2022. 03. 01., Kedd, 10:53

Ezek közül választhatsz – A 10 legbiztonságosabb ország háború idején

A jelenlegi helyzetben bizonyára sokan feltették maguknak a kérdést, hogy mégis hova lehetne utazni, ha tovább eszkalálódna a háború. A legfontosabb szempont egy-egy ország szempontjából, hogy mennyire biztonságos, ezt rangsorolja például a globális békeindex, amely a nemzeteket és régiókat békességük és közbiztonságuk relatív helyzete alapján rangsoroló globális lista. A 2021-es felsorolásban olyan országok is szerepelnek, mint Szlovénia, Csehország vagy Ausztria, amelyek háború esetén nem feltétlenül kerülhetnének a rangsorba.

10. Svájc

Annak ellenére, hogy Európa szívében található, a festői szépségű Svájc régóta őrzi semlegességének hagyományát. Részben a hegyekkel körülvett vidéknek köszönhetően az ország nagyrészt képes volt megtartani függetlenségét Európa legsötétebb pillanataiban. Ennek ellenére jól szabályozott lakossága jól felfegyverzett.

9. Tuvalu

Nem hallottál még Tuvaluról? Valószínűleg nem vagy ezzel egyedül. Ha kitörne a háború, feltehetőleg elkerülné a 11.000 lakossal rendelkező szigetországot. Az ország félúton található Ausztrália és Hawaii között, bár, ha a háború miatt nem is kéne aggódni, az éghajlatváltozás hatásai, főként a tengerszint emelkedés miatt már igen.

8. Új-Zéland

Ez a nagyszerű hely többek között a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek miatt vált híressé. Elszigetelt, jó mezőgazdasági területekkel rendelkezik és a lakosságáról is az a hír járja, hogy nagyon barátságosak és befogadók.

7. Bhután

Annak ellenére, hogy Bhután India és Kína között található, könnyen megúszhatná a világháborút. A Himalája-hegység által védett Bhután történelmileg elszigetelt volt, így ez egy másik hely, amely a külvilág és annak konfliktusai nélkül is működhet. Egyébként az országok boldogságtérképén is az első tízben szerepel.

6. Chile

Dél-Amerika egyik legstabilabb és legvirágzóbb nemzete. Az országok az Andok hegyvonulata védi, hosszú partvonala, a rengeteg friss víz és a tiszta levegő miatt Chile egy jó választás lenne ilyen esetben.

7 dolog, amit TILOS háborúban használni

7 dolog, amit TILOS háborúban használni

A háború már magában is szörnyű és embertelen dolog, azonban vannak olyan fegyverek, amelyeket túlságosan embertelennek ítéltek még a háborúban való használathoz is. A fegyverkezési megállapodások közé tartozik az 1925. és 1949. évi genfi​​ egyezmény, az egyes hagyományos fegyverekről szóló 197

5. Izland

Nem szívesen mennénk ilyen hideg helyre, mint Izland, de háború esetén nagyon jó választás lenne. Lakosai békeszeretők, nincs állandó hadserege és a világ egyik legfejlettebb nemzeteként tartják számon. Az ország teljes egészében megújuló energiával működik.

4. Grönland

Grönland a Föld legnagyobb szigete. Földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik. Lakossága valamivel több mint 50.000 és az öngyilkossági rátája nagyon magas, de az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között helyezkedik el, így annyira távol esik, hogy valószínűleg egy világháború is elhaladna mellettük.

3. Málta

Málta a világ egyik legkisebb és legsűrűbben lakott országa. A listákon gyakran szerepel, mégis vitáznak, hogy valóban a top10-ben van-e a helye. A második világháború miatt erősen bombázták, mégis sikerült túlélnie. A domborzati viszonyok megnehezítik, hogy a gyalogosan vagy a tengeren keresztül megtámadják, illetve jó esély van rá, hogy egyik ország sem pazarolna rá egy atombombát.

2. Írország

Annak ellenére, hogy Írország az egyik legnagyobb haderő, vagyis Anglia mellett található, teljesen független külpolitikával rendelkezik, továbbá nem tagja a NATO-nak sem. Nincsenek erős kapcsolatai potenciális világháborús országokkal sem.

1. Fidzsi-szigetek

A Fidzsi-szigetek egy másik elszigetelt szigetország a Csendes-óceán mélyén. Kevés a lakosa, békés külpolitikával rendelkezik, hatalmas erőforrások nélkül, így nem jelent fenyegetést egyetlen nemzetre sem, így indokolatlan lenne támadást indítani ellene.

További említésre méltó országok még Portugália, Palau és Ausztrália is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: