A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet a váci cukrász, Kovács Alfréd, illetve az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája, Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok „Zöld málna” fantázianevű kreációval nyerték el a Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal meghirdetett versenyén, aminek eredményét az országházban jelentették be augusztus elsején.
A versenyre idén 31 tortát és receptet neveztek be az ország különböző pontjairól, a döntőbe ezek közül hat torta jutott. A Magyarország Tortája 2024 versenyen a második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett – jelentették be ma a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón.
A győztes tortát, a Mákvirágot megálmodó Kovács Alfréd így mesélt alkotásáról:
„Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.”