2024. 08. 22., Csütörtök, 06:57

Rekord összeget spóroltak össze a magyarok - Átlagosan 26,3 millió forintot

Jóllehet a pénzügyi vagyon döntő része a felső tíz százalék kezében van.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss előzetes adatai szerint a második negyedév végén 105 517,1 milliárd forinton tetőzött a lakosság pénzügyi vagyona, amiben nincsenek benne az ingatlanjaik értéke. Ez az összeg háztartásonként átlagosan már 26,3 millió forint körüli megtakarítást jelentene, de a pénzügyi vagyon döntő része a felső tíz százalék kezében van. Az MNB korábbi vagyonfelmérése szerint ennek a vagyonnak mintegy kétharmada a legjobban élő tizedé - írja a Bank360.

A lakosság szegényebbik 70 százaléka a pénzügyi vagyon alig hatodával rendelkezett 2020-ban, és vélhetően azóta sem változott érdemben a helyzet.

A második negyedévben soha korábban nem látott összeget tettek félre a magyarok.

A jegybank adatai szerint 2723,4 milliárd forintnyi friss pénz került valamilyen pénzügyi eszközbe, a hozamok viszont nem alakultak jól, 24,5 milliárd forintot buktak a kisbefektetők. Az év egészét tekintve azonban nem lehet okuk a panaszra, hiszen az első félévben összesen 2360 milliárd forintot tett ki az árfolyamnyereségük, a teljes új megtakarítás pedig csaknem 4440 milliárd forint volt, ami háztartásonként 1,1 millió forintra jönne ki, de nyilván hatalmas különbségek vannak az egyes családok megtakarítási képességei között. 

A jegybank friss adatai szerint a háztartások a félév végén 15 333 milliárd forintnyi kötelezettséget görgettek maguk előtt, ebből több mint 13 ezer milliárd forint volt a hitel. Ez is történelmi rekordnak számít, és háztartásonként több mint 3,8 millió forintos tartozást jelent, ami szintén nem egyenlően oszlik el a családok között. 

652 ezer forint volt az átlagfizetésünk májusban

652 ezer forint volt az átlagfizetésünk májusban

A friss adatok szerint májusban is tovább folytatódott a keresetek lendületes emelkedése, a KSH közlése szerint az átlagos bruttó bér 652 ezer forint volt Magyarországon, ami 14,8 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Az átlagos nettó bér kedvezmények nélkül számítva 433 600 forint volt, ez

Az első negyedévhez képest majdnem háromszor annyi friss pénz került az állampapírpiacra, a hosszú futamidejű állampapírok csaknem 470 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak. Ennek köszönhetően a háztartások hitelpapírokban lévő vagyona 14 582 milliárd forintra nőtt, aminek a 90 százaléka magyar állampapír- írják.

A másik nagy kedvenc a befektetési alap volt, hazai és külföldi alapokba 440 milliárd forintot fektettek be a háztartások három hónap alatt. Ennek eredményeként a belföldi befektetési alapokban lévő lakossági vagyon átlépte a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt.

 

Külföldi alapokban csaknem 2 ezer milliárd forintjuk van már a magyaroknak. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: