Mindig szívesen jövök Kaposvárra, lehet, hogy edzőtáborozni is visszatérünk - Virth Balázzsal beszélgettünk

2023. 04. 24., Hétfő, 13:44

Mindig szívesen jövök Kaposvárra, lehet, hogy edzőtáborozni is visszatérünk - Virth Balázzsal beszélgettünk

Kivételes teljesítménnyel hagyták maguk mögött a kaposvári Országos Úszó Bajnokságot Virth Balázs tanítványai. Milák Kristóf aranyat-aranyra halmozott, Kapás Boglárka is két arannyal utazott haza Kaposvárról, de a többiekre sem lehetett panasz. Balázs két verseny között egy kávé erejéig mesélt nekünk az eredményekről, az előttük álló időszakról és természetesen az otthonához, Kaposvárhoz fűződő viszonyához is.

Milyen újra itthon lenni, szeretsz Kaposvárra járni?

- Abszolút szeretek hazajárni, mikor van időm rendszeresen hazalátogatok, bár most az utolsó 1-2 év elég sűrű volt, úgyhogy kevesebbet tudtam így tenni. De most ez így egész jól jött ki, Kaposváron rendezték a rövid és a hosszúpályás országos bajnokságot is, így ez most számomra nem is alakulhatott volna jobban, örülök neki!

Hogy bírod a hajtást, immár több úszóval is dolgozol rendszeresen együtt.

- Szerencsére nincs baj, jól bírom hiszen ez alapvetően nem egy unalmas feladat. Ahogy említetted, egyszerre több úszóval dolgozom együtt, ott a Kapás Bogi, a Milák Kristóf, a Márton Ricsi és a Zombori Gábor junior világbajnok. Ők mind sokfélét úsznak és mindenki egy picit más típus, más távra készül ezért izgalmas a feladat, nem lehet egy kaptafára ráhúzni az összes edzéstervet, hanem alkalmazkodni kell, az egyéniségekhez csiszolni a munkát.

Most a kaposvári Országos Úszó Bajnokságon mind hozták az elvárt eredményeket, meg vagy a teljesítményekkel elégedve?

Alapvetően elégedett vagyok az időkkel és a helyezésekkel is amit itt az OB-n elértünk. Boginál sajnos valami nem teljesen stimmelt, nem érezte magát még elég frissnek sőt, inkább fáradt volt. Most nem jól jött ki a lépés, kicsit bosszankodtunk ezen de ezzel együtt is VB A szintet úszott, és szerintem az olimpiai A szintet is meg fogja úszni.

Most kapnak kis pihenőt, vagy folytatódik azonnal a munka?

- Ezt teljes egészében úgy kell néznünk, hogy szeptembertől decemberig van az első úgynevezett makrociklus, majd januárban újrakezdik az edzést, és április közepén a második makrociklust a magyar bajnokság zárja le. Ezek azért nem olyanok mint a nyári felkészülés, amikor vb, eb, vagy olimpia van, hiszen ezt követően jön az igazán nagy formába hozás ami azt mondom az egész évben elvégzett munkát koronázza meg. Most 3-4 nap teljes pihenőt kapnak, aztán napi 1 edzés jön. Pihennek kicsit, de nem megy el az állóképességük ez egy átmeneti hét, és utána már kezdjük is a felkészülést a fő versenyre, ami idén a világbajnokság lesz Japánban.

Körvonalazódik, hogy ott mit vársz az úszóidtól?

Kristófnál nem nagyon lehet kertelni, mindenki tudja ő mit vár, győzelmet ugye minden szinten.

- Ricsitől azt várom hogy egyéni számban megpróbáljon döntőbe kerülni, ami nem egyszerű feladat, EB ezüstérmes de a VB az azért más kávéház. Ezen kívül váltóban szeretném ha mind a ketten jót úsznának. A Bogit nehezebb belőni, mert a mezőnytől is függ a végeredmény, de ha megússza élete legjobbját ami 2.06 vagy azon belül akkor én már elégedett leszek! A helyezés már ugye a mezőny erősségétől is függ, hogy mire elég, de én nagyon szeretném, hogy ebben az évben előrelépjen a legjobbjához képest, és úgy fordulhatnánk rá az olimpiai évére, hogy egyéni csúcsot tud úszni. Ha ez idén megvan, akkor nagyon elégedett leszek, független attól, hogy ez milyen helyezéssel jár a világbajnokságon.

És hogy érzed, minden megvan hozzá?

- Én úgy érzem megvan benne az erő, most ez az OB nem olyan, mint amilyennek gondoltuk, tehát amilyen munka benne van a felkészülésben, amilyen állóképességgel és erővel most a Bogi rendelkezik az most itt szerintem nem jött ki, de ettől függetlenül én tudom, hogy megvan benne ugyanaz az akarat és edzettség, hogy elérhesse a kitűzött céljait.

Tudni már, hogy hol készültök? Lehet, hogy Kaposváron lesz az egyik edzőtábor?

- Még nem tudom, de lehet, hogy edzőtáborozni is jövünk ide, de be kell valljam, mindig szeretünk új helyre menni, bármennyire is húz ide a szívem. Szeretjük Kaposvárt, az uszoda pedig amit itt felhúztak nagyon jó, egy kicsit amellett, hogy modern, nagyon otthonos uszoda. Ez alatt azt kell érteni, hogy nem olyan méretű mint például a Duna Aréna és így a hangulata is más. Ez családiasabb, nyugodtabb, a maga módján szebb, nem az a monumentális amihez szoktunk, és épp ezért is szeretjük.

Az uszoda gondolom a legfontosabb szempont.​

- Nem biztos, ugye alapvetően a fővárosban a Duna Arénában edzünk ami a világ egyik legjobb uszodája, de ehhez képest sokat járunk edzőtáborozni is. Tudni kell, hogy ezen a szinten szükség van rá, hogy más és más helyszínen, közegben dolgozzanak a sportolóink. Azt a minőségű és mennyiségű munkát amit végeznek, meg kell néha törni azzal, hogy elviszem más helyszínre őket. Sokszor kérdezik tőlünk, hogy a Duna Aréna a világ egyik legjobb uszodája, minek kell elmenni máshova?

Nagyon egyszerű, például itt Kaposváron vagy épp mondjuk Hódmezővásárhelyen ha beülsz az autóba, 5 perc alatt ott vagy az edzés helyszínén az uszodában. Egy átlagos budapesti napon ez legalább másfél óra, így napi 3 órát ülnek autóban. Míg ott utazással, üldögéléssel, addig itt az a 3 óra pihenéssel feltöltődéssel telik, és az nem mindegy! A pihenőidő nagyon sokat számít, óriási különbség.

És az úszóid mennyire ismerik Kaposvárt? Körbevezetted már őket néhány helyen? 

- Kristóf ismeri a várost volt itt edzőtáborba, együtt még nem nagyon barangoltunk. Viszont a Bogit elvittem már 1-2 helyre, megmutattam szerintem hol van jó kávé, hol van finom cukrászda, megnéztük a szennai skanzent, voltunk a petörkei tónál, látta a látványosságokat sőt, voltunk már kosármeccsen is!

Azóta kijelölésre került a fukuokai világbajnokságra a magyar medencés úszóválogatott, ahová már az első körben biztossá vált a Virth legénység tagjainak részvétele, Milák Kristóf, Kapás Boglárka, Márton Richárd és Zombori Gábor is a keret tagja!

Gratulálunk és sok sikert a világbajnokságon!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: