozási időről panaszkodtak az ismerősök. Mi is belefutottunk ebbe, a kevés vendég ellenére negyed órát vártunk a lángosunkra, ami magasan a legtöbb volt tesztünk során. A tészta kevésbé ínycsiklandó, mint Ani Mamánál, talán a laposságának köszönhetően. A feltét közepes mennyiségű, a színéből ítélve nem biztos hogy trappistával van dolgunk. Pozitívum, hogy egyáltalán nem olajos, egyébként a "semmi extra" jelzőt kapta.

10/6  

Virágfürdő - Csúszda Bisztró / 470.- Ft

Második strandos tésztánk a legszexibb outfit és a legtöbb sajt díját is elnyerte nálunk már az első pillantás után, a vastagabb lyukú reszelő használata jó ötlet. Mérleget ugyan nem vittünk magunkkal, de megkockáztatjuk, hogy súlyra benne van a top 3-ban, amiben az olaj is tekintélyesen képviseli magát. A kelleténél több olajon kívül viszont tényleg semmi rosszat nem tudunk mondani róla - kívül ropogós/duci, belül puha, középen vékonyabb. Ez bizony egy korrekt lángos.

10/8

Vásár - Pecsenyesütő / 450.- Ft

A klasszikus vásáros lángos. Hatalmas, jól átsült, extra duci széllel, vékony belsővel, akár egy fánk! A szabadon hagyott széle lehetőséget ad rá, hogy natúran is bekóstoljuk a tésztát, ami ízesítés nélkül is jó. A sajt színén látszik, hogy nem az olcsó fajtából való. Az olaj mennyisége hagy kívánnivalót maga után, de összességében egy jóféle lángossal van dolgunk.

10/7

Turul Étterem / 550.- Ft , 850.- Ft (töltött)

Egyetlen éttermi versenyzőnk a Turul Éttererem színeiben állt rajthoz. Bár nem helyes az egyes szám, hiszen a töltött lángossal együtt mindjárt ketten szálltak versenybe, és milyen jól tették! Kezdjük a sajtos-tejfölössel, mely több szempontból is kilóg a sorból. Elsőként a salátával tálalás tűnik fel, ami nem csak a külcsínt erősíti, hanem valóban jól megy a lángoshoz, mindenképp plusz pontot ér. Nincs egy klasszikus lángos kinézete alanyunknak, mondhatnánk snassz, ugyanez nem mondható el az ízről és állagról - ha hasonlítani kéne, talán a kenyérlángos ugrana be. Újabb kellemes meglepetés, hogy füstölt sajtot is tartalmaz a feltét. A tészta könnyű és egyáltalán nem olajos, kívül ropogós, belül puha, ahogy azt kell!

10/8

Főtt-füsölt csülökkel töltött

Amiben csülök van, az rossz nem lehet, szoktuk mondogatni, ez tökéletesen áll erre a töltött lángosra is. Tésztája ugyanaz mint a sajtos-tejfölösnek, csak vastagabb, talán túlzottan is. Ezenkívül maximum abba tudnánk belekötni, hogy elfért volna benne több töltelék, de így is bármikor újra betérnénk erre a gyönyörűségre. Ha a plusz savanyúságot is hozzávesszük, ami a salátához hasonlóan remek kiegészítő, mindjárt kidobja a képlet, hogy Kaposvár egyik legjobb lángosát falhatjuk a Turulban!

10/8

Hamarosan jövünk a teszt 2. részével!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: