2025. 08. 07., Csütörtök, 08:29

Velőscsont és bivalytatár lett az Év Strandétele – De ez tényleg egy klasszikus strandkaja?

Ha azt hitted, hogy a strandkaják világa csak a lángos-sült krumpli-hekktengelyen mozog, gondold újra! Legalábbis idén is ezt sugallja az Év Strandétele verseny. A Balatoni Kör idén is végigette a tavat, tizenegyedszer. A győztes: „bivalytatár velőscsont csónakban” a balatongyöröki Kicsi Csóka Bisztróból.

Kihirdették az Év Strandétele 2025 döntőseit, holnap az is kiderül melyik lesz a befutó!

Kihirdették az Év Strandétele 2025 döntőseit, holnap az is kiderül melyik lesz a befutó!

A Balatoni Kör nyilvánosságra hozta, mely ételek esélyesek idén a rangos Év Strandétele fődíjra.

Tatár beefsteak, de bivalyból – és velővel

A zsűri idén kilenc döntőst kóstolt végig egy nap alatt (igen, ez egy álommeló), és végül a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban hirdették ki a győztest. A nyertes fogás nem aprózza el: zalaköveskúti bivalyból készült tatár, amit szardella, kovászos ubi, kapribogyó és házi majonéz bolondít meg. Mellé velőscsont, burgonya gratin, zellerropogós és tormahab érkezik.

Ár: 5890 Ft – és ez már inkább egy bisztróvacsora, mint egy flip-flopban bekapható ebéd.

Lábjegyzet: Szerintünk amúgy szuper, hogy ennyire minőségi, de ettől még a kategória megnevezését érdemes lenne újragondolni. Ez már nem a strand, hanem fine dining a parton.

A strandbüfé kategória igazi strandkaját hozott

Az igazi meglepetés viszont máshonnan jött: a balatonmáriafürdői "A Pizza Sztori" fogása simán belefér a papucsos, parton falós vonalba. A Harcsa Supplí alapja egy harcsapaprikás és túrós csusza kombó, amit összegyúrnak, kirántanak, majd egy favillával megtűzve tálalnak, arancini-stílusban. Mellé jön kápiakrém és egy kis füstös-kapros túró.

Ár: 3990 Ft – és még kapormentesen is kérheted, ha a zöldfűszer a sötét múltad része.

Képviselőfánk reggelire, uzsira, desszertnek

A desszertfronton a gyenesdiási Mónisüti tarolt a Granola Optimist nevű süteményével. Egy képviselőfánkba töltötték bele a joghurtos-mézes mascarpone-krémet, házi granolát és erdei gyümölcsös öntetet – a neve pedig a kis vitorláshajó-osztályra utal, mert a töltelék tényleg úgy ringatózik a fánkban, mint a Balatonon egy Optimist.

Ár: 1290 Ft – és ezt tényleg akár egy hűs árnyékban is elmajszolod.

Döntősök itt-ott a parton

A mezőny színes volt, és jó látni, hogy a Balaton mindkét partján vannak gasztronómiai kalandok: a döntőbe jutott még többek között az alsóörsi Fogas Bisztró, a siófoki Julcsi Kalácsoda, a balatonlellei BL Yachtclub, a balatonmáriai Lángos World, és a tihanyi Club Tihany is. Az biztos, hogy a balatoni gasztroforradalom nem áll meg – csak lehet, hogy ideje lenne külön kategóriát csinálni a flip-flopos strandkajának és a tányéron tálalt fine diningnak. 

 

Mert bár minden fogás zseniális a maga módján, mégis más műfaj.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: