2023. 10. 04., Szerda, 09:30

Vádat emelt az ügyészség a mogyoróallergia miatt meghalt kisfiú tanárnőjével szemben

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal a napközis tanárnővel szemben, aki tavaly januárban, egy szülinapi ünnepségen, gondatlanul földimogyorós édességet tett a sértett padjára is, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a 6 éves kisfiú mogyoróallergiában szenved. A kisfiú fogyasztott az édességből, amelynek következtében olyan súlyos allergiás reakció jelentkezett nála, hogy az életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

A vádlott napközis tanárként dolgozott egy budapesti általános iskola egyik első osztályában, amelynek tanulója volt a kisfiú is. A fiúnak mogyoróallergiája volt, amiről a tanárnő is tudott, mivel azt a szülők a gyermek tanulói adatlapján, a szülőknek szóló kérdőíven, továbbá az üzenőfüzetben is jelezték az iskola és a tanítók felé.

2022. január 18-án a tanteremben az egyik gyermek születésnapját ünnepelték, amelynek során az ünnepelt által hozott, bolti csomagolású édességeket - köztük földimogyorós krémmel töltött ostyarudat - a vádlott külön tányérokra porciózta, majd az ünnepelttel együtt szétosztotta a gyermekek között úgy, hogy minden padra tettek egy-egy tányért.

A kisfiú is kapott az édességekből, amelyek között volt 2-2 darab ostyarúd is, melyből fogyasztott, majd rövid időn belül rosszul lett. A telefonon értesített szülők gyorsan megérkeztek az iskolához, majd autóval orvoshoz indultak a kisfiúval, akinek azonban útközben romlott az állapota, ezért a szülők egy benzinkútnál megálltak és a gyermekükhöz mentőt hívtak. A segélyhívásra két mentőegység is érkezett a helyszínre, azonban a kisfiú életét már nem tudták megmenteni

A tragédia azért következett be, mert a tanárnő az édességek kiosztásakor nem vette figyelembe azt, hogy a fiú mogyoróallergiában szenved, és ennek ellenére földimogyorókrémmel töltött édességet tálalt fel közvetlenül a sértett padjára is, amellyel lehetővé tette, hogy abból a sértett is fogyasszon.

A napközis tanárnő - aki a munkaköri leírása szerint, személyesen felelős a felügyeletére bízott tanulók testi, érzelmi és morális épségéért - ezzel gondatlanul megszegte a foglalkozása szabályait, amely közvetlen ok-okozati összefüggésben állt a halálos eredménnyel

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a tanárnőt halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, valamint a tanítói foglalkozás gyakorlásától történő határozott idejű eltiltást indítványoz a vádiratban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: