A Balatoni Kör nyilvánosságra hozta, mely ételek esélyesek idén a rangos Év Strandétele fődíjra.
Összesen kilenc strandbisztró és büfé jutott be a döntőbe – íme a versenyben maradt helyek és a nevezett fogásaik listája:
-
A Pizza Sztori, Balatonmáriafürdő – Harcsa Supplí
-
BL YachtClub, Balatonlelle – Rántott kolbász, illetve rántott tofu Bao
-
Club Tihany–Beach Grill, Tihany – Mogyorós ropogós pisztráng „tökfőzelék”, currys barack, csíkos lángossal
-
Fogas Bisztró, Alsóörs – Harcsa csevap, rántott tej
-
Julcsi Kalácsoda, Siófok-Szabadifürdő – Sós-sajtos BBQ húsos kürtős coleslow-val és Aranygaluskalács
-
Kicsi Csóka Bisztró, Balatongyörök – Bivalytatár, velős csont csónakban, burgonya gratin
-
Lángos World, Balatonmáriafürdő – Lángos-evezős pisztráng csónak, lángos-evezős Cseng Curry csirkés csónak
-
Mónisüti, Gyenesdiás – Granola Optimist
-
Szevasztok Bisztró, Balatonszárszó – Faszénen sült tokhal ratatouille
Kardos Gábor, az Év Strandétele verseny ötletgazdája kiemelte: „Idén is kifejezetten erős volt a mezőny, a már korábbi években díjazott legismertebb Beach Food helyek mellett jópár újabb is bizonyította, hogy a csúcsminőségben is kifejezetten erős a verseny. Egyértelműen ki kell mondani, hogy ma jóval több kiváló strandbüfé és strandbisztró van a Balatonnál, illetve jobb ár-érték arányban kínálják ételeiket mint mondjuk négy-öt éve, mikor a nagyközönség megítélése a mainál pozitívabb volt. A közvélekedést tehát sajnos nem igazán szakmailag megalapozott objektív minőségi kritériumok alakítják, a zsűri viszont csak így hajlandó az előválogatást végezni. Elég átfogó képet kapunk a nevezők alapján az adott év kínálatáról, illetve mélységében is alkalmunk van megismerni a tóparti Beach Food kínálat legjavát. Fontos aláhúzni, hogy azok is többnyire kiváló ötletekkel álltak elő, akik idén nem jutnak tovább, így érdemes jövőre újra indulniuk, lehetőleg jobban megismerve a díjazottak kínálatát.”
A 2025-ös Év Strandétele versenyre összesen húsz helyszín nevezett, 36 különféle fogással, amelyeket a Balatoni Kör tagjai július végéig előzetesen leteszteltek. A pályázati feltételek szerint az ételeknek nemcsak egészségesnek és – lehetőség szerint – helyi alapanyagokból készültnek kellett lenniük, hanem kreatívnak és a strandgasztronómiát megújítónak is.
A döntős ételeket augusztus 6-án séfekből és újságírókból álló zsűri kóstolja meg, a győztesek nevét pedig másnap, augusztus 7-én hirdetik ki.
Tavaly egy balatonlellei különlegesség lett az Év Strandétele: