2023. 12. 22., Péntek, 13:45

5+1 tipp a macskabiztos karácsonyfához - VIDEÓ

Így készül a cicabiztos karácsonyfa.

A macskák számára a karácsonyfa az elképzelhető legklasszabb új játék, amit a gazdijuk valaha is hazavitt.
 

Ez a félreértés bizony bonyodalmakhoz vezet az ünnepek során.

A cicák meglehetősen kíváncsi szerzetek, így teljesen természetes, hogy vonzza őket a fényes tárgyakkal díszített, magas, érdekes illatú fa, így nem kérdés, hogy nekifutásból esetleg ráugranak, és megpróbálnak felmászni a csúcsdísz helyére – írja a Nők Lapja.

Ahhoz, hogy az ünnep macska vs karácsonyfa küzdelemben stresszmentesen teljen, íme 6 tipp, hogyan tartsuk távol a macskát karácsonyfától:

1. Válassz macska-barát fát!


Kezdjük a legelején: érdemes megfontolni, hogy idén műfenyőt válasszunk! A valódi fenyőfák bár csodaszépek, de a fenyőtűk veszélyesek lehetnek a cicák számára, akik kifejezetten szeretnek ismeretlen dolgokat rágcsálni. Ha lenyelik a fenyőtüskét, az akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet nekik.

Szerencsére ma már könnyen találhatunk olyan műfenyőt, ami nemcsak biztonságos és tartós, de megszólalásig olyan, mint az eredeti.

Emellett, ha lehet, válassz inkább kisebb méretű fát. A kisebb fa ugyanis biztonságosabb a macskafélék számára, mert ha esetleg fel is borítják, kisebb a fa által okozott baleset kockázata.

2. Fokozatosan szoktasd hozzá a macskát a fa jelenlétéhez


Mielőtt feldíszítenéd a fát, adj egy kis időt cicádnak, hogy megismerkedjen a szoba új díszével.

Ha szentesténél 1-2 nappal korábban beviszed a lakásba a fát, cicád még díszek hiányában esik túl a megismerkedős szakaszon – és előfordulhat, hogy hamarabb el is veszti érdeklődését az új jövevény iránt.
 

3. Győződj meg arról is, hogy a fa szilárd alapokon áll!

Mivel a macskák szeretnek a fára ugrálni, mindenképpen úgy állítsd fel azt, hogy ne boruljon fel könnyen!

Az például, ha a csúcsánál fogva vékony dróttal kikötöd, segíthet függőlegesen tartani.

4. Tedd a megfelelő helyre!

Érdemes eleve olyan helyre tenni a fát, ahol a cicád egyáltalán nem fér hozzá, és az is jó ötlet, ha távolabb teszed azoktól a bútoroktól, amiket esetleg ugródeszkának használhat, hogy kapásból a fa tetejére vesse magát!

5. Díszíts okosan!

Díszítéskor koncentrálj a fa felső felére! A díszeket olyan helyre pakold fel, ahol a macska nehezebben éri el őket: inkább a felsőbb ágakra, és azoknak is inkább a tövére fókuszálj!

Legyél óvatos a fényekkel is: az égőket az ágak töveihez legközelebb helyezd el, ezzel is csökkentve az esélyét, hogy a cica megrágcsálja, vagy annál fogva rántsa le a fát.

Amikor épp nem tudod felügyelni, mit művel a cicád, sose hagyd bedugva az égősort, és ha azt tapasztalod, hogy a macskád megpróbálja megrágni a vezetékeket, jobb, ha egyszerűen leveszed a világítást a fáról: ne kockáztass egy esetleges áramütést!

A fém akasztók helyett inkább használj szalagokat, nehogy a szúrós kis akasztókkal megsebezze magát a cica.

Kerüld emellett a túlságosan csillogó holmikat is, mert ezek, bár csábosak a cicád számára, nagyon komoly bajt okozhatnak lenyelve.

6. Ne stresszeld túl!

Jó, ha megteszel mindenféle óvintézkedést, de egy ponton túl feleslegesen izgatod magad: egészen biztos, hogy a cicád így vagy úgy, de meg fogja próbálni közelebbről is megnézni a fát.

Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy szép és biztonságos fát állíts, de ne idegeskedj túlságosan, ha a macskád esetleg úgy dönt, kicsit átalakítja a berendezést.

Hiszen többek között azért is rajongsz a macskákért, mert mindig a saját fejük után mennek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: