Ha azt hitted, hogy a strandkaják világa csak a lángos-sült krumpli-hekktengelyen mozog, gondold újra! Legalábbis idén is ezt sugallja az Év Strandétele verseny. A Balatoni Kör idén is végigette a tavat, tizenegyedszer. A győztes: „bivalytatár velőscsont csónakban” a balatongyöröki Kicsi Csóka Bisztróból.
Tatár beefsteak, de bivalyból – és velővel
A zsűri idén kilenc döntőst kóstolt végig egy nap alatt (igen, ez egy álommeló), és végül a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban hirdették ki a győztest. A nyertes fogás nem aprózza el: zalaköveskúti bivalyból készült tatár, amit szardella, kovászos ubi, kapribogyó és házi majonéz bolondít meg. Mellé velőscsont, burgonya gratin, zellerropogós és tormahab érkezik.
Ár: 5890 Ft – és ez már inkább egy bisztróvacsora, mint egy flip-flopban bekapható ebéd.
Lábjegyzet: Szerintünk amúgy szuper, hogy ennyire minőségi, de ettől még a kategória megnevezését érdemes lenne újragondolni. Ez már nem a strand, hanem fine dining a parton.
A strandbüfé kategória igazi strandkaját hozott
Az igazi meglepetés viszont máshonnan jött: a balatonmáriafürdői "A Pizza Sztori" fogása simán belefér a papucsos, parton falós vonalba. A Harcsa Supplí alapja egy harcsapaprikás és túrós csusza kombó, amit összegyúrnak, kirántanak, majd egy favillával megtűzve tálalnak, arancini-stílusban. Mellé jön kápiakrém és egy kis füstös-kapros túró.
Ár: 3990 Ft – és még kapormentesen is kérheted, ha a zöldfűszer a sötét múltad része.
Képviselőfánk reggelire, uzsira, desszertnek
A desszertfronton a gyenesdiási Mónisüti tarolt a Granola Optimist nevű süteményével. Egy képviselőfánkba töltötték bele a joghurtos-mézes mascarpone-krémet, házi granolát és erdei gyümölcsös öntetet – a neve pedig a kis vitorláshajó-osztályra utal, mert a töltelék tényleg úgy ringatózik a fánkban, mint a Balatonon egy Optimist.
Ár: 1290 Ft – és ezt tényleg akár egy hűs árnyékban is elmajszolod.
Döntősök itt-ott a parton
A mezőny színes volt, és jó látni, hogy a Balaton mindkét partján vannak gasztronómiai kalandok: a döntőbe jutott még többek között az alsóörsi Fogas Bisztró, a siófoki Julcsi Kalácsoda, a balatonlellei BL Yachtclub, a balatonmáriai Lángos World, és a tihanyi Club Tihany is. Az biztos, hogy a balatoni gasztroforradalom nem áll meg – csak lehet, hogy ideje lenne külön kategóriát csinálni a flip-flopos strandkajának és a tányéron tálalt fine diningnak.