2016. 02. 05., péntek, 15:27

A nagy 74nullanulla mogyorókrém teszt - a Sparos mogyikrém az új Nutella?

2007-óta minden február 5-én megünnepeljük a kedvenc mogyorókrémünk világnapját. Az 1940-ben elterjedt és azóta világhódító Nutellától rengeteg utánzat próbálta elbitorolni a trónt, de máig ő a legkedveltebb bűnös öröm a csokimániások körében. Pontosan 10 éve, egy fan fejéből pattant ki a Nutella Világnap ötlete, amit azóta is minden évben, a szociális oldalak segítségével több ezer rajongó követ nyomon.

A Facebook-ot elöntötték ma a #worldnutelladay hashtaggel ellátott posztok, rengeteg Nutellás recepttel és őrültséggel találkozhatunk. 

 

Hogy megünnepeljük ezt az édes ünnepet, kitaláltuk, hogy csinálunk egy mogyorókrém tesztet, amiben négy kaposváron is kapható termék párbajozott a Nutellával szemben a legfinomabb mogyorókrém címért. Ez lett az eredmény:

5. Tesco Value kakaós-mogyorós krém

469 Ft 400g (110 Ft/ 100 gramm)

10/3.4 pont

 

Szokták mondani, olcsó húsnak híg a leve, így jártunk mi is a legolcsóbb mogyorókrémmel. Már az üvegen keresztül is szembetűnő volt, hogy a Tescos mogyorókrém színe árnyalatokkal eltér a többitől. Hanyag külseje belülről sem rejtett meglepetést, a rettentően világosbarna szín jól tükrözte a mindössze 4.5 % kakaópor és 2 % mogyoróaroma keverékét. 

Legnagyobb döbbenetünkre, szagmintát sem sikerült vennünk a krémről, hiszen a kakaó hiánya miatt olyan volt, mintha egy üres üveget szaglásznánk.

Az igazán sűrű massza már első nyalásra csalódást okozott. Az íztelen krém a mogyoróval távolról sem áll köszönőviszonyban, bár azt leszögezhetjük, hogy édes, mint az otthon készített cukorszirup. Az ítélet a következő: egy vekni kenyér sem érdemelné meg, hogy ezzel a krémmel legyen bekenve.

 

4. Miss Nuss Classic Mogyorókrém

599 Ft 350 g (170 Ft/ 100 gramm)

10/ 4 pont

 

Miss Nuss mogyorókrémének éppenhogy sikerült megelőznie Tescos társát. Az árban szinte teljesen megegyező krémek színvonalban hasonlítanak, ám előbbi egy fokkal pozitívabb benyomást tett ízlelőbimbóinkra. Bár ránézésre Nussék terméke krémesnek és kellően barnának, azaz kakaósnak tűnt, a fogyasztásához csipeszt kellett volna raknunk az orrunkra, mivel erőteljes, keserű illatot árasztott magából. A lágy állag meglepetést is rejtett magában, elszórva összeállt krém darabokat ízleltünk. A szemcsés krém ízlelgetése után mindenki elrebegett egy gyors imát, hogy ne a szavatossági idő legyen a probléma forrás, ezzel együtt ne a WC-n kössünk ki... A negyedik helyet a 13% mogyorótartalom szavatolta, de a tetőt a pontozás után azonnal zártuk is vissza. Viszlát Miss Nuss, reménykedünk a soha viszont nem látásban!

 

3. Lidl Choco Nussa

599 Ft 400 g (150 Ft/ 100 gramm)

10/6.4 pont

 

Középkategóriásunk árban és ízben sem hazudtolta meg magát, ám a társaságot kellően megosztotta a pontozásban. Ennek volt a legerősebb barna színárnyalata, bár az üvegcsén nem tüntették fel a kakaópor tartalmát, bizton állíthatjuk, hogy magasan vitte a pálmát a kategóriában.

Illatra is hasonló következtetéseket vontunk le, hiszen a megszokott aromához képest úgy tűnt, mintha Willy Wonka teletömködte volna az üveget a saját termesztésű kakaóbabjaival, hogy ezzel elnyomja azt a 13 % mogyoró tartalmat.

A probléma a nyalakodásnál kezdődött, ugyanis a csapat egyik felénél sikert aratott a nem túl édes krém, a többieknél viszont már-már kesernyésnek tűnt a magas kakaó tartalom. Abban egyöntetűen megegyeztünk, hogy ár-érték arányban kellemesen teljesített a Lidl mogyorókréme.

 

2. Spar premium kakaós-mogyoró-krém

649 Ft 200 g (320 Ft/ 100 gramm)

10/ 7.8 pont

 

A legkellemesebb meglepetést a Spar terméke okozta a csapatnak, az árban már a Nutella kategóriájában mozgó termék mindenkinél egyöntetű sikert aratott.

Az üveget kinyitva rengeteg úszkáló mogyi darabot találtunk a krémben, bár nem csoda, hiszen a vásárolt mogyorókrémek közül ő rendelkezik a legmagasabb, 16%-os mogyoró tartalommal.

Illatra szinte lehetetlen volt különbséget tenni közte és a Nutella között, de minimálisan kevesebb kakaó tartalma tehet talán róla, hogy szaglásmintát véve, csak az ezüstöt érdemelte ki. Kellemes állaga és finom íze ellenére meggyűlt a bajunk az apró mogyi darabkákkal, hiszen mindenki óriási kérődzésbe kezdett az első kanál után, hogy eltudjuk távolítani a felragadt darabkákat a szájpadlásunkról. Sparos versenyzőnkre mindenki többször visszajárt, hogy nyaljon egy újabb kanállal, meglehet, hogy csak az újdonság erejének köszönhetően, de nagyon bejött és bátran ajánljuk mindenkinek holnap reggelire!

 

1. Nutella Kakaós mogyorókrém

669 Ft 200 g (330 Ft/100 gramm)

10/8 pont

 

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk kiskori bajszunk fő gyanúsítottját, akit akarva-akaratlanul sikerült kihoznunk az első helyre. Bár kategóriájában a legmagasabb áron szerezhetjük be, de ez nem is csoda, hiszen hosszú évek múltán is tökéletes mogyorókrém ízzel rendelkezik. Kellően sűrű, de mégis krémes állaga és az orrunkat megcsapó jellegzetes Nutella illat az őt megillető első helyre segítette öreg barátunkat. A 13 %-os mogyorótartalom nem újdonság a társaihoz képest, magas, 7.4%-os kakaópor tartalmának köszönhetően, mégis ő kapta a legmagasabb pontokat. A lágy, szájban mennyeien olvadó állaga ellenére egyetlen hiba pontot mégis csak behúzott magának - a többi mogyorókrémet végigkostolva, a Nutella meglehetősen édesnek bizonyult ízlelőbimbóinknak. Ennek ellenére megmaradunk Nutella rajongóknak, hiszen az összpontokat figyelembe véve ő vihette haza a koronát.

 

Teszteltünk már sok mindent, például kaposvári kávékat, fagyikat, pizzákat, nameg éttermek sokaságát, ha kíváncsi vagy ezekre, kattints!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: