2023. 11. 27., Hétfő, 16:14

Félelmetes: létezik egy weblap, amin megtalálható az összes rólunk készült fotó

A mesterséges intelligenciával működő honlapot joggal nevezik rémisztőnek, de létrehozói szerint hasznos célt szolgál. 

A PimEyes névre keresztelt weboldal legalább akkora felháborodást váltott ki az emberekből, mint amekkora lelkesedést is.

A koncepció az, hogy megadunk egy fényképet magunkról, az oldal pedig átfésüli az internetet, és kiszűri azokat az weboldalakat, ahol képek szerepelnek rólunk, így elméletileg láthatjuk az összes olyan oldalt, ahol fellelhetőek a fotóink. 

Egyesek szerint ez egy nagyszerű eszköz lehet a saját képeink internetes használatának ellenőrzésére, míg mások úgy tartják, hogy a fejlesztők az internetes zaklatóknak is teret engednek az oldal üzemeltetésével. 

PimEyes ingyenesen is igénybe vehető, de előfizetés mellett sokkal alaposabb keresést végez, és linkeket is küld minden egyes webhelyhez, ahol a képeink megjelentek – amit kétségkívül sokan jellemeztek hasznos funkcióként, hiszen így könnyen kiszűrhetjük, kik és hol éltek vissza a fényképeinkkel, és utasíthatjuk is a weboldalakat, hogy távolítsák el azokat -írja a Nők Lapja.

Kétélű fegyver lehet a honlap, könnyen visszaélhetnek vele

A PimEyes hasznos segítség lehet eltűnt gyerekek keresése esetén is  - több felhasználó jelezte, hogy felnőttkori fotóik feltöltésével gyerekkori fényképeiket is megtalálták, azonban sokak szerint ez visszásan is elsülhet, ha a pedofíliát vesszük alapul. 

A PimEyes nem mások megfigyelését szolgálja, és nem is ezzel a céllal készült – áll a fejlesztők közleményében. 

A Big Brother Watch (egy brit polgári szabadjogokkal és adatvédelemmel foglalkozó szervezet) azonban azt állítja, hogy ez ellen valójában nem szolgál az oldal valódi biztosítékokkal.

Elég egy mobiltelefonról vagy biztonsági kameráról készült fénykép, és a PimEyes máris linkeket kínál a világhálón található hasonló vagy azonos arcokhoz.

A linkelt oldalakról pedig kiderülhet az illető neve, foglalkozása és további személyes adatai is. 
Emellett további aggodalomra ad okot az is, hogy az eszköz felhasználható a szexiparban dolgozók valódi személyazonosságának felfedésére is – tehát mások kárára könnyű visszaélni az oldal nyújtotta lehetőségekkel. 

Giorgi Gobronidze, a PimEyes vezérigazgatója szerint azonban az oldal lehetővé teszi, hogy az emberek ne jelenjenek meg mások kereséseiben, a felhasználáshoz személyi igazolvány szkennelését kérik, hogy igazolható legyen, valóban mi magunk állunk a kérés mögött. 

Szerinte nem a keresőmotor a zaklató, hanem azok, akik esetleg rosszindulatúan visszaélnének vele - éppen emiatt a PimEyes adatbiztonsági egysége szigorúan figyeli a gyanús tevékenységeket, például ha egy férfi felhasználó csak és kizárólag női személyeket keres, vagy ha gyerekekről töltenek fel fotókat.

Gobronidze a BBC-nek kiemelte a felhasználás pozitív lehetőségeit, miszerint:

segítik az oknyomozó újságírók munkáját, tárgyalásokat folytatnak német, olasz, brit és amerikai bűnüldöző szervekkel a gyermekek elleni bűncselekmények, az emberkereskedelem és a terrorizmus elleni küzdelemben való segítségnyújtás érdekében, mindemellett nőknek és lányoknak segítettek eltávolítani több ezer, nem közös megegyezésen alapuló, pornográfiával kapcsolatos képet, humanitárius szervezetekkel dolgoznak együtt az ukrajnai háború emberiség ellenes bűncselekményeinek kivizsgálásában.

A Big Brother Watch szerint a képekhez kapcsolódó információk – például egy blogbejegyzés vagy egy munkahelyi weboldalon található fotó – összerakásával a netes zaklatók könnyedén juthatnak személyesebb információkhoz, például fény derülhet az általuk zaklatni kívánt személyek munka- és lakóhelyére egyaránt.  „Bárkiről, köztük gyerekekről készült képek is nyomon követhetők az interneten” – írta Madeleine Stone, a Big Brother Watch jogi és politikai felelőse a panasz bejelentésekor. 

Stone emellett azzal érvelt, hogy az eszközt titokban használhatják a potenciális munkaadók, az egyetemi felvételi hivatalnokok, a családon belüli bántalmazók vagy a zaklatók – ami végérvényesen gátat szabhat a mindenkit illető anonimitásnak. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: