Aris Aris

2020. 04. 14., kedd, 11:20

Nem sikerült eloltani a csernobili erdőtüzet, közelítenek a lángok az atomerőműhöz - VIDEÓ

A múlt héten számoltunk be róla, hogy közel 100 hektáron ég a Csernobil körüli erdő, ahová jelentős méretű tűzoltócsapatot küldött Kijev a lángok megfékezésére.

Lángokban áll a Csernobil körüli erdő, megnövekedett a radioaktív sugárzás a környéken

Lángokban áll a Csernobil körüli erdő, megnövekedett a radioaktív sugárzás a környéken

Mintegy száz hektáron ég a csernobili atomerőmű körüli erdő, melynek köszönhetően a radioaktív sugárzás már meghaladja a normális értéket a környéken.

Az előzetes hírek még sikerről szóltak, ám a Greenpeace most megkongatta a vészharangokat, hiszen újra lángra kapott az erdő, és egyre veszélyesebb övezetek felé terjed. A tűz egy része már vészesen közel került a csernobili atomerőműhöz, betört Pripjaty városába is, a BBC beszámolója szerint alig 2 kilométer választja el a lángokat a radioaktív hulladékok tározóitól.

A Greenpeace oroszországi egysége szerint egy 34 ezer hektáros és egy 12 ezer hektáros terület lángol, utóbbi pedig az atomerőmű felé terjed, és vészesen közelítik a felrobbant reaktort borító szarkofágot. A lángokkal több mint 300 tűzoltó, hat helikopter és több tucatnyi tűzőtóautó küzd folyamatosan, melynek okozója egy 27 éves férfi volt, aki a tiltott övezet mellett él. A radioaktív sugárzás mértéke továbbra is normális az ukrán kormányhivatal szerint.