2024. 02. 07., Szerda, 17:09

Béremelésről tárgyal a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogyban

A nagyobb helyi vállalkozások közül jelenleg 15-nél zajlanak bértárgyalások – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogy megyei vezetője.

Somogyban vármegyében 2024-re átlagosan 15 -18 százalék jövedelem-emelkedést szeretnének elérni, a szakszervezetek, miközben felkészültek az elhúzódó egyeztetésekre. Szerintük lesz, ahol 4-5 tárgyalás hoz majd csak eredményt - írja az Economx.

Nemrég Pogátsa Zoltán közgazdászt kérdeztük arról, hogy miért alacsonyabbak a bérek Kaposváron, mint más megyeszékhelyeken - pedig itt is multiknál dolgoznak zömében az emberek, a közgazdász első okként a kevésbé erős szakszervezetet hozta fel okozóként.

Azért kell örülni annak, ha a multik bért emelnek Kaposváron, mert ez már rövid-középtávon is növeli az emberek vásárlóerejét, és ezzel együtt az életszínvonalat. Több pénzt tudnak elkölteni helyi szolgáltatásra, vagy a kisvállalkozóknál, illetve a multik által fizetett magasabb bérek húzzák magukkal a térség fizetéseit is.

A nagyobb helyi vállalkozások közül jelenleg 15-nél zajlanak bértárgyalások – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogy megyei vezetője.

Ezeknél a cégeknél csaknem ötezren dolgoznak. Az édes-, illetve húsipari társaságok, továbbá a szolgáltatókon kívül a fém- és elektronikai cégeknél is folytatódnak az egyeztetések

– tette hozzá.

Az alapbéremelés és a tavalyi inflációs kompenzáció beépítésén kívül a cafeteria csaknem a duplájára nő, egy másik fémipari vállalkozásnál 13 százalékkal ugrott meg az alapbér és az eddigi fejenként, havi 20 ezer forintos cafeteria összege 30 ezer forintra emelkedik, ezen felül a 13. havi bér kifizetésére is kitér a megállapodás.

Hozzátette, napokon belül két nagy élelmiszergyártó képviselőivel folytatják az egyeztetést, az egyik helyen 20, a másiknál 21 százalékos béremelési igénnyel léptek fel. Az érdekvédők az egyik hulladékszállító cégnét ugyancsak 20 százalék emelést kértek, a héten várják a munkáltató ajánlatát.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: