2023 nyarán egy teljesen random parkolóhely-keresés sodort be a balatonmáriai "A Pizza Story"-ba, és azóta tudom: van élet a lángos–hekk tengelyen túl a Balaton déli partján, még ha nem is Siófokon járok. Az idei nyár újabb apropót adott a visszatérésre: a hely elhozta az „Év strandétele – büfé kategória” díjat a harcsa suflé arancinivel. Ezt akartuk megkóstolni, de végül a pizzák vitték el a showt. És nem kicsit.
Az első találkozás – Peroni és pizzakemence
Őszintén szólva nem vagyok nagy rajongója a „balatoni gulyáscsárda” feelingnek, de a minimál yacht club hangulat sem az én világom, hát még az egymás hegyén-hátán étkezés.
Ezért üdítő élmény volt számomra, amikor egy tavalyelőtti, nyári hétvégén sikerült beülni egy nem túlzsúfolt, barátságos kis helyre, ahol pizzakemence és – kapaszkodj – csapolt Peroni fogadott. Abban a pillanatban megvettek
Pizza-őrültnek nem mondanám magam, de szeretek tesztelgetni: a fővárosban a Pizza Manufaktúra a csúcs nálam, Kaposváron a Volga Bisztró. A Balatonnál eddig nem is erőltettem a pizzázást, maradt a hagyományos vonal: lángos, sült keszeg, hekk.
A díjnyertes fogás – Harcsa suflé arancini
A Pizza Story idei büszkesége a harcsa suflé arancini, ami tulajdonképpen egy balatoni csavarral újragondolt arancini. A harcsapaprikás és a túrós csusza találkozik benne, egy kis kápiakrémmel és füstös-kapros túróval megtámogatva.
És hogy milyen volt?
Pehelykönnyű, mégis tartalmas falatok, amikben egyszerre érződik a hal karaktere és a túrós csusza otthonossága. A kápiakrém édeskés füstössége szépen kiemelte a halat, a túró krémessége pedig lezárta az ízeket. Ez az ízekben szolid fogás valóban megállja a helyét a „strandkaja” kategóriában – papucsban, naptej-illatban, a partról beugorva is élvezhető
A pizzák, amik elvitték a show-t
A cikk apropója után viszont jött a fordulat: a pizzák.
Általában a margheritát szoktam alapnak venni, de ezúttal megadtam magam a kreatív kombóknak. Helyi barátok már hetek óta áradoztak a szarvasgombásról, így az kötelező kör volt.
A dobozok kinyitásakor egyértelművé vált: itt NB I-es ligáról beszélünk. Ránézésre is látszott, hogy a tésztáktól nem spórolták el a kelesztési időt, az első falatnál pedig bebizonyosodott, hogy a lehető legjobb alapanyagokkal dolgoznak.
A truffle pizza első harapásra hozza a “wow” élményt: a pármai sonka és a szarvasgomba paté dominál, amit a borsóhajtás és a fenyőmag frissít fel. Ízben gazdag, de nem túl nehéz, jó választás, ha különlegesebb pizzát keresel.
A feltétek? Közhelymentes, kreatív, izgalmas párosítások, amiknél minden íz a helyén van. Garnéla, szarvasgomba, guanciale – mindent úgy állítottak össze, hogy ne csak prémium legyen, hanem tényleg passzoljanak egymáshoz.
A Carbonara pizza pont az, amit sejtesz: krémes, sós, karakteres, de közben mégis könnyed. A guanciale szalonna igazi olasz csibészség, a pecorino és a tojássárgája pedig összekapja az egészet – klasszikus comfort food pizzásított verzióban.
A Gamberetto igazi nyári kedvenc: a garnéla szaftos, a koriander frissességet hoz, a chili pedig egy kis huncut csípéssel teszi emlékezetessé. Bomba!
Végszó – maradandó pizzaélmény a Balaton déli partján
Lehet, hogy a díjat az arancini hozta, de az élményt nálam a pizzák. Nem mintha a balatoni arancini nem lett volna élvezetes, de nem emiatt fogok eztán újra és újra visszamenni. A Pizza Story pizzái simán hozzák a nagyvárosi top színvonalat, csak éppen balatoni naplementével, csapolt Peronival és laza nyaralós hangulattal megspékelve.