2024. 03. 21., Csütörtök, 11:14

Beszámítható-e az anya, aki újszülött gyermekét egy fonyódi buszmegállóban hagyta?

A nagy felháborodást kiváltó 2021-es ügy tárgyalása lassan a végéhez közeledik, a másodfokú bíróság dönt majd arról, hogy a 37 éves nő beszámítható volt-e, amikor magára hagyta újszülöttjét.

Vádat emelt a bíróság az újszülött csecsemőjét egy fonyódi buszmegállóban kitevő nővel szemben

Vádat emelt a bíróság az újszülött csecsemőjét egy fonyódi buszmegállóban kitevő nővel szemben

Mindössze egy takaróba és törülközőbe csavarva hagyta magára újszülött csecsemőjét egy nő Fonyódon 2021 októberében. Az egész országot sokkoló, embertelen bűncselekménnyel kapcsolatban most emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség.

Az elsőfokú ítélet szerint a 37 éves, kiskorú gyermekét egyedül nevelő nő már több éve rendezett körülmények között élt Ausztriában, amikor megismerkedett egy zalai férfival, akivel alkalmanként a férfi balatoni nyaralójában találkoztak. Nem éltek élettársi kapcsolatban, nem terveztek gyermeket, ezért a nőt váratlanul érte, amikor 2021 nyarán tudatosult benne, hogy állapotos. A terhességét ttitkolni próbálta, orvosnál nem járt, és erről nem tájékoztatta sem a vérszerinti apát, sem a rokonokat vagy az ismerősöket. 

2021. október 10-én egyedül volt otthon, amikor a délutáni órákban beindultak a fájások, majd a fürdőszobában megszülte gyermekét.  A szülésről senkinek sem szólt. Ezután a vádlott kocsiba ült az újszülöttel és a környéken bolyongott, többször kiszállt, majd végül a fonyódi ügyészség előtti buszmegálló padján helyezte el a takaróba bugyolált gyermeket

Nem sokkal később kutyasétáltatók lettek figyelmesek a síró csecsemőre, akiről később a kiérkező mentők megállapították, hogy a körülmények és a hideg ellenére a szerencsés megtalálásnak köszönhetően teljesen egészséges. 

A vádlottban – elmondása szerint – csak akkor tudatosult a cselekménye, amikor az addig ismeretlen anyát kereső rendőrségi felhívást meghallotta. Erre önként jelentkezett, és részletes vallomást tett, a cselekedetét megbánta

Az elsőfokon eljárt Kaposvári Törvényszék a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év szabadságvesztésre – végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztve – ítélte, mely ítélet ellen a Somogy Vármegyei Főügyészség a nő emberölés bűntettének kísérletében bűnösnek kimondása és a büntetésének súlyosítása érdekében fellebbezett. 

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta azzal, hogy a vádlott elmeállapotával kapcsoloatos igazságügyi  orvosszakértői vélemények ellentmondásosságát is indokolt feloldani a másodfokú eljárásban

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: