2024. 01. 03., Szerda, 10:21

Változik a fogyasztóvédelmi törvény – Fizetniük kell a vállalkozóknak 200 ezer forint alatt

Hatékony fegyvert kapott a békéltetés 2024 január 1-től.

2024. január 1-től változik a fogyasztóvédelmi törvény, amelytől azt várják, hogy gyorsabbá és szélesebb körben elérhetővé válik a fogyasztóvédelmi jogvitáknál a békéltetés, vagyis a peren kívüli ingyenes vitarendezés.

A kamarák alá tartozó békéltetést megerősítik azzal, hogy a 200 ezer forint alatti ügyekben kötelező érvényű határozatot hoz a testület, amely rövid időn belül végrehajthatóvá válik, ha a vállalkozó nem akar fizetni. 

A 24.hu a Budapesti Békéltető Testület elnökét kérdezte, mit is jelent ez praktikusan azoknak a fogyasztóknak, akik úgy érzik, nem azt kapták a pénzükért, amit kellett volna.

2024 január 1-től a következő lesz a felállás


A fogyasztóvédelmi törvény januári változásával 200 ezer forint alatti igénynél kötelező érvényű határozatot hozhat a békéltető testület.

Ez a fogyasztó számára azt jelenti, hogy amennyiben a vállalkozás nem teljesíti a határozatot, a fogyasztó kérheti a bíróságtól, hogy a kötelezést végrehajtási záradékkal lássák el. Ezután pedig végrehajtási eljárást kezdeményezhet a fogyasztó a vállalkozással szemben a teljesítésére. 

A kötelezést tartalmazó határozat egy azonnal végrehajtható határozat – írta a Budapesti Békéltető Testület elnöke, Dr. Inzelt Éva a 24.hu megkeresésére.

Inzelt Éva szerint a kötelezést tartalmazó határozat bevezetése mindenképpen erősíti a békéltető testületi eljárások szerepét és jelentőségét is a 200 ezer forint alatti fogyasztói igényeknél. Úgy véli továbbá, hogy a vállalkozásoknak az eddigiekhez képest még inkább érdekük lesz, hogy a békéltető eljárásokon megjelenjenek és a fogyasztó megalapozott igénye esetén egyezséget kössenek.
 

200 ezer forint feletti igénynél marad az ajánlás
 

A 200 ezer forintos összeghatárt a fogyasztóvédelmi törvény határozza meg. Amennyiben a fogyasztó igénye ennél magasabb és megalapozott, januártól is csak ajánlást tartalmazó határozatot lehet hozni, ha a vállalkozás nem tesz alávetési nyilatkozatot. Ennek végrehajtása továbbra sem lesz kötelező, és amennyiben a vállalkozás az ajánlásban foglaltakat nem teljesíti, annak végrehajtását sem lehet kezdeményezni. 

Az ajánlás nemteljesítésének jogkövetkezménye változatlanul annyi lesz, hogy a vállalkozás felkerül egy „ajánlást nem teljesítő vállalkozások” listájára (feketelista), amelynek csak reputációs szempontból van jelentősége.

A BBT elnöke kitért arra is, hogy az alávetésnek 2024. január 1-től is lesz jelentősége, mert a 200 ezer forint összeghatár feletti megalapozott kérelmeknél alávetés mellett kiadható lesz továbbra is a kötelezést tartalmazó határozat.

Online síkra terelnék a békéltetést, de bővül a hagyományos út is

A másik jelentős változás, hogy 2024-től fő szabály szerint online járnak el a békéltető testületek, a vállalkozásoknak pedig biztosítaniuk kell a meghallgatásokon az online részvételt. Az online meghallgatásoktól azt várják, hogy költség- és időkímélőbbé váljon a békéltető eljárás.

Januártól személyes meghallgatást csak akkor tartanak a békéltetésben, ha azt a fogyasztó kérelmében, vagy az eljárás megindítása előtti nyilatkoztatáskor kéri. A BBT előzetes felméréséből egyébként az derült ki, hogy a fogyasztók többsége továbbra is a személyes meghallgatást preferálja.

Változás még, hogy jövőre a jelenlegi 20 testület helyett 8 regionális békéltető testületi központ lesz, de az egyes megyeszékhelyeken továbbra is sor kerülhet személyes meghallgatásra a fogyasztó választása szerint. 

Békéltetés, végrehajtás indítása  
<p><span style="font-size: 20px;">A díjmentes békéltető testületi eljárás lényegesen gyorsabb, mint a bírósági eljárások. </span></p> <p><span style="font-size: 20px;">A hiánytalan fogyasztói kérelem beérkezését követő 60 napon belüli időpontra a békéltető testület elnöke kitűzi a meghallgatást. </span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Ha a meghallgatáson a felek között létrejön az egyezség, azt írásba foglalják. Egyezség hiányában a fogyasztói kérelemről az eljáró tanács döntést hoz, melyet a meghallgatáson kihirdetnek. </span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Az írásba foglalt határozatot a felek a meghallgatást követő 30 napon belül megkapják. Amennyiben tehát a fogyasztó hiánytalan kérelmet nyújt be a békéltető testülethez, úgy az eljárás 90 napon belül befejeződik. </span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Ha hiányos a fogyasztói kérelem, akkor hiánypótlási felhívási küldenek ki, és az eljárási határidők a hiánypótlás teljesítésétől számítódnak. Abban nem lesz változás januártól, hogy akkor tekinthető a fogyasztói kérelem megalapozottnak, ha a hatályos jogszabályok alapján a fogyasztó igénye és igényének összegszerűsége jogszerű és teljes körűen bizonyított.</span><br> <br> <span style="font-size: 20px;">A kötelezést tartalmazó határozatban általában a határozat kézbesítését követően tizenöt napos határidőt szabnak a vállalkozásnak a teljesítésre. Januártól amennyiben a vállalkozás a határozat kézhezvétele után (általában 15 napon belül) nem teljesíti a kötelezést, a fogyasztó már a következő (általában 16.) napon kérheti, hogy a bíróság végrehajtási záradékot tegyen a határozatra. A fogyasztó a békéltetőktől tudhatja meg, mikortól ketyeg a 15 nap – kérésre megküldik neki, mikor vette át a határozatot a vállalkozás. </span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Ha lejárt a határidő, a végrehajtást a panaszosnak kell kérelmeznie. A végrehajtás költséggel jár, amit (fő szabály szerint) a végrehajtást kérőnek kell megelőlegeznie, és aztán az adósnak viselnie. Ez vonatkozik a békéltetésben kiadott, végre nem hajtott kötelezésre indított végrehajtásra is.</span><br> <br> &nbsp;</p>
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: