2024. 01. 25., Csütörtök, 11:47

Miért is alacsonyabbak a bérek Kaposváron, mint Székesfehérváron vagy Győrben? Pogátsa Zoltán közgazdász válaszol

Multik is vannak jócskán, a munkanélküliségi ráta alacsonyabb, mint az országos átlag, de  vajon miért visznek haza mégis kevesebb fizetést a kaposváriak, mint például a Székesfehérváron vagy épp a Győrben élők? Pogátsa Zoltán közgazdászt, egyetemi tanárt kérdeztük az okokról.

Az utca embere és a kommentszekciók népe ezt hozza fel legnagyobb negatívumként ha Kaposvárról van szó, hogy alacsonyak a bérek, itt minden vállalkozás bezár vagy ki se nyit, mert nincs fizetőképes kereslet, és hogy innen mindenki csak elmegy. Úgy tűnik, ezzel a helyi politikai vezetés is tisztában van, Szita Károly polgármester a minap arról írt Facebook oldalán, hogy:

Magasabb fizetéseket, ezáltal jobb életet akarunk a kaposváriaknak! Ez most a legfontosabb célom, ebben kértem Szijjártó Péter miniszter úr segítségét, aki a gazdaságfejlesztésben már régóta a szövetségesünk.

Van is mit tenni, hiszen nyilván nem kerülte el a város vezetésének figyelmét az a nemrég napvilágot látott felmérés, amelyet az Egyensúly Intézet készített, ahol az derült ki a feldolgozott adatokból, hogy utolsó előtti helyen található Kaposvár a megyeszékhelyek rangsorában, egyedül Salgótarjánt előzzük meg. Ne feledjük, 2024-ben önkormányzati választások lesznek Magyarországon és ilyenkor kiemelten fontossá válik, hogy miként vélekednek a helyiek, melyek azok a problémák, amelyekkel foglalkozni kell a kampányban.

Az ország megyeszékhelyeit is rangsorolta fejlettségi szint szerint egy új elemzés, Kaposvár a 17.

Az ország megyeszékhelyeit is rangsorolta fejlettségi szint szerint egy új elemzés, Kaposvár a 17.

Az Egyensúly Intézet közzétette első településindexét, mely ezentúl minden évben megjelenik majd, hogy követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme. 

Munka van, csak pénz nincs?


Az olyan nagy munkaadóknak hála, mint a FINO, a Kométa, a Videoton, a Hungaropharma vagy épp a Gyermelyi, munkalehetőség az van Kaposváron, hiszen a munkanélküliségi ráta az országos 3,7-es átlagnál is alacsonyabb

Míg 10 évvel ezelőtt több mint 7 ezer volt a munkanélküliek száma Kaposváron, tavaly decemberben 1155 munkanélküli volt a városban, a munkanélküliségi ráta pedig 3,2 százalékra csökkent, ami az országos átlag alatti. Ezt is megköszöntem csütörtökön a város húsz legnagyobb adózójának – mondta el a polgármester egy 2024 január 12-i rádióinterjúban.

Szita Károly azt is hozzátette, hogy míg korábban a nagyadózók az összes adóbevételünk több mint felét adták, ez most lement 45 százalékra. Ez jó, mert azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozások tovább erősödtek – hangzott el a Rádió Most-ban.

Közgazdászt kérdeztünk

Megkérdeztük Pogátsa Zoltán közgazdászt arról, hogy miért van az, hogy bár ilyen nagy cégek vannak Kaposváron de a fizetések mégis alacsonyak és alacsonyabbak, mint a szintén a sok multinak otthont adó Kecskeméten, Győrben, vagy épp Székesfehéváron.

Pogátsa Zoltán
Közgazdász, szolciológus, habilitált egyetemi docens, a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője. A Soproni Egyetem docense és a Magyar Tudományos Akadémia volt kutatója. Az ELTE jelenlegi és a Közép-európai Egyetem volt óraadója. Rendszeres előadó a Veronai, a Lipcsei és a Leeuwardeni Egyetemen. A Soproni Egyetem Széchenyi István Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola programvezetője. 


Mitől függ, hogy az egyik megyeszékhelyen alacsonyabbak, a másikon jóval magasabbak a bérek?


Pogátsa Zoltán: A helyi bérszínvonal elsősorban attól függ, hogy van-e az adott munkaadónál erős szakszervezet, ami ezt kiharcolja. A győri meg a kecskeméti autóipari szakszervezetek erősek. 

Függ attól is, hogy hány százalék dolgozik multinál, ahol magasabbak kicsit a bérek és függ a környező térségtől is. Győr és Székesfehérvár egy magasabb bérezésű térségben fekszik. Kaposvár körül egy nagyon szegény térség van, könnyebb találni olcsó beáramló munkaerőt.


- De azért nekem gyanús ez az index. Nem hiszem, hogy például Békéscsabán jobb lenne a helyzet, vagy Nyíregyházán. Szubjekjtív benyomsaim alapján Kaposvár jobb állapotban van, mint kelet és Dél-Magyarország.

Miért nincs még mindig étterem vagy kávézó a Kaposvár Plazaban?

Miért nincs még mindig étterem vagy kávézó a Kaposvár Plazaban?

A turisták rendre rácsodálkoznak, mint borjú az új kapura: sehova nem lehet beülni a plázában, nem lehet semmit enni, vagy inni - avagy, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel?

A helyi plázában az országban szinte egyedülálló módon nincs egyetlen beülöhely sem, se kávézó, se kínai, se gyroszos, semmi.

- P.Z.: A plázák mindenhol bajban vannak, konganak az ürességtől.
 

Amikor egy gyár úgy dönt, hogy adott helyen épít részleget, a helyi politikának van beleszólása abba, hogy milyen béreket fognak kínálni az ott dolgozóknak, vagy minden esetben a piac dönt?

- P.Z.: Formálisan nincs beleszólása a politikának abba, hogy egy multi milyen béreket ad. Azt viszont sokszor pletykálják, hogy informálisan a városvezetések kvázi az olcsó munkaerőt árulják, ezzel téve vonzóvá az adott várost a befektetők számára azaz, hogy megsúgják a befektetőknek, hogy ők nem fogják támogatni a szakszervezeteket. Meg hát ugye az a bér is versenyez, amit a város ad a saját fenntartású intézményeiben.

Itt olcsó a munkaerő, ez tény. Miért nem tud Kaposvár megszerezni egy autógyárat, ahol a magasabb hozzáadott érték miatt eleve nagyobb béreket szokás fizetni a magasabban kvalifikált munkaerőnek? 

- P.Z.: Kicsi a város. Egy autógyárnak nagyobb munkarőpiac kell.

Ti mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: