2024. 08. 02., Péntek, 07:40

Az idei Év Kenyere négyféle lisztből készült és akár 14 napig is fogyasztható

Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei év Szent István napi kenyere, a Nagyapám kenyere burgonyával.

Az idei év Szent István napi kenyerét az 1991-ben alapított, magyar családi tulajdonban álló Balmaz Sütöde Kft. fejlesztette.

A nyertes termék négyféle lisztből, valamint só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült 12 órás hagyományos kovászolási folyamattal

A kíméletes technológia és a megfelelő sütési környezetnek köszönhetően akár 14 napig is fogyasztható. A Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű termék vastag és ress héjzatú, ízletes, harmonikus ízvilággal bír.

A Balmaz Sütöde Kft. idén harmadik alkalommal nyerte el a Szent István napi kenyér kategória első helyét: 2020-ban a Hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a Gulyás kenyér, idén pedig a Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű termékük lett az ország kenyere.

Vadkovásszal készült az Év Kenyere 2023

Vadkovásszal készült az Év Kenyere 2023

A Magyarország Tortája díjjal együtt osztják ki az év kenyere elismerést. Először a díj történetében, vadkovásszal készült kenyér nyerte. 
Kihirdették a 2024-es  Magyarország tortája nyertesét

Kihirdették a 2024-es Magyarország tortája nyertesét

A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet a váci cukrász, Kovács Alfréd, illetve az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája, Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok „Zöld málna” fantázianevű kreációval nyerték el a M

A Szent István napi kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon. Az értékelés során a zsűritagok pontozták az alakot, héjat, bélzetet, illatot, ízt, esztétikát és az eltarthatóságot. A kenyereket laborvizsgálatnak is alávetették, hogy megállapítsák, azok só- és savfoka megfelel-e az Magyar Élelmiszerkönyv előírásának.

Az Innovatív kenyér kategóriájának legjobbja a szakmai zsűri szerint a Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyér lett, amelyet szintén a Balmaz Sütöde Kft. készített. A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú 24 órás kovászolási eljárással, hozzáadott élesztő nélkül készül. A végtermék készre sütésekor a héjzata ress, bélzete ízletes lesz, mely enyhén csípős a paprikától és krémes a cheddar sajttól.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: