2023. 04. 24., Hétfő, 16:28

Szeretnénk közösen menni a vb-re és az olimpiára is! - Telegdy Ádám és Kapás Boglárka mesélt kaposvári élményeikről

Miután a mesteredzővel Virth Balázzsal olyan jól elbeszélgettünk a magyar úszásról, Kaposvárról, és az eredményeikről, gondoltuk kicsit betekintenénk az úszók életébe is. A kaposvári úszó országos bajnokságon részt vett a Telegdy házaspár is, így a tavaly nyáron összeházasodott úszópáros, Bogi és Ádám együtt mesélt nekünk egy kávé mellett az ob-s élményeikről, az előttük álló világbajnokságról és a szurkolói szokásaikról.

Mozgalmas napok vannak mögöttetek, hogy érzitek magatokat? 

Telegdy-Kapás Boglárka: - Röviden jól, hosszabban meg nem annyira, mert nagyon fáradt vagyok. Első nap ugye igazából nem volt semmilyen számom mert pihentem a második napra, ekkor úsztam egy 200 pillét és egy 400 gyorsat. Ebből a 200 pillangó még úgy ahogy jó volt, aranyérmet szereztem, de nagyon elfáradtam benne. Jobban mint szoktam, jobban mint kellett volna, úgyhogy utána a 400 gyors az már extra fáradtan lett letudva. Erre ugyan számítottam is egyébként, de nem tudom annyira jónak értékelni ezt az Ob-t.

Annak örülök hogy meg tudtam nyerni a 200 pillét az volt az alap elvárás magam felé, de időben jobbat szerettem volna, legalább 2.08 alatt akartam lenni, de ez sajnos nem sikerült. 

Boglárka:- 400 vegyesen még indulok, szeretem ezt úszni, hiszen bár kicsit idegen tőlem, de attól függetlenül nagyon szoktam élvezni, ezért is vállaltam be (sikerült is aranyérmet szereznie, 4.40.12-es idővel - a szerk.). Majd az utolsó nap 4x200-as váltóban úszok ahol első emberként szeretnék egy jó időt úszni 200 gyorson, és az lesz a zárása az én versenyemnek (itt is aranyérmet szerzett az Újpest csapatával, Veres Laura, Nyirádi Réka és Ábrahám Lilla úszott még a váltóban - a szerk.).

Telegdy Ádám: - Nekem eddig töltelékszámokkal telt az OB, holnap lesz a főszámom ami a 200 méter hát. Ott kell kiharcoljam a VB szintet (olimpiai A-szintet úszott - a szerk.), ma csak rápihenek a holnapra és végignézem, hogy úszik a Bogi.

Bogi említetted kicsit fáradtnak érzed magad, ezt Balázs is kiemelte mikor beszéltünk, mitől van ez?

Boglárka: - Nem tudjuk pontosan, találgattunk tegnap és ma is, hogy mi lehet emögött, sokat beszéltünk róla a Balázzsal is és arra jutottunk, hogy valószínűleg kicsit többet kellett volna pihennem erre a versenyre. Múlt héten bennem volt ez a fáradtság, de nem hallgattam a testemre. Ha jobban figyelek akkor többet pihenek, kihagyok 1-2 edzést és ennek valószínűleg sok beleszólása volt a versenyembe, mellette még a női bajok is legjobbkor jöttek, így ez a kettő összeadódva ezt eredményezte sajnos.

Mindig szívesen jövök Kaposvárra, lehet, hogy edzőtáborozni is visszatérünk - Virth Balázzsal beszélgettünk

Mindig szívesen jövök Kaposvárra, lehet, hogy edzőtáborozni is visszatérünk - Virth Balázzsal beszélgettünk

Kivételes teljesítménnyel hagyták maguk mögött a kaposvári Országos Úszó Bajnokságot Virth Balázs tanítványai. Milák Kristóf aranyat-aranyra halmozott, Kapás Boglárka is két arannyal utazott haza Kaposvárról, de a többiekre sem lehetett panasz. Balázs két verseny között egy kávé erejéig mesélt nekün

A világbajnokságon mindezek tükrében mi a cél?

Boglárka: - Japánban szeretnék egyéni csúcsot úszni ami 2:06 fél, mindenképp szeretnék ezen belül úszni. Bízom benne, hogy sikerül mert elég jól ment a felkészülés, és azt gondolom simán bennem volt most is egy 07-es idő, ami sajnos nem jött ki, de ezt a világbajnokságon egyéni csúccsá tudom gyúrni.

Boglárka: - A vb-n viszont meglátjuk milyen ellenfelek lesznek, valószínűleg bőven az én csúcsomon belül kell úsznom ha dobogóra szeretnék állni. Nyilván így az a másodlagos célom, hogy minél előrébb végezzek.

Nem szeretek érmet mondani mert tényleg az már nem feltétlenül rajtam múlik, ami rajtam áll, hogy az én sávomban mit tudok csinálni. Én pontosan tudom, hogy mit, hogyan akarok úszni, és akkor abból süljön ki a lehető legjobb eredmény.

- Amikor versenyezni igazán kell az az utolsó 50 méter, akkor már én is nézem a többieket, de addig én nem is szeretem ezt tenni. A helyezés pedig majd ott már eldől attól függően, hogy a többiek milyen állapotban lesznek.

Ádám: - Nekem még holnap ki kell harcolnom a kijutást ugye, hiszen most kicsit a 200 hát jutott a 200 pillangó sorsára, és voltak hárman legalább, akik az A szintnél jóval jobb időt úsztak, így a kijutást ennek tükrében kell még kiharcolnom. Ez ha esetleg nem sikerülne akkor még mindig ott van a 4x200-as gyorsváltó mint opció, amin keresztül kijuthatok. De mivel ez még nincs garantálva, ezért még nem kezdek el arról beszélni, hogy a világbajnokságon mi is a cél.
 

És ezt követően irány közösen az olimpia?

Ádám: - Ahogy mondod, most szeretnénk menni a vb-re majd az olimpiára is közösen, és az lenne már a harmadik olimpia amire együtt megyünk. Jó sztori ez az unokáknak! És azt követően még többször tervezzük mint nézők, mert szeretünk szurkolni.

Pont nemrég beszéltük Bogival, hogy tudod az olimpia sportoloként is mindennek a teteje, és aki sportoló volt, és át is élte egyszer az annyira tudja élvezni amikor már csak nézi és szurkolni megy el! Több időd van, több sportágat, versenyt tudsz megnézni, jobban kinyílik előtted az igazi olimpia és az egész tök jó, nagyon szeretjük!

Boglárka: - Igen tényleg sokat szoktunk beszélni erről milyen jól lesz mikor mint nézők megyünk és nincs az a stressz már csak élvezzük a versenyeket!

Nagy szurkolói vagytok egymásnak?

Ádám: - Egymásnak drukkolni az nagyon stresszes, tényleg nagyon meg tudja viselni az embert! Tudod amikor az úszik, akiért nagyon szorítasz, és nagyon szeretnéd, hogy jól ússzon a versenyződ, a gyereked vagy épp a párod akkor nagyon stresszes, csak nézed, nem tudsz mit csinálni, nem tudsz neki segíteni és ez azért nem könnyű. 

Melyikőtök a hangosabb drukker?

Boglárka: - Én kicsit hevesebb vagyok. Én szoktam kiabálni!

Ádám: - Én kiabálni nem szoktam, mert tudom, hogy úgyse hallja.

Boglárka: - Én szoktam, meg így: juhuuu!

Kanyarodjunk vissza kicsit Párizsból most Kaposvárra, hallottam voltatok már itt, hogy tetszik nektek városunk?

Boglárka: - Én voltam már itt edzőtáborban is, és ugye az országos bajnokságokon, így nem ez az első alkalom.

Mindig nagyon szeretek Kaposvárra jönni, egyrészt azért mert a Balázs itt született, itt nőtt fel és emiatt tudom, hogy az ő szívéhez nagyon közel áll és emiatt az enyémhez is.

- És tényleg nagyon nyugodt hely és amikor edzőtáborban voltunk akkor is én nagyon élveztem azt, hogy itt voltunk elszállásolva a sétálóutcán és annyira kellemes itt sétálgatni! Akár a téli időszakban is, tudod mikor karácsony előtt már kint vannak a karácsonyi bódék az nagyon nagyon fellinges és nagyon szeretem, nagyon aranyos hely!

Ádám: - Tényleg nem csak közhelyként mondjuk, nagyon szeretjük Kaposvárt. Nekem az tetszik, hogy tényleg nagyon szép hely. A vidéki városokon most név nélkül sokszor van az, hogy nem épp a szépsége fog meg a városnak, de Kaposvárnál pont az a lényeg, hogy igazán a szépsége miatt szeretünk visszajárni!

És milyenek a fiatal úszok az országban? Lesz utánpótlás a vébéken és olimpiákon?

Boglárka: - Igazából ez sose kérdés Magyarországon szerencsére, hiszen annyira jó az utánpótlásunk, jók az edzők, jók az edzések, az infrastruktúra, az úszói történelmünk!

Azt gondolom, hogy mindig lesz utánpótlásunk úszásban.

- Nagyon sok fiatal van, most például voltunk két edzőtáborban is meleg éghajlaton, főleg a legutóbbi tenerifei, ahol voltunk talán 30-an sportolók és közülük talán ha 10-et ismertem. A többiek mind fiatalok, akiket még nem is láttam, vagy csak most a második alkalommal és ők tényleg nagyon fiatalok, 14-16 évesek.

- Tudod, ritkán van olyan, hogy egy fiatal úgy úszik időket, hogy a felnőtt korosztállyal versenyezzen, viszont a saját korosztályuknak megfelelően nagyon jó időket úsznak nemzetközi viszonylatban is, és látod, ott vannak a felnőtt ob döntőjében az első 1-6-ban vagy akár dobogón is! Ez megmutatja, hogy nagyon sok ügyes fiatalunk van, így szerintem jó kezekben van a magyar úszói utánpótlás!

Ezt követően már rohantak is a következő versenyükre, így csak sok sikert kívánhattunk nekik, és reméljük, sikerül együtt kijutniuk újra az olimpiára!

Mi szurkolunk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: