Múlt szerdán Zalaegerszegen egy étteremben elfogyasztott gombalevestől tizennégyen lettek rosszul, emiatt a Zala Vármegyei Kormányhivatal vizsgálatot indított, amelyből kiderült, hogy nagy döggomba okozta a megbetegedéseket. A Piccolo étterem ellen a hivatal eljárást indított, élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki.
A zalaegerszegi Piccolo étteremben történt, halmozott enterális tüneteket okozó, élelmiszer eredetű megbetegedéssel kapcsolatos teljes körű kivizsgálás még nem zárult le. A részleges vizsgálati eredmények alapján azonban megállapítható, hogy a megbetegedéseket nagy döggomba mérgezése okozta.
- közölte a Zala Vármegyei Kormányhivatal.
A létesítménnyel szemben alkalmazható hatósági intézkedésekről a további vizsgálati eredmények függvényében dönt a kormányhivatal, melynek során eljárást indíthat és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki, 150 000 forinttól 2 250 000 forintig terjedő mértékben − részletezte az esetet a kormányhivatal.
A gombalevest menüben szolgálták fel, melyből huszonketten fogyasztottak, köztük tizennégyen kerültek kórházba hasmenés tünetével, emiatt többeknek kimosták a gyomrát. Az ételmérgezést nagy döggomba okozhatta, mely elfogyasztása után hányás, hasmenés, fejfájás, valamint enyhébb idegrendszeri tünetek léphetnek fel
A nagy döggomba szaga dohos, elfogyasztása nem halálos, tünetei viszont nagyon kellemetlenek. Könnyen összetéveszthető a szürke tölcsérgombával, a tövisalja gombával és a májusi pereszkével. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közlése szerint ez a gombafajta a felelős a legtöbb ételmérgezésért.
A nagy döggomba fehér színű gomba, 5-20 cm átmérőjű, fiatalon begöngyölt szélű, majd kiterül, közepén tompa púppal. Krémszínű, vagy fehér, jellemzően selymes fényű a kalapbőre. Húsa fehér színű, a kalap hús vékony. Mivel fogyasztásra egyáltalán nem javasolt, felvetődik a kérdés, hogy mivel keverhették össze a nagy döggombát a termesztői.